Türkçe öğretiminde imge çözümleme etkinliklerinin okuma becerisi üstbiliş düzeyine etkisi (8. sınıf örneği)
The effect of image decoding activities on reading skill metacognition level in Turkish language teaching (8th grade example)
- Tez No: 935956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma becerisi, imge, imge çözümleme, üstbiliş, Reading skill, image, image analysis, metacognition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan imge çözümleme etkinliklerinin okuma becerisi üstbiliş düzeyine etkisini incelemektir. Karma yöntem ile tasarlanan çalışmanın nicel bölümü eşitlenmemiş (ön test ve son test) kontrol gruplu yarı deneysel desenle nitel bölümü ise gözlem ve görüşme süreçlerinden oluşan durum çalışmasıyla oluşturulmuştur. Çalışma grubu Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yer alan bir ortaokulun 8. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol grubu yirmi öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubu öğrencilerine altı haftalık imge çözümleme etkinlik programı uygulanırken kontrol grubunda ise dersler mevcut ders kitabındaki etkinlikler üzerinden işlenmiştir. Çalışmanın nicel bölümünde veri toplama aracı olarak Okuma Becerisi Üstbiliş Başarı Testi, nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış gözlem formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bilgisayar paket programından yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen veriler, non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Nicel ve nitel veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizinden hareketle Türkçe dersinde imge çözümleme etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin üstbiliş okuma becerilerini anlamlı ölçüde ve kalıcı olarak geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmelerde deney grubundaki öğrenciler imge çözümleme etkinlikleri ile ilgili olumlu yönde görüş bildirdikleri görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar benzer araştırma sonuçlarıyla tartışılmıştır. Öneriler bölümünde kurumlara, öğretmenlere ve araştırmacılara; imge çözümleme etkinliklerinin ders kitaplarında yer alması, Türkçe Dersi Öğretim Programı 8. sınıf düzeyi okuma başlığı altındaki hedef davranışlar bölümünde imgeye yönelik kazanımlara yer verilmesi ve yazılı imgelerin yanı sıra görsel imgelerin önemine yönelik çalışmaların yapılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of image decoding activities prepared for 8th grade students on the metacognition level of reading skills. The quantitative part of the study, which was designed with a mixed method, was based on a quasi-experimental design with an unequalized (pre-test and post-test) control group, and the qualitative part was based on a case study consisting of observation and interview processes. The study group consisted of 8th grade students from a middle school in Siverek district of Şanlıurfa. The experimental and control groups consisted of twenty students. While the six-week image analysis activity program was applied to the experimental group students, the lessons in the control group were taught through the activities in the existing textbook. In the quantitative part of the study, the Reading Metacognition Achievement Test was used as a data collection tool, and in the qualitative part, a semi-structured observation form and a semi-structured interview form were used. Computer package program was used to analyze the quantitative data. The data obtained from the experimental and control groups were analyzed using Mann Whitney U test and Wilcoxon Signed Ranks test, which are non-parametric tests. Qualitative data were obtained through content analysis. Based on the analysis of the data obtained from quantitative and qualitative data collection tools, it was concluded that image analysis activities in Turkish lesson significantly and permanently improved the metacognitive reading skills of 8th grade students. In the interviews, it was seen that the students in the experimental group expressed positive opinions about the image analysis activities. The results obtained from the study were discussed with similar research results. In the recommendations section, suggestions were made to institutions, teachers and researchers such as including image analysis activities in textbooks, including image-oriented acquisitions in the target behaviors section under the title of reading at the 8th grade level of the Turkish Language Teaching Program, and conducting studies on the importance of visual images as well as written images.