Kanguru bakımı yönteminin preterm bebek babalarının kendine güven ve bağlanma düzeylerine etkisi
The effect of kangaroo care method on the self-confidence and attachment levels of fathers of preterm babies
- Tez No: 935676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Babalık, Baba-Bebek Bağlanması, Ebeveynlik, Kendine Güven, Yenidoğan, Fatherhood, Father-Baby Attachment, Parenting, Self-Confidence, Newborn
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören babaların kanguru bakımı uygulamasının, baba-bebek bağlanması ve kendine güven düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ocak– Mayıs 2024 tarihleri arasında, İstanbul'da bir şehir hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde randomize kontrollü prospektif gözlemsel teknikle yürütülen çalışma; araştırma kriterlerini karşılayan ve gönüllü olan 28 müdahale, 28 kontrol olmak üzere 56 babadan oluşmuştur. Müdahale ve kontrol grupları randomizasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın yapıldığı klinikte, haftada bir gün anneler ile KB uygulanmaktadır, müdahale grubundaki babalar da annelerle birlikte KB yapılmıştır. Kontrol grubunda ise sadece anneler ile KB'ye devam edilmiştir. Araştırmanın verileri, Babayı Tanıtıcı Bilgi Formu, Bebeği Tanıtıcı Bilgi Formu, Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği ve Karitane Ebeveyn Kendine Güven Ölçeği ile toplanmıştır. SPSS 26.0 programıyla analiz edilen bulgulara göre, gruplar yaş, eğitim seviyesi, maddi durum gibi sosyodemografik özellikler açısından homojen dağılmıştır. Katılımcıların çoğunlukla baba olmaya hazır hissettiği ve planlı gebelik ile baba olduğu görülmüştür. Müdahale grubundaki katılımcıların BBBÖ ve KEKGÖ puanlarının kontrol grubu katılımcılarından daha yüksek olduğu, ancak sadece“sevgi ve gurur”alt boyutunda istatiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür. Plansız gebelik ile bebek sahibi olan babaların“sabır ve hoşgörü”alt boyutunda planlı gebelik ile baba olanlara göre daha yüksek puan aldığı, kız bebek sahibi olan babaların ise KEKGÖ toplam puanının ve“ebeveynlik rolü”alt boyutunun erkek bebek sahibi olan babalardan anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, kanguru bakımının baba-bebek bağlanmasını güçlendirdiği ve babaların ebeveynlik rollerine katkı sağladığı ortaya konmuştur. Daha geniş örneklemler ve farklı sosyokültürel gruplar üzerinde yapılacak çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the impact of kangaroo care in the neonatal intensive care unit on father-infant bonding and paternal self-confidence. Conducted as a randomised controlled trial with a prospective observational design, the study was carried out between January and May 2024 in the NICU of a city hospital in Istanbul. The sample included 56 fathers, 28 in the intervention group and 28 in the control group, all of whom voluntarily participated and met the inclusion criteria. Participants were randomly assigned to either the intervention or control group. In the NICU where the study occurred, KC is practised weekly with mothers. Fathers in the intervention group engaged in KC together with mothers, while in the control group, KC was continued exclusively with mothers. Data collection instruments included the Father Information Form, Infant Information Form, Paternal-Infant Attachment Scale (PIAS) and Karitane Parenting Confidence Scale (KPCS). The findings analyzed using SPSS 26.0, showed that the groups were homogeneous in terms of sociodemographic characteristics such as age, education level, and financial status. Most participants reported feeling ready for fatherhood and had experienced planned pregnancies. Fathers in the intervention group scored higher on both the PIAS and KPCS compared to the control group, although a statistically significant difference was noted only in the“love and pride”subdimension. Interestingly, fathers with unplanned pregnancies scored higher in the“patience and tolerance”subdimension than those with planned pregnancies. Furthermore, fathers of female infants had significantly higher total KPCS scores and scores in the parenting role subdimension compared to fathers of male infants. In conclusion, kangaroo care was found to enhance father-infant bonding and positively contribute to fathers' parenting roles. Future studies with larger samples and diverse sociocultural contexts are necessary to corroborate and extend these findings.