Kuşaklar bağlamında örgütsel vatandaşlık algısı: Y ve Z kuşağı çalışanları üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma
Perception of organizational citizenship in the context of generations: A comparative study on generation Y and generation Z employees
- Tez No: 935874
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışı, Y kuşağı, Z kuşağı, Karşılaştırma, Organizational citizenship behavior, Generation Y, Generation Z, Comparison
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, sanayi sektöründe çalışan beyaz yakalı çalışanlar arasındaki örgütsel vatandaşlık davranışı ve (ÖVD) kuşak farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Örgütsel vatandaşlık davranışı, çalışanların iş tanımlarının ötesinde sergilediği, organizasyonun başarısına katkı sağlayan gönüllü çabalar olarak tanımlanmaktadır. Çalışma, Y ve Z kuşaklarının farklı değerler ve beklentilere sahip olmaları nedeniyle bu davranışları farklı şekillerde sergileyebileceği hipotezine dayalı olarak nicel bir yaklaşımı benimsemiştir. Veriler, ÖVD'nin farklı boyutlarını ölçmek için Google Forms üzerinden hazırlanan bir ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, LinkedIn ve araştırmacının kişisel bağlantıları aracılığıyla temin edilmiştir. Toplanan veriler SPSS istatistik yazılım paketi kullanılarak analiz edilmiştir. 271 beyaz yakalı çalışanla yapılan analizler, Y ve Z kuşakları arasında yardımseverlik ve vicdanlılık boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Grup istatistikleri Y kuşağının her iki boyutta da Z kuşağına göre daha yüksek puan aldığını göstermiştir; bu da Y kuşağının örgütsel vatandaşlık davranışlarını sergilemeye daha yatkın olduğunu işaret etmektedir. Bulgular, ÖVD'nin kuşaklar arasında farklılık gösterebileceğini ve kültürel, sosyal ve demografik faktörlerden etkilenebileceğini desteklemektedir. Y kuşağının geleneksel değerlere ve örgütsel sadakate daha güçlü bağlılığı, ÖVD'yi daha sık sergilemelerini açıklayabilir. Öte yandan, Z kuşağının daha bireyci ve teknoloji odaklı doğası, bu davranışlara farklı bir yaklaşım benimsemelerine yol açabilir. Bu çalışma, endüstriyel sektördeki beyaz yakalı çalışanlar arasında ÖVD'deki kuşak farklılıklarını ortaya koyarak insan kaynakları yönetiminde önemli bir boşluğu ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates generational differences in organizational citizenship behaviors (OCBs) among white-collar employees in the industrial sector. Organizational citizenship behaviors are defined as voluntary efforts by employees that go beyond their job descriptions and contribute to organizational success. The study employs a quantitative approach, hypothesizing that Generations Y and Z, due to their differing values and expectations, may exhibit these behaviors in distinct ways. Data were collected using a survey distributed via Google Forms, designed to measure various dimensions of OCBs. Participants were recruited through LinkedIn and the researcher's personal network. The data were analyzed with the SPSS statistical software package. The analysis of responses from 271 white-collar employees revealed statistically significant differences between Generations Y and Z in the dimensions of altruism and conscientiousness. Group statistics indicated that Generation Y scored higher than Generation Z in both dimensions, suggesting that Generation Y demonstrates a greater propensity for organizational citizenship behaviors. These findings support the notion that OCBs vary across generations and are influenced by cultural, social, and demographic factors. Generation Y's stronger commitment to traditional values and organizational loyalty may explain their higher engagement in OCBs. In contrast, Generation Z's individualistic and technology-driven orientation might contribute to their differing approach to these behaviors. This study addresses a critical gap in human resource management by highlighting generational differences in OCBs among white-collar employees in the industrial sector.