İrinotekanın karaciğer ve böbrek dokuları oksidasyonuna karşı kurkuminin antioksidan etkisi
Antioxidant effect of curcumin against liver and kidney tissue oxidation of irinotecan
  1. Tez No: 935689
  2. Yazar: MUZAFFER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İrinotekan, kurkumin, karaciğer, böbrek, oksidasyon, antioksidan, Irinotecan, curcumin, liver, kidney, oxidation, antioxidant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İrinotekanın Karaciğer ve Böbrek Dokuları Oksidasyonuna Karşı Kurkuminin Antioksidan Etkisi Giriş: İrinotekan, camptothecin isimli alkaloidin semisentetik, suda eriyebilen bir türevi olan topoizomeraz I grubu antineoplastik, immünosüpresif bir ilaçtır ve karboksiesteraz tarafından aktif metaboliti olan SN-38 isimli maddeye dönüştürülür. Kurkumin, hint safranı kökünden üretilen polifenol bir antioksidan bileşiktir. Bu çalışma irinotekan maddesinin karaciğer ve böbrek yan etkilerini göstermek ve bu etkilere karşı curcumin maddesinin koruyucu etkilerini göstermek amacıyla planlandı. Materyal ve Metod: Çalışmada 40 tane Sprauge-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. (n=10). Gruplar; Kontrol, IR, IR+CUR, CUR. Biyokimyasal değerlendirme olarak hücrenin antioksidan düzeyini değerlendirebilmek için TBARS ve antioksidan enzimlerin seviyeleri (SOD, CAT, GSH, GPx) ölçüldü. Histolojik olarak ışık mikroskobik değerlendirme için Hematoksilen-Eozin (H-E) boyama yöntemi kullanıldı. Bulgular: Kontrol ve Cur grubunu oluşturan sıçanların karaciğer ve böbrek doku örneklerinin ışık mikroskobik incelemelerinde normal histolojik görünümde olduğu gözlendi. IR grubunda karaciğer dokusunda glisson kapsülünde konjesyon, eozinofilik, vasküler konjesyon, hemoraji, vakuolizasyon, ödem ve sinüzoidal dilatasyon olduğu gözlendi. IR+CUR grubunda ise karaciğer dokusunda histopatolojik hasarın belirgin derecede azaldığı gözlendi. IR grubu böbrek dokusunda vasküler konjesyon, ödem, hemoraji, glomerüler dejenerasyon olduğu gözlendi. IR + Curcumin grubunda böbrek dokusunda histopatolojik hasarın belirgin derecede azaldığı gözlendi. Biyokimyasal olarak da IR grubunda TBARS düzeyinin diğer tüm gruplara göre anlamlı düzeyde arttığı, kurkumin takviyesinin TBARS düzeyini istatistiksel olarak düşürdüğü belirlendi. IR tedavisinin GSH, SOD, GPx ve CAT düzeylerini anlamlı ölçüde düşürdüğü yine kurkumin takviyesinin bu parametrelerin tamamını istatistiksel olarak artırdığı gözlendi. Sonuç: İrinotekanın karaciğer ve böbrek üzerinde toksik etkilerinin olduğu ve kurkumin ile bu toksik etkilerin önemli derecede azalma sağlandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Antioxidant Effect of Curcumin Against Liver and Kidney Tissue Oxidation of Irinotecan Introduction: Irinotecan is a semisynthetic, water-soluble derivative of the alkaloid called camptothecin, a topoisomerase I group antineoplastic, immunosuppressive drug and is converted by carboxyesterase into its active metabolite SN-38. Curcumin is a polyphenol antioxidant compound produced from castor saffron root. This study was planned to show the liver and kidney side effects of irinotecan and to show the protective effects of curcumin against these effects. Material and Method: 40 Sprauge-Dawley rats were used in the study. (n = 10). Groups; Control, IR, IR + CUR, CUR. TBARS and antioxidant enzymes levels (SOD, CAT, GSH, GPx) were measured in order to evaluate the antioxidant level of the cell as a biochemical evaluation. Hematoxylin-Eosin (H-E) staining method was used for histological light microscopic evaluation. Results: It was observed that liver and kidney tissue samples of rats in the control and Cur groups were in normal histological appearance in light microscopic examination. Congestion, eosinophilic, vascular congestion, hemorrhage, vacuolization, edema and sinusoidal dilatation were observed in the liver tissue in the IR group. In the IR + CUR group, it was observed that histopathological damage to the liver tissue was significantly reduced. Vascular congestion, edema, hemorrhage and glomerular degeneration were observed in the renal tissue of the IR group. In the IR + Curcumin group, it was observed that histopathological damage to the kidney tissue was significantly reduced. Biochemically, it was determined that TBARS level increased significantly in IR group compared to all other groups, and curcumin supplementation significantly decreased TBARS level. It was observed that IR treatment significantly decreased GSH, SOD, GPx and CAT levels, and curcumin supplementation statistically increased all of these parameters. Conclusion: It has been observed that irinotecan has toxic effects on the liver and kidneys, and curcumin significantly reduces these toxic effects.