Burdur Aziziye köyünde tespit edilen dokumaların desen ve teknik açıdan incelenmesi
Pattern and technical analyses of the weavings found in Burdur Aziziye village
  1. Tez No: 935840
  2. Yazar: MELAHAT ALTINDÖKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Aziziye, Sarıkeçili, Dokuma, Yörük, Tezgâh, Aziziye, Sarıkeçili, Weaving, Yörük, Loom
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çalışma konusu olarak, Burdur Aziziye Köyünde Tespit Edilen Dokumaların Desen ve Teknik Açıdan İncelenmesi seçilmiştir. Anadolu'da dokuma kültürünün devam ettiği yerlerden biri de Burdur'un Aziziye köyüdür. Aziziye köyü geçmişten günümüze Sarıkeçililerin yaşadığı bir yerleşim yeridir. Dolayısıyla Sarıkeçililer tarafından üretilen çeşitli dokumaların bol miktarda bulunduğu bir dokuma merkezidir. Günümüzde köye özgü dokuma üretimi bitme noktasına gelmiştir. Ancak köyde yaşayan ve özellikle Sarıkeçili boyuna ait olan kişilerde eskiden üretilmiş ve günümüzde muhafaza edilmiş çarpana-kolan, çuval, heybe, kıl çadırı, seccade, sofra bezi, torba ve yastık gibi çeşitli dokumaların olduğu görülmüştür. Bu dokumaların çoğu günlük kullanım için dokunurken, bazıları çeyiz için üretilmiştir. Alan araştırmasında ziyaret edilen evlerde, hane sahiplerine ait çeyiz sandıkları içinde örneklerin olduğu da görülmüştür. Çalışma; literatür taraması, alan araştırması ve sözlü görüşme teknikleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Aziziye köyünde 5 mahallede alan araştırması yapılmıştır. Mahallelerdeki 9 ev ve düğün salonunda toplam 107 adet dokuma örneğine ulaşılmıştır. Ulaşılan örnekler teknik özellikleri (malzeme, ölçü, kullanım alanı, renk, desen, kompozisyon) açısından incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Her örnek için detaylı bilgisinin, fotoğrafının ve çizimin yer aldığı Katalog başlığı altında bir bilgi formu oluşturulmuştur. Katalog kısmında tespit edilen 107 adet dokuma içinden benzer özelliklere sahip 59 adet örneğe yer verilmiştir. Bu çalışmayla, Aziziye köyünde bulunan özellikle de Sarıkeçili Yörüklerine ait dokumaların belgelendirilmesi ve literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Aziziye köyü Yörük kültürünün yaşatılması açısından bilinen bir köy olmasına karşılık bu alanda daha önce yeterince çalışma yapılmış olmaması bu çalışmaya önem kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Pattern and Technical Analysis of the Weavings Identified in Burdur Aziziye Village has been chosen as the subject of the study. Aziziye village of Burdur is one of the places where weaving culture continues in Anatolia. Aziziye village is a settlement where Sarıkeçilis have lived from past to present. Therefore, it is a weaving centre where various weavings produced by Sarıkeçilis are abundant. Today, weaving production specific to the village has come to an end. However, it has been observed that the people living in the village, especially those belonging to the Sarıkeçili tribe, have various weavings such as bags, çarpana-kolan, sacks, saddlebags, hair tents, rugs, prayer rugs, table cloths and pillows that were produced in the past and preserved today. While most of these weavings were woven for daily use, some were produced for dowry. In the houses visited during the field research, it was also observed that there were many examples in the dowry chests belonging to the household owners. The study was conducted through literature review, field research and oral interview techniques. Within the scope of the research, field research was conducted in 5 neighborhoods in Aziziye village. A total of 107 weaving samples were found in 9 houses and wedding halls in the neighborhoods. The samples were examined and photographed in terms of their technical characteristics (material, size, area of use, colour, pattern, composition). For each sample, an information form was created under the title of Catalogue, which includes detailed information, photographs and drawings. In the catalogue section, 59 samples with similar characteristics among 107 weavings were included. With this study, it is aimed to document the weavings found in Aziziye village, especially those belonging to the Sarıkeçili nomads, and to bring them to the literature. Although Aziziye village is a well-known village in terms of keeping the Yoruk culture alive, the fact that not enough studies have been carried out in this field before has given importance to this study.