Yuvarlak pencereye komşu anatomik yapıların birbiri ile olan ilişkisinin endoskopik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Endoscopic and radiological evaluation of the relationship between anatomical structures adjacent to the round window
  1. Tez No: 935818
  2. Yazar: AHMET FURKAN KÜRÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAĞIŞ ÖZGÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Fustis, yuvarlak pencere anatomisi, Temporal BT, 3D modelleme, endoskopik kulak cerrahisi, fustis, RW anatomy, HRCT, 3D reconstruction, endoscopic ear surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada ulaşılması ve değerlendirilmesi zor bir anatomiye sahip yuvarlak pencere ve ilişkili anatomik yapıların endoskopik gerçek ölçümleri ile aynı yapıların yüksek çözünürlüklü temporal bilgisayarlı tomografi(BT) ile ölçümlerinin uyumlu ve korele olup olmadığını göstermek ve preoperatif dönemde elde edilen verilerle oluşturulacak 3D (3 Boyutlu) rekonstrüksiyon ile özellikle koklear implant cerrahisi esnasında intraoperatif karşılaşılacak zorlukları öngörüp bu zorluklara karşı hazırlıklı olunmasına yönelik bir algoritma ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya endoskopik kulak cerrahisi planlanan 24 kadın, 22 erkek toplam 46 hasta dahil edilmiştir. Hastalara ameliyat öncesi rutin YÇTBT (yüksek çözünürlüklü temporal bilgisayarlı tomografi) çekildi ve her hastanın BT ölçümleri multiplanar ve volüme rendered 3D imajlar üzerinden gerçekleştirildi. Tüm hastalarda radyolojik ve intraoperatif endoskopik olarak yuvarlak pencere anatomisi değerlendirildi. Önemli anatomik belirteçler tanımlandı. Değerlendirilen tüm hastaların RW (round window-yuvarlak pencere) niş kalınlığı(t) ile RW niş tegmen-fustis mesafesi(h) ölçümleri yapıldı ve bunların birbirlerine olan oranı(t/h) hesaplandı. Radyolojik imajlar üzerinden 3D modelleme yapıldı. Bu ölçümler endoskopik ve radyolojik olarak karşılaştırılarak aralarındaki ilişki ve korelasyon incelendi. Bulgular: Hastaların cinsiyeti ve ameliyat tarafı ile endoskopik ve radyolojik olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı(p>0,05). Endoskopik olarak RW niş kalınlığı (t) ortalaması 0,76±0,23 mm; RW tegmen-fustis mesafe(h) ortalaması 1,84±0,34 mm; RW niş kalınlık(t)/RW tegmen-fustis mesafe(h) ortalaması 0,41±0,09 olarak saptanmıştır. Radyolojik olarak RW niş kalınlığı(t) ortalaması 0,91±0,17 mm; RW tegmen-fustis mesafe(h) ortalaması 1,98±0,33 mm; RW niş kalınlık(t)/RW tegmen-fustis mesafe(h) ortalaması 0,46±0,09'dur. Radyolojik ve endoskopik olarak ölçülen RW niş kalınlığı(t), RW niş tegmeni-fustis arası mesafe(h), (t/h) güçlü bir şekilde anlamlı olarak korele olduğu izlendi(p0,05). Sonuç̧: Yuvarlak pencere anatomisinin değerlendirilmesinde radyolojik ve endoskopik korelasyon izlenmiştir. Bu da elde edilen 3D rekonstrüksiyonun ve radyolojik bulguların, ameliyat planlamasında, işitme rekonstrüksiyonunu belirlemede, cerrahi esnasında anatomiye hakimiyet sağlamada oldukça yararlı olacağını göstermektedir. Yuvarlak pencere anatomisi kompleks bir yapıya sahip olup, gelişen işitme teknolojileri ile anlaşılması ve yorumlanması daha da önem kazanmaktadır. Çok sınırlı ve küçük bir alan olması nedeniyle, çok daha hassas ölçümler ve değerlendirilmeler yapılmalıdır. Ayrıca daha büyük hasta gruplarını içeren çalışmalar yapılmalıdır. Yapılan çalışmaların yapay zekâ teknolojileri ile de birleştirilerek, 3D modellemeler üzerinden özellikle koklear implant cerrahisine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to show whether the endoscopic measurements of the round window and related anatomical structures, which have an anatomy that is difficult to reach and evaluate, are compatible and correlated with the measurements of the same structures with high-resolution temporal computed tomography (HRCT) and to develop an algorithm to predict and prepare for intraoperative difficulties, especially during cochlear implant surgery, with 3D reconstruction to be created with the data obtained in the preoperative period. Results: No significant correlation was found between the gender of the patients and the side of surgery, endoscopically and radiologically (p>0.05). Endoscopically, the mean RW niche thickness (t) was 0.76±0.23 mm; the mean RW tegmen-fustis distance (h) was 1.84±0.34 mm; the mean RW niche thickness (t)/RW tegmen-fustis distance (h) was 0.41±0.09. Radiologically, the mean RW niche thickness (t) was 0.91±0.17 mm; the mean RW tegmen-fustis distance (h) was 1.98±0.33 mm; the mean RW niche thickness (t)/RW tegmen-fustis distance (h) was 0.46±0.09. Radiologically and endoscopically measured RW niche thickness (t), RW niche tegmen-fustis distance (h), (t/h) were observed to be strongly and significantly correlated with each other (p0.05). Conclusion: Radiological and endoscopic correlation was observed in the evaluation of the round window anatomy. This shows that the obtained 3D reconstruction and radiological findings will be very useful in surgical planning, determining hearing reconstruction, and mastering the anatomy during surgery. The round window anatomy has a complex structure, and its understanding and interpretation are becoming more important with developing hearing technologies. Since it is a very limited and small area, much more precise measurements and evaluations should be made. In addition, studies should be conducted that include larger patient groups. We believe that the studies conducted will contribute to cochlear implant surgery, especially through 3D modeling, by combining them with artificial intelligence technologies.