Superior semisürküler kanal dehissansında multifrekans timpanometrinin değeri
The value of multifrequency tympanometry in superior semicircular canal dehiscence
- Tez No: 494580
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Superior semisürküler kanal dehissansı, multifrekans immitansmetri, rezonans frekans, superior semicircular canal dehiscence, multifrequency immitancemetry, resonance frequency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Superior semisürküler kanal dehissansı (SSCD) olan hastalarda, iç kulakta bulunan oval ve yuvarlak pencereye üçüncü bir pencere eklenir. Üçüncü pencere iç kulağın dinamik özelliklerini değiştirerek orta kulağın odyolojik ve akustik özelliklerine yansıyabilir. Bu araştırmanın amacı superior semisürküler kanal dehissanslı kulaklarda multifrekans immitansmetri bakılarak elde edilen rezonans frekans ölçüm sonuçları ile normal kulaklarda elde edilenler karşılaştırılarak, superior semisürküler kanal dehissansına yönelik ayırıcı tanı kriteri elde etmektir. Araştırma analitik ve prospektif kohort bir çalışmadır. Çalışma Ege Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 18-70 yaş arası toplam 30 kişi katılmıştır. Çalışmaya 20 normal kişi (40 kulak) ve 10 SSCD'li hasta (14 kulak) dâhil edilmiştir. Araştırma etik kurul izni alındıktan sonra Ocak 2016-Haziran 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada normal kişilere ve SSCD'li kişilere saf ses odyometri testi, VEMP testi, multifrekans immitansmetri ve 226 Hz immitansmetri testleri yapılmıştır. Araştırmada normal grupta multifrekans immitansmetri bakılarak elde edilen rezonans frekans değerleri ortalaması 881,25 Hz (std sapma 88,93) olarak bulundu. Superior semisürküler kanal dehissansı grubunda ise rezonans frekans değerleri ortalaması 817,86 Hz (std sapma 222,41) olarak bulundu. Sonuç olarak normal grup ile SSCD olan grubun rezonans frekansları ölçüldü ve rezonans frekansları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Normal grup olgularının VEMP amplitüd değeri, SSCD grup olgularının VEMP amplitüd değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Normal olguların VEMP Amplitüd Asimetri Oranı değerleri ile bilateral SSCD olgularının VEMP Amplitüd Asimetri Oranı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Normal grup olgularının akustik refleks eşikleri, yaş ve saf ses odyometri değerleri SSCD grup olgularının akustik refleks eşikleri, yaş ve saf ses odyometri değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Multifrekans immitansmetri bakılarak elde edilen rezonans frekans değeri dehissanslı hastaları ayırt edici bir tanı kriteri olarak bulunmadı. Bu çalışmanın multifrekans immitansmetrinin önemli bir parametresi olan rezonans frekans değerinin patolojilerin tanısı üzerine etkilerini araştıracak çalışmalara yardımcı olması temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In patients with superior semicircular canal dehiscence (SSCD), an additional window is added to the oval and circular window available in inner ear. The third window may reflect the audiologic and acoustic features of the middle ear by changing the dynamic characteristics of the inner ear. The aim of this study is to obtain differential diagnostic criteria related to superior semicircular canal dehiscence in ears with superior semicircular canal dehiscence, by comparing the results of resonance frequency measurements obtained through multifrequency immitancemetry with those obtained in normal ears. Research is an analytic and prospective cohort study. It was carried out in the Otorhinolaryngology Department of Ege University Hospital. Research consisted of a total of 30 individuals between 18 and 70 years of age. 20 normal healthy individuals (40 ears) and 10 patients with SSCD (14 ears) were enrolled. Research was carried out between January 2016 and June 2016 after the ethic committee's approval was obtained. Normal healthy individuals and those with SSCD received Pure Voice Audiometry Test, VEMP Test, Multifrequency İmmitancemetry and 226 Hz İmmitancemetry Test. The mean Resonance Frequency Value obtained in normal group through multifrequency immitancemetry was found as 881.25 Hz (standard deviation 88.93). However, in superior semicircular canal dehiscence group the mean Resonance Frequency Value was 817.86 Hz (standard deviation 222.41). Consequently, the resonance frequencies were measured in normal and SSCD groups but a significant difference could not be found between them. The subjects in normal group had statistically significantly higher VEMP Amplitude Values than those in SSCD group. Statistically significant difference was observed between the VEMP Amplitude Asymmettry Ratio Values of normal subjects and the ones with bilateral SSCD. The Acoustic Reflex Threshold Values, Age Values, and Pure Voice Audiometry Values of the subjects in normal group were found statistically lower than those in SSCD group. The Resonance Frequency Values obtained through multifrequency immitancemetry were not considered as diagnostic criteria that differentiate patients with dehiscence. This study wishes to help those studies that will investigate the effects of IV resonance frequency value, which is an important part of multifrequency immitancemetry, on the diagnosis of pathologies.