Total kalça artroplastisinde suprainguinal fasya iliaka bloğu (SFİB) ve perikapsüler sinir grubu bloğunun (PENG) postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic effectiveness of suprainguinal fascia iliaca block (SFIB) and pericapsular nerve group block (PENG) in total hip arthroplasty
  1. Tez No: 935844
  2. Yazar: KARDELEN SOBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH UGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Anesthesiology and Reanimation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, suprainguinal fasya iliaka bloğu, perikapsüler sinir grubu bloğu, multimodal analjezi, opioid, Total hip arthroplasty, suprainguinal fasial plane block, pericapsular nerve group block, multimodal analgesia, opioid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Total kalça artroplastisi sonrası ağrı yönetimi son derece önemlidir. Periferik sinir blokları analjezinin önemli bir parçasıdır. Çalışmamızda spinal anestezi altında total kalça artroplastisi uygulanan hastalarda multimodal analjezinin bir parçası olarak SFİB ve PENG bloğun postoperatif analjezik etkinliklerini 24 saatlik toplam morfin tüketimi ile karşılaştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Balıkesir Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (Karar No: 2022/171) ve T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından (Karar No: 22-AKD-168) etik onay alınarak elektif total kalça artroplastisi planlanan 18-75 yaş aralığında, vücut kitle indeksi ≤35kg/m², ASA I–III gönüllü 60 hasta araştırmaya dahil edildi. Operasyon öncesi randomizasyon sağlanarak SFİB (Grup 1) ve PENG (Grup 2) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Spinal anestezi altında total kalça artroplastisi uygulanacak hastalara preoperatif dönemde standart ASA monitörizasyonu ile premedikasyon yapılmadan, steril şartlarda, 30 mL %0,25 bupivakain (Marcaine %0,5- AstraZeneca) solüsyonu kullanılarak, USG eşliğinde SFİB veya PENG blok uygulandı. İntraoperatif dönemde, spinal anestezi pozisyonu esnasında ağrı düzeyi sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) ile değerlendirildi. Operasyon ve anestezi süreleri kaydedildi. Postoperatif dönemdeki ağrı 1, 3, 6, 12, 18 ve 24. saatlerde istirahat ve hareket esnasında NRS ile değerlendirildi. Tüketilen toplam morfin miktarı, bulantı-kusma skorları, kurtarıcı analjezik talep eden hasta sayısı ve postoperatif 24. saatte QoR-15T memnuniyet puanı kategorize edilerek kayıt altına alındı. Bulgular: Postoperatif dönemde total morfin tüketimi açısından gruplar arasında istatistiksel fark tespit edilmedi; ancak Grup 1'de daha az morfin tüketimi gözlendi. İntraoperatif dönemde spinal anestezi için pozisyon verilmesi sırasında ve postoperatif istirahat ile hareket esnasında ağrı düzeyleri, bulantı-kusma skorları, kurtarıcı analjezik talep eden hasta sayıları ve QoR-15T memnuniyet puanı açısından gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Total kalça artroplastisi geçiren hastalarda, SFİB ve PENG blok perioperatif süreçte benzer analjezi sağladığından multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanabilir. Bu blokların farklı hasta grupları ve farklı uygulayıcılar ile etkinliklerinin değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Pain management after total hip arthroplasty is extremely important. Peripheral nerve blocks are an important part of analgesia. In our study, we aimed to compare the ongoing postoperative analgesic activities of SFIB and PENG with 24-day total morphine consumption as part of multimodal analgesia in total hip arthroplasty under spinal anesthesia. Material and Method: Ethical approval was obtained from Balıkesir University Clinical Research Ethics Committee (Decision No: 2022/171) and Turkish Ministry of Health, Turkish Medicines and Medical Devices Agency Clinical Research Ethics Committee (Decision No: 22-AKD-168). The study included 60 patients aged 18-75 years, body mass ındex ≤35kg/m², ASA I-III, who volunteered for elective total hip arthroplasty. Prior to undergoing the surgical procedure, the subjects were randomly assigned to two distinct groups: the first group, designated as SFIB and the second group, designated as PENG. Patients undergoing total hip arthroplasty under spinal anesthesia under standard ASA monitoring in the preoperative period, without premedication, under sterile conditions, using 30 mL of 0.25% bupivacaine (Marcaine 0.5% AstraZeneca) solution, USG-guided SFIB or PENG block was performed. During the intraoperative period, the pain level was evaluated using the Numeric Rating Scale (NRS). The following procedures were performed: electrocardiogram, oxygen saturation with pulse oximetry, non-invasive blood pressure monitoring, and temperature monitoring. The duration of the operation and the anesthesia were meticulously documented. Postoperative pain was evaluated at 1, 3, 6, 12, 18, and 24 hours by means of the Numeric Rating Scale (NRS), with ratings given for both rest and movement. The total amount of morphine consumed, the nausea-vomiting scores, the number of patients requesting rescue analgesics, and the QoR-15T satisfaction score was categorized and recorded. Results: A statistical analysis revealed no significant discrepancy in total morphine consumption between the groups during the postoperative period. However, Group 1 exhibited a reduced morphine consumption. No substantial disparities were observed between the groups with respect to intraoperative pain levels during spinal anesthesia positioning, postoperative rest and movement, nausea-vomiting scores, the number of patients requesting rescue analgesics, and QoR-15T satisfaction scores. Conclusion: In patients undergoing total hip arthroplasty, the administration of SFIB and PENG block as part of multimodal analgesia is a viable option due to their capacity to provide analogous analgesia during the perioperative period. It is imperative that further research be conducted to assess the efficacy of these blocks across diverse patient populations and practitioner specialties.