Fındık yağı ve titanyum dioksit nanopartikül içeren nemlendirici krem formülasyonlarin geliştirilmesi
Development of moisturizing cream formulations containing hazelnut oil and titanium dioxide nanoparticles
  1. Tez No: 935681
  2. Yazar: ÖZLEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZADE ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türk fındığı yağı, titanyum dioksit nanopartikül, krem, nemlendirici, Turkish hazelnut oil, Titanium dioxide nanoparticle, cream, moisturizer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk fındığı yağı ve titanyum dioksit nanopartikül içeren krem formülasyonu geliştirmek ve cilt üzerindeki etkilerini incelemektir. Son yıllarda kozmetik preparatlarda doğal içeriklerin kullanımına yönelik ilgi giderek artmaktadır. Bu doğal içeriklerden biri de fındık yağıdır. Fındık yağı içeriğinde yüksek oranda oleik asit, linoleik asit, E vitamini ve potasyum, çinko, kalsiyum gibi mineraller bulundurur. Çalışmamızda ülkemizde yüksek miktarda yetiştirilen ve ihracatımızın büyük kısmını oluşturan fındığın yalnızca besin maddesi olarak değil kozmetik ürünlerde de kullanılabileceğini gösterdik. Bu çalışmada Türk fındığı (Corylus colurna L.) yağını titanyum dioksit nanopartikülün özellikleri ile birleştirerek cilt üzerinde doğal, nemlendirici ve antimikrobiyal etkilere sahip krem formülasyonları geliştirilmiştir. Formülasyonlar cold krem w/o (su içinde yağ) olarak hazırlanmıştır. Hazırlanan formülasyonlarda pH, viskozite, antimikrobiyal test, sitotoksisite testi ve nemlendirme testleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda tüm formülasyonların pH değerleri 6.9 ile 7.1 arasında bulunmuştur.Viskoziteler Brookfield viskozimetre kullanılarak 10500 torkta 14860 cP ölçülmüştür. E. coli ve S. aureus kullanılarak yapılan antibakteriyel testler sonucunda sırasıyla 12 ve 16 mm inhibisyon zonu ölçülmüş ve pozitif kontrol olan streptomisine karşı gelişen 17 ve 23 mm zonlarla kıyaslandığında güçlü antibakteriyel etkiye sahip olduğu görülmüştür. In vitro sitotoksisite testi CCD1079Sk insan meme adenokarsinoma hücre hattı ile gerçekleştirilmiştir. MTT analizinde 24 saat sonunda krem formülasyonun 1, 0.5, 0.25, 0.13, 0.06 ve 0.03 mg/mL konsantrasyonlarında toksik olmadığı görülmüştür. Cilt analiz cihazıyla yapılan ölçümlerde cilt nem değerlerinde artış gözlenmiştir. Formülasyon uygulama öncesi %33 nem ihtiva eden cilt düzenli kullanım ile 30. günde %46neme ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop, compare, and evaluate the effects of cream formulations containing hazelnut oil and titanium dioxide nanoparticles in different combinations. In recent years, there has been a growing interest in the use of natural ingredients in cosmetic preparations. One of these natural ingredients is hazelnut oil. Hazelnut oil is rich in oleic acid, linoleic acid, vitamin E, and minerals such as potassium, zinc, and calcium. It is aimed to promote the use of hazelnut, which is widely cultivated in our country and constitutes a significant part of our exports, not only as a food source but also in cosmetic products. In this study, cream formulations with natural, moisturizing, and antimicrobial effects were developed by combining hazelnut oil with the properties of titanium dioxide nanoparticles. The hazelnut oil used in the study was produced from Turkish hazelnuts (Corylus colurna L.) using a 100% cold-press method. The formulations were prepared as cold creams in a water-in-oil (w/o) system. Tests for pH, viscosity, antimicrobial activity, cytotoxicity, and moisturization were conducted on the prepared formulations. The results showed that the pH values of all formulations ranged between 6.9 and 7.1. The viscosity of the F2-coded formulation was measured as 14,860 cps at 10,500 torque using a Brookfield viscometer. Antimicrobial tests were performed on samples containing active ingredients, and no contamination was observed. Cytotoxicity testing of the F2-coded formulation was conducted using the MTT method, and the sample was found to be non-toxic on the tested cell line. Measurements with a skin analysis device indicated an increase in skin moisture levels.