Zihin felsefesinde 'Qualia' tartışması ve Daniel Dennett'ın itirazı
The 'Qualia' debate in the philosophy of mind and Daniel Dennett's objection
- Tez No: 935693
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Qualia, Zihin-Beden Problemi, Bilinç, Bilinç Argümanı, Dennett, Qualia, Mind-Body Problem, Consiousness, Argument from Consciousness, Dennett
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son dönemlerde zihin felsefesinde tartışılan önemli problemlerden biri qualia problemidir. Qualia kavramı, deneyimin öznel niteliğini ifade etmektedir. Qualianın varlığının kabul edilmesi, her şeyin fiziksel olduğunu kabul eden fizikalizm, materyalizm gibi görüşleri yanlışlamaktadır. Qualia, zihinsel ögelerin kabulünden hareketle bilince, bilincin varlığından hareketle ise Tanrı'nın varlığını kabule götüren kritik bir noktaya işaret etmektedir. Daniel Dennett, qualianın varlığına dair bilimsel verilere dayalı herhangi bir delil bulunmadığını savunarak indirgemeci bir tutum sergilemektedir. Ancak Dennett'ın bu düşüncesini temellendirdiği evrimci fizikalist görüş, kendi içerisinde pek çok tutarsızlık barındırması nedeniyle eleştirilmiştir. Tez iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde qualia probleminin ortaya çıkmasına neden olan zihin-beden problemi ve bilinç sorunu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Daniel Dennett'ın qualia problemi hakkında öne sürdüğü düşünceler incelenerek bu düşüncelere yönelik ortaya koyulan itirazlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the important problems discussed in the philosophy of mind recently is the qualia problem. The concept of qualia refers to the subjective nature of experience. The acceptance of the existence of qualia falsifies the views such as physicalism and materialism, which accept that everything is physical. Qualia points to a critical point that leads to consciousness based on the acceptance of mental elements, and to accept the existence of God based on the existence of consciousness. Daniel Dennett displays a reductionist attitude, arguing that there is no scientific evidence for the existence of qualia. However, the evolutionist physicalist view on which Dennett bases this thought has been criticized for having many inconsistencies within itself. The thesis consists of two parts. In the first chapter, the mind-body problem and the consciousness problem, which cause the qualia problem, are discussed. In the second part, the ideas put forward by Daniel Dennett about the qualia problem are examined and the objections to these ideas are examined.