Ritmoterapi uygulamalarının fetal öğrenme, prenatal bağlanma ve prenatal strese etkisi
The effect of rhythmotherapy practices on fetal learning, prenatal attachment and prenatal stress
- Tez No: 935928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER İLÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ritmoterapi, Fetal Öğrenme, Prenetal Bağlanma, Prenetal Stres, Fetal Hareket Takibi, Mobil Uygulama, Hemşirelik, Rhythmotherapy, Fetal Learning, Prenatal Attachment, Prenatal Stress, Fetal Movement Tracking, Mobile Application, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; primigravidalarda ritmoterapi müdahalesinin fetal öğrenme ile fetal hafızaya, prenatal bağlanma ve prenatal strese etkisinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma deneysel tipte randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışma 3 gruplu (şarkı, ksilofon, kontrol) bir deneysel tasarıma sahiptir ve örneklemi 90 primigravida oluşturmaktadır. Veri toplama aşaması 10 hafta sürmüştür ve gebeler haftada iki defa ritmoterapi yapmışlardır. Tüm gruplara ön test-son test uygulanmıştır. Çalışmada ksilofon ve şarkı grubu ritmoterapi uygulamışlardır. Kontrol grubu ise istirahat etmiştir. Tüm gruplara fetal hareket takibi yapılmış ve mobil uygulama üzerinden fetal hareketleri var/yok şeklinde kodlamışlardır. Veriler IBM SPSS Statistics 26 programına aktarılarak tamamlanmıştır. BULGULAR: Tüm gebelerin yaş ortalaması ise 27,42±4,72'dir. Ksilofon, şarkı ve kontrol grupları için prenatal distres ölçeği ön test toplam puanları sırasıyla 13,07±5,04, 12,57±6,55, 11,87±5,37 ve son test toplam puanları sırasıyla 8,00±3,01, 7,47±2,53, 10,37±4,14 olarak bulunmuştur. Prenatal bağlanma envanteri ön test toplam puanları sırasıyla 60,90±7,77, 61,17±7,79, 59,10±9,41 ve son test toplam puanları 78,70±2,26, 80,97±1,81, 73,60±3,94 olarak belirlenmiştir. Ölçekler için Cronbach's alfa değeri hesaplanmıştır. Prenatal distres ölçeği (ön test) 0,780, (son test) 0,610, Prenatal bağlanma envanteri (ön test) 0,790, (son test) 0,705 bulunmuştur. SONUÇ: Ritmoterapi müdahalesinin fetal öğrenme ve fetal hafızayı etkilediği, fetüslerin ritmik seslere karşı duyarlı olduğu ancak anne sesine daha fazla fetal tepki verdikleri belirlenmiştir. Fetüslerin en az 1 hafta süren fetal bir hafızaya sahip oldukları, koşullanabildikleri ve alışkanlık edinebildikleri belirlenmiştir. Ritmoterapi uygulamalarının prenatal bağlanmayı arttırırken prenatal stresi azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: The aim of this study was to investigate the effects of rhythmotherapy intervention on fetal learning and fetal memory, prenatal attachment and prenatal stress in primigravidas. MATERIALS AND METHODS: The research is an experimental type randomised controlled study. The study has an experimental design with 3 groups (singing, xylophone, control) and the sample consists of 90 primigravida. The data collection phase lasted 10 weeks and the pregnant women received rhythmotherapy twice a week. A pre-test and post-test were applied to all groups. In the study, xylophone and singing groups performed rhythmotherapy. The control group rested. All groups were monitored for fetal movements and coded fetal movements as present/absent on the mobile application. The data were transferred to IBM SPSS Statistics 26 programme. RESULTS: The mean age of all pregnant women was 27.42±4.72 years. Prenatal distress scale pretest total scores for xylophone, song and control groups were 13.07±5.04, 12.57±6.55, 11.87±5.37 and posttest total scores were 8.00±3.01, 7.47±2.53, 10.37±4.14, respectively. Prenatal attachment inventory pretest total scores were 60,90±7,77, 61,17±7,79, 59,10±9,41 and posttest total scores were 78,70±2,26, 80,97±1,81, 73,60±3,94, respectively. Cronbach's alpha value was calculated for the scales. Prenatal distress scale (pre-test) was 0.780, (post-test) 0.610, Prenatal attachment inventory (pre-test) 0.790, (post-test) 0.705. CONCLUSIONS: As a result of the study, it was determined that rhythmotherapy intervention affected fetal learning and fetal memory development, and that fetuses were sensitive to rhythmic sounds but responded more to the mother's voice. Fetuses were found to have a fetal memory that lasted at least 1 week, and could be conditioned and habituated. Rhythmotherapy interventions increased prenatal attachment and decreased prenatal stress.