Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde kullanılabilecek psikoaktif bitkisel moleküllerin moleküler kenetlenme analiziyle belirlenmesi
Determination of psychoactive plant molecules for treatment of post-traumatic stress disorder by molecular docking analysis
- Tez No: 935841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMRE ERCİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoistatistik, Biyoteknoloji, Biostatistics, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyoenformatik, İlaç Geliştirme, Moleküler Kenetlenme, SSRI, TSSB, Bioinformatics, Drug Discovery, Molecular Docking, PTSD, SSRI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kişiyi dehşet içinde bırakan bir olayın akabinde meydana gelen ve kişiyi sürekli aynı olayı yeniden yaşıyormuşçasına dehşet içinde bırakan ve kaçınma ya da aşırı uyarılmışlık gibi kendine özel semptomlar ile varlığını hissettiren bir ruh sağlığı durumudur. TSSB'nin toplumda görülme sıklığı, toplumun yapısı ve TSSB'ye sebep olan stresörlerin sıklığı ile ilişkilidir. Her yaşta görülse de en çok genç erişkinlerde görülmektedir. TSSB tedavisinde tek başına ilaç ya da psikolojik tedavilerden ziyade her iki yöntemin birlikte kullanılmasının daha faydalı olduğu belirlenmiştir. Travma esnasında yaşanan kaygı ya da korku gibi duygular o esnada çevrede bulunan uyaranlarla eşleşir ve kişi bu uyaranlarla ne zaman karşılaşsa anksiyete tepkisi göstermeye başlar. Literatürde, TSSB tedavisi için kullanılan ilaçların etkinliği hakkında çok sayıda çalışma mevcuttur. Bilgisayar destekli ilaç tasarımı ise, ilaç geliştirme sürecinin erken bir aşamasında uygulanır. Bu tez çalışmasında, TSSB tedavisinde kullanılan SSRI ilaçları ve psikotropik etkisi olan bitkilerin etkinliğinin karşılaştırılması ve serotonin taşıyıcı inhibitörlerinden (SSRI) daha yüksek afiniteye sahip olan yeni moleküllerin bilgisayar yazılımları aracılığıyla belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) is a psychiatric disorder characterised by symptoms of re-experiencing, hypervigilance, avoidance symptoms that can develop after a traumatic event. The prevalence of PTSD is parallel to the frequency of stressors in society. Anyone can develop PTSD at any age, however it is more common in young adults. It is reported that instead of one treatment to treat PTSD it is more efficient to use pharmacological treatments as well as psychological treatments. The emotions of a person who is anxious, scared or terrified during trauma is paired with the neutral stimuli and they exhibit anxiety-like behaviors when they are exposed this stimuli again. There are many research in literature which are about the efficiency of drugs for medication PTSD. Computer-based drug design is used at an early stage of process of drug discovery. This thesis aims to compare the effectiveness of SSRIs and psychotropic herbs used in the treatment of PTSD, and to identify novel molecules with higher affinity for serotonin transporters using computer-based methods. All analyses will be performed using computer-based molecular docking programmes.