Ratlarda yanık staz zonu üzerine taurin ve apocyninin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of taurine and apocynin on burn of stasi̇s zone in rats
  1. Tez No: 935690
  2. Yazar: ÖZCAN ÖCÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL FIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: apocynin, staz zonu, taurin, yanık, yanık iyileşmesi, apocynin, burn, burn healing, stasis zone, taurine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Amaç: Yanık travması insanın karşılabileceği en ağır travmalardan birisidir. Bakımı ve tedavisi ayrı bir uğraşı ve tecrübe gerektirir. Ciltte yanık olan bölgede koagulasyon, staz ve hiperemi zonları oluşur. Yanığın en şiddetli olduğu merkez alan koagulasyon, onun etrafındaki alan staz ve en dış kısımda ise hiperemi zonu şeklinde ifade edilir. Koagluasyon zonu bölgesindeki dokular çoğunlukla yaşamını sürdüremez ve hiperemi zonundaki dokular çoğunlukla ek tedaviye ihtiyaç duymaz ve patolojik bir sorun yaşamaz. Özellikle staz zonunda yanık ile birlikte oluşan bir takım metabolik süreçler başlar. Bu bölgedeki dokular tedavinden en iyi şekilde yanıt görerek canlılığını sürdürebilecek kritik bir sürece girerler. Bu metabolik süreç staz zonu bölgesindeki oksidatif stres ile ne kadar başa çıkabileceği ile alakalıdır. Staz zonundaki dokuların sağkalımı artarsa yanık bölgesi daha iyileşme kaydeder. Biz bu çalışmamızda Taurin aminoasidi ile Apocynin molekülünün yanık staz zonu bölgesindeki dokuların sağkalıma etkilerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma ağırlıkları 270 ± 20 gram arasında değişen ratlar ile yapıldı. Yanık alanları, 55x19 mm'lik özel yapılmış metal pirinç bir blok kullanılarak daha önce literatürde tanımlanan şekle göre oluşturuldu ve staz zonları elde edildi. Gruplar; Kontrol, Yanık, Taurin, Apocynin ve Taurin+Apocynin olacak şekilde 5 grup olarak belirlendi. Çalışma 21 sürdü. Çalışmanın 3. ve 7. gün histolojik inceleme için biyopsiler ve 21. gün, yani son gün histoljik inceleme ve biyokimyasal inceleme için biyopsiler ile laboratuar analizi için kan örnekleri alındı. Aynı zaman 3. 7. ve 21. günler makroskobik inceleme için fotoğraflama yapıldı. Ratlar deney başı ve sonunda tartıldı. Deney sonunda histolojik olarak inflamasyon, reepitelizasyon, kolajenizasyon değerlendirildi ve CD34 immün reaksiyonu ölçüldü. Biyokimyasal olarak CAT, SOD, tGSH, TAS, TOS, MDA ve PPC ölçümleri yapıldı. Labarauvar incelemesinde, kanda tam kan ve kan biyokimyası bakıldı. Ağırlık ölçümleri kayıt altına alındı. Fotoğraflama ile yanık alanındaki değişimler bilgisayar ortamında analiz edildi. Bulgular: Histolojik olarak 3. 7. ve 21. günlerde yapılan incelemede 3. günde inflamasyonun, yanık harici gruplarda az olduğu, 7. günde taurin grubuda daha iyi reepitelizasyon olduğu 21. günde yanık grubu hariç diğer gruplarda yanıkta alanında belirgin reepitelizasyon görüldü. Biyokimyasal analizde apocyninin antioksidan etkilerinin fazla olduğu saptandı. Fotoğraf incelemesinde Taurin+Apocynin grubunda belirgin iyileşme görüldü. Ağırlık ölçümünde anlamlı fark çıkmadı. Taurin ve apocynin karaciğer ve böbrekte toksik etkisi görülmedi. Sonuçlar: 3. günde taurin ve apocyninin inflamasyonu önlediği, taurinin staz zonunda erken dönem (7. gün) etkilerinin daha belirgin olduğu, apocyninin antioksidan enzimler üzerine etkisinin daha belirgin olduğu, geç dönem (21. gün) taurin ve apocynin sinerjistik etki oluşturarak yanık alanını daha iyi iyileştirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: Burn trauma is one of the most severe traumas that a person can suffer. Care and treatment requires a special occupation and experience. Coagulation, stasis and hyperemia zones occur in the burned area of the skin. The central area where the burn is most severe is expressed as coagulation, the area around it as stasis, and at the outermost part, it is expressed as a zone of hyperemia. Tissues in the coagulation area cannot survive, and tissues inthe hyperemia zone often do not experience any pathological problems without the need for additional treatment. Especially in the stasis zone, a number of metabolic pathway start with the burn. Tissues in this area enter a critical period in which they can maintain their vitality by seeing the best response from treatment. Thsi metabolic process is related to how well the tissues in the stasis zone can overcome with oxidative stres. If the survival of the tissues in the stasis zone increases, further improvement is achieved in the burn area. In this study, we examined the effects of taurine amino acid and apocynin molecule on the survival of tissues stasiszone of the burned area. Material and Metod: The study was done withs rats weighing between 270 ± 20 gram. Burn areas were created by using a specially made metal brass comb of 55x19 mm in accordance with previously in the literature defined shape and stasis zones were obtained. Control, Burn, Taurine, Apocynin and Taurine+Apocynin groups were determined as 5 groups. The study was performed 21 days. Biopsies were taken for histological examination on the 3rd, 7th days and on the 21st days, that is, on the last day, biopsies were taken for biochemical evaluation and blood samples were taken for labaratory analysis. At he same time, photographs were taken for macroscopic evaluation on days 3rd, 7th and 21st. The rats were weighed at the begining and end of the experience. At the end of experience inflammation, re-epithelization, collagenization and CD34 immune reaciton were measured for histological evaluation. CAT, SOD, tGSH, TAS, TOS, MDA and PPC were measured for biochemical evaluation. In the labaratory examination, whole blood and blood biochemistry was examined. The weighings were recorded. The changes in the burned area were examined on the computer with the photographing. Results: In the examination performed histologically on the 3rd, 7th and 21st days inflammation was less on the 3rd day, in the other groups except the burn. Better reepithelization was observed in the Taurine group on the 7th day and significant reepithelization was observed in the other groups except the Burn group on the 21st day. In the biochemical evaluation, it was found that the effects of apocynin were excessive. Photographic examination showed significiant improvement in the Taurine+Apocynin group. There was no significant difference on weight. Taurine and apocynin had no toxic effects on liver and kidney. Conclusion: On the 3rd day, taurine and apocynin prevent inflammation. Taurine has more pronounced effects on the stasis zone in the early period (7th day), apocynin has a more pronounced effect on antioxidant enzymes and the late period (21st day). Taurine and apocynin create a synergistic effect, making the burn area more it was determined that it healed well.