Doğum salonunda çalışan ebelerin perspektifinden emzirmenin erken başlatılması ile ilişkili faktörlerin sosyo-ekolojik model temelinde incelenmesi
Examination of factors associated with early initiation of breastfeeding from the perspective of midwives working in the delivery room, based on the socio-ecological model
- Tez No: 935619
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE GÖKÇE İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, doğum salonu, ebe, emzirmenin erken başlatılması, sosyo-ekolojik model, Breastfeeding, delivery room, midwife, early initiation of breastfeeding, socio-ecological model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Anne sütü, bebek sağlığı ve gelişimi için temel bir besin kaynağı olup, doğumdan sonraki ilk altı ay yalnızca anne sütü verilmesi önerilmektedir. Emzirmenin erken başlatılması emzirme sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Bu araştırma, doğum salonunda çalışan ebelerin perspektifinden sosyo-ekolojik model temelinde, vajinal doğum sonrasında emzirmenin erken başlatılma sıklığını ve etkile yen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, tanımlayıcı-kesitsel tasarımda Türkiye'de doğum salonunda çalışan 367 ebeyle gerçekleştirilmiştir. Ebelere sosyal medya platformları aracılığıyla ulaşılmış ve kartopu yöntemiyle ulaşılmış, veriler,“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Kurumlarda Uygulanan Emzirmenin Erken Başlatılma Süreçlerini Değerlendirme Formu”ve“Emzirmenin Erken Başlatılmasını Etkileyen Faktörleri Değerlendirme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın analizleri sonucunda, emzirmenin erken başlatılma oranını bebek ebeliği deneyimine sahip olmanın 1.56 kat artırdığı, doğumdan sonra bebeğin ilk emzirmenin doğumu destekleyen ebe tarafından yapılmasının 2.22 kat arttırdığı, annenin travmatik doğum deneyimi yaşama durumunun 4.08 kat artırdığı, ebenin doğum salonunda çalışma süresinin 0.99 kat azalttığı belirlenmiştir. Doğum salonlarında, ebelerin bilgi ve becerilerini artıracak eğitim programlarının yaygınlaştırılması, ebelerin bebek ebeliği deneyimi kazanmasına yönelik rotasyon sistemlerinin uygulanması, doğum salonlarındaki iş yükünün azaltılması ve travmatik doğum deneyimlerini en aza indirgeyecek yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast milk is a fundamental source of nutrition for infant health and development, and exclusive breastfeeding is recommended for the first six months following birth. The early initiation of breastfeeding directly influences breastfeeding outcomes. This study aims to examine, from the perspective of midwives working in delivery rooms, the frequency of early initiation of breastfeeding after vaginal birth and the associated influencing factors, within the framework of the socio-ecological model. The study employed a descriptive-cross-sectional design and was conducted with 367 midwives working in delivery rooms across Türkiye. Participants were reached via social media platforms using the snowball sampling method. Data were collected using the“Descriptive Information Form,”the“Evaluation Form for Early Initiation of Breastfeeding Practices in Institutions,”and the“Assessment Form for Factors Affecting Early Initiation of Breastfeeding.”The analyses revealed that having experience as a neonatal midwife increased the likelihood of early initiation of breastfeeding by 1.56 times, while breastfeeding being supported by the attending midwife immediately after birth increased the likelihood by 2.22 times. Furthermore, mothers who experienced a traumatic birth were 4.08 times more likely to initiate breastfeeding early. However, the duration of midwives' experience in delivery rooms was found to slightly decrease this likelihood by a factor of 0.99. Based on the findings, it is recommended to expand educational programs that enhance the knowledge and skills of midwives, implement rotation systems to provide neonatal care experience, reduce workload in delivery rooms, and adopt approaches aimed at minimizing traumatic birth experiences.