İşyerlerinde bot giyen personelde standart çalışma koşullarına bağlı olarak gelişen kronik ortopedik rahatsızlıklar
Chronic orthopedic disorders developing due to standard working conditions in staff wearing boots in workplaces
- Tez No: 935641
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİL BİRKAN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Askeri Sağlık Hizmetleri, Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Military Health Services, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Kronik Ortopedik Rahatsızlıklar, Bot, Occupational Health and Safety, Chronic Orthopedic Disorders, Boots
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ülkemizde inceleme, araştırma ya da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine yansıyan veya yansımayan çok fazla sayıda iş kazaları ve meslek hastalıkları meydana gelmektedir. Bu kazalar neticesinde ölüm, geçici ve kalıcı olarak iş göremezlik ortaya çıkabilmektedir. Çalışanların, mevzuatın öngördüğü yükümlülüklere aykırı, kasıtlı veya kasıtsız kusurlu davranmaları sonucu iş kazaları idari, hukuki ve cezai sorumluluğu da doğabilmektedir. Çalışan hatalarından doğan kaza veya meslek hastalıkları oluşması için; çalışanın dikkatsizliği, ihmali, eğitimsizliği ya da tehlikeli hareketi bulunması ve aynı zamanda tehlikeli durumun söz konusu olması gerekmektedir. Eğer çalışan, tehlikeli hareket edebilme olanağına hiç sahip olmamış, kusurlu hareket etmemiş ya da kusurluluğu kaldıran sebeplerden birine sahip ise tehlikeli durum olsa bile iş kazasından meydana gelmemektedir. Ülkemiz geneli ve İzmir bölgesindeki işyerlerinde bot giyen çalışanlarda cinsiyetleri, yaşları, meslekte geçirdikleri süre, giydikleri bot çeşitleri ve vücut kitle indeksleri analiz edilerek mesleğinin standart icrası sonucunda sık görülen kronik ortopedik rahatsızlıkların hangi bölgede olduğu, nedenleri ve maddi sonuçları veriler elde edilerek çeşitli değerler bulunmuştur. Sonuç olarak, İSG açısından değerlendirildiğinde botların personel üzerinde kronik ortopedik rahatsızlıklar çok sık ortaya çıktığı gözlemlenmiştir
Özet (Çeviri)
In our country, there are too many occupational accidents and occupational diseases that are reflected or not reflected in the examination, research or Social Security Institution (SGK) statistics. As a result of these accidents, death, temporary and permanent disability may occur. Administrative, legal and penal liability for occupational accidents may also arise as a result of the deliberate or unintentional misbehavior of the employees in violation of the obligations stipulated by the legislation. For the occurrence of accidents or occupational diseases arising from employee mistakes; The employee's carelessness, negligence, lack of training or dangerous behavior and at the same time dangerous situation must be in question. If the employee has never had the opportunity to act dangerously, has not acted defectively or has one of the reasons that remove the fault, even if there is a dangerous situation, it does not occur from a work accident. By analyzing the gender, age, time spent in the profession, types of boots and body mass indexes of employees who wear boots in workplaces in our country and in the Izmir region, various values were found by obtaining data on the region, causes and financial results of chronic orthopedic disorders, which are frequently seen as a result of the standard practice of their profession. . As a result, when evaluated in terms of İSG, it has been observed that chronic orthopedic disorders occur very frequently on the personnel of the boots