İnsan kaynakları departmanının örgütsel operasyonel performans üzerindeki etkisi: Telesom şirketi, Hargeisa, Somaliland net değeri vaka çalışması
The impact of human resources department on organizational operational performance : A case study of Telesom company ,Hargeisa ,Somaliland
- Tez No: 935677
- Danışmanlar: PROF. DR. YUCEL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Gelişimi, Organizasyonel Performans, Çalışan Memnuniyeti, Liderlik, Çalışan Bağlılığı, Human Resource Development, Organizational Performance, Employee Satisfaction, Leadership, Employee Retention
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Hargeisa, Somali'deki Telesom Şirketi'nde İnsan Kaynakları Gelişimi (HRD) uygulamalarının organizasyonel operasyonel performans üzerindeki etkisini araştırmaktadır. İnsan Kaynakları Gelişimi uygulamaları, çalışan memnuniyeti, liderlik ve yönetim stilleri ve çalışan bağlılığı arasındaki ilişkileri inceleyerek, HR uygulamalarının organizasyonun genel etkinliğine nasıl katkıda bulunduğunu anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmada betimsel bir araştırma tasarımı kullanılmış ve Telesom Şirketi'nin farklı departmanlarındaki çalışanlardan veri toplamak için kolaylıkla örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Yapılandırılmış anketler kullanılarak yapılan veri analizi, bu ilişkilerin gücünü değerlendirmek için korelasyon ve hipotez testleriyle yapılmıştır. Bulgular, HRD uygulamaları ile organizasyonel performans, çalışan memnuniyeti, liderlik etkinliği ve çalışan bağlılığı arasında önemli bir pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, HRD'nin organizasyonel rekabet gücünü, çalışan bağlılığını ve çalışanların elde tutulma oranlarını artırmadaki kritik rolünü vurgulamaktadır. Araştırma, iyi uygulanmış HRD stratejilerinin organizasyonel verimliliği ve genel başarıyı artırmada doğrudan ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of Human Resource Development (HRD) practices on organizational operational performance at Telesom Company in Hargeisa, Somaliland. By examining the relationships between HRD practices, employee satisfaction, leadership and management styles, and employee retention, the research aims to provide a comprehensive understanding of how HR practices contribute to the overall effectiveness of the organization. A descriptive research design was used, with a convenience sampling method to gather data from employees across various departments within Telesom Company. The study employed structured questionnaires, which were analyzed using correlation and hypothesis testing to assess the strength of these relationships. The findings indicate a significant positive correlation between HRD practices and organizational performance, employee satisfaction, leadership effectiveness, and retention. The results further emphasize the critical role of HRD in enhancing organizational competitiveness, employee engagement, and retention rates. The research concludes that well- implemented HRD strategies have a direct and positive impact on improving operational efficiency and overall organizational success.