Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik sağlamlık ve prososyallik düzeyleri ile doğal karar verme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between psychological resilience and prosociality levels and naturalistic decision-making skills of physical education and sports
  1. Tez No: 935908
  2. Yazar: MUSTAFA SONER YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Doğal Karar Verme, Prososyallik, Psikolojik Sağlamlık, Naturalistic Decision Making, Physical Education and Sports Teacher, Prosociality, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik sağlamlık ve prososyallik düzeyleri ile doğal karar verme becerileri arasındaki ilişkinin tespiti ve bağımsız değişkenler ile karşılaştırmaların incelenmesidir. Araştırmanın modeli; nicel araştırma modellerinden olan tarama ve ilişkisel tarama modelinde oluşturulmuştur. Araştırmaya Kayseri il ve ilçelerinde görev yapan tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 416 beden eğitimi ve spor öğretmeni gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplama araçları; Smith ve ark., (2008) tarafından geliştirilen Doğan (2015) tarafından Türkçe' ye uyarlan 'Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği', Ayten ve Korkmaz (2019) tarafından geliştirilen 'Prososyallik Ölçeği', Sundu ve Yaşar (2020) tarafından geliştirilen 'Doğal Karar Verme Ölçeği' ve araştırmacı tarafından oluşturulmuş sosyo demografik bilgi formudur. Elde edilen veriler istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen puanların iki değişkenli karşılaştırmalarında bağımsız T test istatistiği kullanılırken; ikiden fazla değişkene sahip karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi Anova (Lsd) test istatistiği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen puanlar arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için Pearson Korelasyon analizi (r) uygulanmıştır. Çalışma neticesinde beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik sağlamlık, prososyallik ve doğal karar verme becerilerinin ortalama değerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın korelasyon sonuçları incelendiğinde ise doğal karar verme ile psikolojik sağlamlık ve prososyallik arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak psikolojik sağlamlık ve prososyallik kavramlarının doğal karar verme becerisini etkileyen bir unsur olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between psychological resilience, prosociality levels, and naturalistic decision-making skills of physical education and sports teachers, as well as to examine comparisons with independent variables. The research model was constructed using quantitative research methods, specifically survey and correlational survey models. A total of 416 physical education and sports teachers working in Kayseri province and its districts, selected through random sampling, participated voluntarily in the study. The data collection instruments used in the research were: the 'Brief Resilience Scale' developed by Smith et al. (2008) and adapted to Turkish by Doğan (2015), the 'Prosociality Scale' developed by Ayten and Korkmaz (2019), the 'Naturalistic Decision-Making Scale' developed by Sundu and Yaşar (2020), and a socio-demographic information form created by the researcher. The obtained data were analyzed using statistical software. Independent t-test statistics were used for bivariate comparisons of scores obtained from the scales, while one-way analysis of variance ANOVA (LSD) test statistics were used for comparisons with more than two variables. Pearson Correlation analysis (r) was applied to reveal the relationship between the scores obtained from the scales. As a result of the study, it was determined that the psychological resilience, prosociality, and naturalistic decision-making skills of physical education and sports teachers were above the average value. When examining the correlation results of the study, significant relationships were found between naturalistic decision-making and both psychological resilience and prosociality. Consequently, it can be stated that the concepts of psychological resilience and prosociality are factors that influence naturalistic decision-making skills.