Kadınlarda cam tavan sendromu algısının işten ayrılma niyetleri ve iş tatminleri üzerine etkisinde öz yeterliliklerine düzenleyici rolü
The moderating role of self-efficacy in the ımpact of women's perceptions of the glass ceiling syndrome on turnover intentions and job satisfaction
  1. Tez No: 935921
  2. Yazar: NESLİHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Öz Yeterlilik, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Glass Ceiling Syndrome, Self-Efficacy, Job Satisfaction, Turnover Intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışma, kadınların iş yaşamında karşılaştıkları cam tavan sendromu algısının, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini ve bu ilişkide öz yeterliliğin düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Cam tavan sendromu, kadınların kariyer basamaklarını tırmanırken karşılaştıkları görünmez engelleri ifade eder ve iş tatmini ile işten ayrılma niyetlerini etkileyeceği düşünülmektedir. Çalışma, bireysel (öz yeterlilik) ve örgütsel (terfi politikaları, liderlik desteği, esnek çalışma imkanları) faktörlerin bu ilişkide nasıl bir rol oynadığını anlamayı hedefleyerek literatüre katkı sağlamaktadır. Araştırma, nicel bir tasarım kullanarak ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, Adana'da kadın konseylerine üye, aktif iş gücünde yer alan 314 kadından çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Cam Tavan Sendromu, Öz Yeterlilik, İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti ölçekleri kullanılmış, analizler SPSS ve PROCESS Macro ile yapılmıştır. Cam tavan sendromu ile öz yeterlilik arasında zayıf ancak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öz yeterlilik, cam tavan sendromunun iş tatmini üzerindeki negatif etkisini artırırken, işten ayrılma niyeti üzerinde düzenleyici bir etkisi gözlenmemiştir. Cam tavan sendromunun, öz yeterliliği yüksek kadınlarda iş tatminini daha olumsuz etkilediği saptanmıştır. Sosyo-demografik bulgular, yaş ve mesleki deneyimin cam tavan algısını artırabileceğini göstermiştir. Araştırma, kadınların iş yaşamındaki deneyimlerini iyileştirmek için mentorluk, öz yeterlilik geliştirme eğitimleri, çeşitlilik politikaları ve esnek çalışma modelleri gibi bireysel ve örgütsel düzeyde önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu tür stratejiler, kadınların kariyerlerinde karşılaştıkları engelleri aşmalarına ve daha adil iş ortamlarının yaratılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the impact of women's perceptions of the glass ceiling syndrome on job satisfaction and turnover intention, as well as the moderating role of self-efficacy in these relationships. The glass ceiling syndrome refers to the invisible barriers women face in advancing their careers, which may influence their job satisfaction and turnover intentions. This study contributes to the literature by exploring how individual (self-efficacy) and organizational factors shape these dynamics. The research employed a quantitative design with a relational survey model. Data were collected through an online questionnaire from 314 women who are members of women's councils in Adana and actively participate in the workforce. The study utilized scales for Glass Ceiling Syndrome, Self-Efficacy, Job Satisfaction, and Turnover Intention, with data analyzed using SPSS and PROCESS Macro. A weak but significant relationship was found between the glass ceiling syndrome and self-efficacy. Self-efficacy was observed to amplify the negative impact of the glass ceiling syndrome on job satisfaction, while no moderating effect was identified on turnover intention. Women with higher self-efficacy experienced a stronger negative influence of the glass ceiling on job satisfaction. Socio-demographic findings indicated that age and professional experience may intensify perceptions of the glass ceiling. The study highlights the need for individual and organizational interventions such as mentoring programs, self-efficacy enhancement training, diversity policies, and flexible work models to improve women's experiences in the workplace. Such strategies can help women overcome career barriers and contribute to the creation of more equitable work environments.