Koenzim Q10 ve C vitamininin meme kanseri kök hücreleri üzerindeki antioksidan etkilerinin araştırılması
Investigation of antioxidant effects of coenzyme Q10 and vitamin C on breast cancer stem cells
- Tez No: 935905
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, C vitamini, CoQ10, Kanser Kök Hücresi, Meme Kanseri, Reaktif Oksijen Türleri (ROS), Antioxidant, Breast Cancer, Cancer Stem Cell, CoQ10, Reactive Oxygen Species (ROS), Vitamin C
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olup, kanser kaynaklı ölüm oranlarında üst sıralarda yer almaktadır. Güncel tedavi yöntemlerine rağmen, meme kanseri tedavisinde hedeflenen başarı düzeyine henüz ulaşılamamıştır. Bu başarısızlığın temel nedenlerinden biri, meme kanser kök hücrelerinin (MKKH) tedaviye direnç göstermesi ve nüks etme potansiyeline sahip olmasıdır. MKKH'nin bu özellikleri, tedavi etkinliğini sınırlayan kritik faktörlerden biri olarak öne çıkmakta ve bu hücrelerin biyolojik özelliklerini anlamaya yönelik araştırmaları öncelikli hale getirmektedir. Bu bağlamda, sağlıklı hücrelere minimal düzeyde zarar vererek kanser hücrelerini hedef alan stratejilerin geliştirilmesi, tedavi etkinliğini artırmak ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek açısından büyük önem taşımaktadır. Antioksidanların, reaktif oksijen türleri (ROS) üzerindeki düzenleyici etkileri sayesinde, kanser kök hücrelerini hedef alarak sağlıklı dokulara zarar vermeden etkili bir tedavi potansiyeli sunduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, antioksidanların kanser hücrelerinde apoptozu indüklediğini ortaya koymakla birlikte, bu etkinin mekanizmalarının henüz tam olarak aydınlatılamadığı belirtilmektedir. Kanser hücrelerinin ROS seviyelerindeki değişimlere sağlıklı hücrelere kıyasla daha duyarlı olması, bu hücreleri terapötik hedefler haline getirmektedir. Bu doğrultuda, ROS süreçlerinin kanser hücreleri aleyhine yönlendirilmesi ve mitokondri hedefli stratejiler geliştirilmesi, tedavi açısından umut vaat eden bir potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada, C vitamini ve Koenzim Q10'un (CoQ10) ayrı ayrı ve kombinasyon halinde uygulamalarının meme kanseri kök hücrelerinde apoptoz, ROS seviyeleri ve kök hücre belirteçleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, Luminal A alt tipini temsil eden MCF-7 ve üçlü negatif meme kanseri alt tipini temsil eden MDA-MB-231 hücre hatları kullanılmıştır. Deneyler dört farklı grup (Kontrol, C vitamini, CoQ10 ve Kombinasyon grupları) üzerinde gerçekleştirilmiş ve her bir grupta kanser kök hücre belirteçleri (CD24⁻, CD44⁺, CD133⁺, ALDH⁺), apoptoz ve ROS seviyeleri ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, her iki hücre hattında da C vitamini, CoQ10 ve kombinasyon gruplarında hem kanser kök hücre belirteç oranlarında hem de apoptoz oranlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir artış tespit edilmiştir. Her iki hücre hattında apoptoz oranları en yüksek düzeyde C vitamini uygulanan gruplarda tespit edilmiştir. MDA-MB-231 hücre hattında en yüksek ROS oranı kontrol grubunda gözlemlenirken, MCF-7 hücre hattında en yüksek ROS oranı C vitamini uygulanan grupta belirlenmiştir. Bu sonuçlar, C vitamininin inhibe edici etkisinin kanser kök hücre belirteçlerinin düzenlenmesinden bağımsız olarak gerçekleşebileceğini ve ROS seviyelerindeki artış mekanizmasıyla apoptozu indüklediğini düşündürmektedir. Gelecek bilimsel çalışmalar kapsamında, antioksidan temelli çalışmalarda ROS artışını hedefleyerek apoptozu indüklemek, kanser tedavisinde potansiyel bir strateji olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common types of cancer among women and ranks high in cancer-related mortality rates. Despite advancements in current treatment methods, the desired success rate in breast cancer therapy has not yet been achieved. One of the fundamental reasons for this failure is the resistance of breast cancer stem cells (BCSCs) to treatment and their potential for recurrence. These properties of BCSCs emerge as critical factors limiting therapeutic efficacy, thereby prioritizing the need for research aimed at understanding their biological characteristics. In this context, developing strategies that specifically target cancer cells while causing minimal harm to healthy cells is of utmost importance to enhance treatment efficacy and improve patient quality of life. Antioxidants are thought to offer effective therapeutic potential by targeting cancer stem cells without damaging healthy tissues, primarily through their regulatory effects on reactive oxygen species (ROS). Studies have demonstrated that antioxidants induce apoptosis in cancer cells; however, the mechanisms underlying this effect have not yet been fully elucidated. Cancer cells are more sensitive to changes in ROS levels compared to healthy cells, making them ideal therapeutic targets. Accordingly, directing ROS processes against cancer cells and developing mitochondria-targeted strategies present promising potential for treatment. In this study, the effects of vitamin C and coenzyme Q10 (CoQ10), both individually and in combination, on apoptosis, ROS levels, and cancer stem cell markers in breast cancer stem cells were investigated. MCF-7 cells, representing the Luminal A subtype, and MDA-MB-231 cells, representing the triple-negative breast cancer subtype, were used. The experiments were conducted in four different groups (Control, Vitamin C, CoQ10, and Combination), and cancer stem cell markers (CD24⁻, CD44⁺, CD133⁺, ALDH⁺), apoptosis, and ROS levels were measured in each group. The findings revealed that, compared to the control group, both cell lines exhibited a statistically significant increase in cancer stem cell marker expression and apoptosis rates in the vitamin C, CoQ10, and combination groups. Apoptosis rates were found to be the highest in the vitamin C-treated groups in both cell lines. While the highest ROS level in MDA-MB-231 cells was observed in the control group, the highest ROS level in MCF-7 cells was detected in the vitamin C-treated group.These results suggest that the inhibitory effect of vitamin C may occur independently of the regulation of cancer stem cell markers and that apoptosis is induced through a mechanism involving increased ROS levels. Future scientific studies should further explore antioxidant-based strategies targeting ROS elevation to induce apoptosis as a potential approach in cancer treatment.