Eğitim kurumlarında dijitalleşme; Okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerinin incelenmesi
Digitalization in educational institutions; An examination of school administrators digital leadership skills
  1. Tez No: 935929
  2. Yazar: ALİ KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, Okul Yöneticileri, Dijitalleşme, Eğitim Teknolojileri, Liderlik Becerileri, Digital Leadership, School Administrators, Digitalization, Educational Technologies, Leadership Skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, eğitim kurumlarında dijitalleşme kavramı çerçevesinde okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, araştırma okul yöneticilerinin dijital becerilerini nasıl kullandıklarını, bu becerilerin eğitim ortamlarına nasıl yansıdığını ve dijitalleşme süreçlerine nasıl liderlik ettiklerini anlamaya odaklanmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma da durum çalışması deseni benimsenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Gaziantep ili merkez ilçelerinde görev yapan 82 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, yapısal görüşme formu kullanılmıştır. Ayrıca, 8 okul yöneticisi ile odak grup görüşmeleri yapılarak daha derinlemesine bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin interneti ve dijital iletişim araçlarını yoğun bir şekilde kullandıkları, ancak dijital liderlik becerilerini her alanda eşit oranda kullanamadıkları tespit edilmiştir. Okul yöneticileri, dijital araçları özellikle iletişim, yönetim süreçleri ve okulun görünürlüğünü artırma gibi alanlarda etkili bir şekilde kullanmaktadır. Bununla birlikte, okul yöneticilerinin toplum katılımı ve öğrencilerin dijital okuryazarlığını geliştirme alanlarında dijital araçları daha az kullandıkları tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin dijitalleşme konusunda genel olarak olumlu görüşlere sahip oldukları, ancak bu süreçte bazı zorluklarla karşılaştıkları da saptanmıştır. Dijital okuryazarlıkta artış, bilgiye erişim kolaylığı ve hızlı iletişim gibi olumlu etkilerin yanı sıra, özellikle kırsal kesimlerde internet altyapısının yetersizliği gibi olumsuzluklar da yaşanmıştır. Bu araştırma, okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerinin eğitim kurumlarında dijitalleşmenin başarısı için önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerinin geliştirilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve öğrenci başarısının artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, okul yöneticilerine yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlenmeli, eğitim kurumlarının internet altyapısı iyileştirilmeli ve dijital içerikler çeşitlendirilmelidir. Ayrıca, öğretmenlerin dijital becerilerinin geliştirilmesi ve toplumun dijitalleşme sürecine dahil edilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This current study aims to examine school administrators' digital leadership skills within the digitalization framework in educational institutions. In this context, the study focuses on understanding how school administrators use their digital skills, how such skills are reflected through educational environments, and how they lead digitalization processes. A qualitative case study design was used in the study, the sample consisted of 82 school administrators working in the central districts of Gaziantep. The data was gathered via a structured interview form as well as focus group interviews with 8 school administrators. The study results reveal that school administrators actively use the internet and digital communication tools; however, they do not utilize their digital leadership skills equally in all areas. School administrators effectively use digital tools, particularly in communication, management processes, and increasing the visibility of the school. However, the study has observed that they use digital tools less in areas such as community engagement and improving students' digital literacy. In addition, the school administrators generally have positive opinions about digitalization but also face some challenges in the process. While digital literacy improvements, ease of access to information, and fast communication are deemed to be identified as positive effects, issues such as inadequate internet infrastructure, especially in rural areas, have been observed as challenges. The study highlights that school administrators' digital leadership skills are crucial for the success of digitalization in educational institutions. Developing their digital leadership skills is essential for ensuring equal educational opportunities and increasing student achievement as well. Therefore, continuing professional development (CPD) programs on digital leadership should be organized for school administrators, the internet infrastructure of educational institutions should be improved, and digital content should be diversified to improve the school administrators and teachers' digital skills, involving the other stakeholders and the communities in the digitalization process.