Rat Peyronie modelinde intralezyoner baicalein enjeksiyonunun etkisi
The efficacy of intralesional baicalein injection in rat Peyronie's model
  1. Tez No: 936021
  2. Yazar: KADİR CAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAMZA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Peyronie hastalığı, hayvan modeli, fibrozis, enjeksiyon, Baicalein, Peyronie's disease, animal model, fibrosis, injection, Baicalein
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Amacımız, Peyronie hastalığının akut dönemindeki kısıtlı ve etkisiz bir tedavi opsiyonlarına yeni bir alternatif olarak intralezyoner Baicalein enjeksiyonunun etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 6 aydan büyük, en az 450 gram ağırlığında 30 adet erkek albino Wistar rat çalışmaya dahil edildi. Hastalık modelinin oluşması için intratunikal olarak 0.1 mL aktif rekombinant TGF-ß1 proteini ve 0.1 mL sodyum tetradesil sülfat kombine solüsyonu tek enjeksiyon şeklinde uygulandı. Altı rat kontrol grubu, altı rat hastalık grubu, altı rat düşük doz Baicalein (0.8 μg/L, 50 μL) grubu, altı rat orta doz Baicalein (1.6 μg/L, 50 μL) grubu, altı rat ise yüksek doz Baicalein (3.2 μg/L, 50 μL) grubu olarak randomize şekilde belirlendi. Takip ve tedavi protokolünü tamamlayan toplam 26 adet rata ötanazi uygulanarak histopatolojik incelemelerle ve dijital yüzey alanı hesaplamaları ile tedavi yanıtları değerlendirildi. Bulgular: Grupların tedavi öncesi ile sonrası ağırlıkları ve penil eğrilik dereceleri değerlendirildiğinde istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Yapılan histokimyasal ve immunhistokimyasal incelemeler neticesinde tedavi gruplarında fibrozis düzeyinde, korpus kavernozum dokusundaki düz kas kaybında, dokudaki ödem şiddetinde istatistiksel anlamlı fark olduğu görüldü (sırasıyla; p=0,015 , p=0,05 , p=0,001). Deney gruplarınından elde edilen spesimenlerin dijital ortamda yapılan incelemelerinde fibrotik bölgelerin toplam alanının toplam korpus kavernozum alanına oranı ve dokuların ortalama tunika albuginea kalınlıklarında da tedavi lehine istatistiksel anlamlı fark saptandı (sırasıyla; p=0,002 , p=0,002). Sonuç: Rat Peyronie modelinde intralezyoner olarak uygulanan Baicaleinin tedavi gruplarında fibrozisi baskıladığı, KK yapısındaki düz kas dokusuna koruyucu etkinliği olduğu, PH seyrinde izlenen TA'da kalınlık artışını önlediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim was to investigate the efficacy of intralesional Baicalein injection as a new alternative to the limited and ineffective treatment options in the acute phase of Peyronie's disease. Material and Method: 30 male albino Wistar rats older than 6 months and weighing at least 450 grams were included in the study. In order to establish the disease model, 0.1 mL active recombinant TGF-ß1 protein and 0.1 mL sodium tetradecyl sulfate combined solution were administered intratunically as a single injection. Six rats each were randomly assigned to the following groups: the disease group, the control group, the low dose Baicalein group (0.8 μg/L, 50 μL), the medium dose Baicalein group (1.6 μg/L, 50 μL), and the high dose Baicalein group (3.2 μg/L, 50 μL). A total of 26 rats that completed the follow-up and treatment protocol were euthanized and their treatment responses were evaluated by histopathologic examinations. Results: There was no statistically significant difference in the weight and penile curvature of the groups before and after treatment. As a result of histochemical and immunohistochemical examinations, there was a statistically significant difference in the level of fibrosis, smooth muscle loss in the corpus cavernosum tissue and severity of edema in the tissue in the treatment groups (p=0.015, p=0.05, p=0.001, respectively). In the digital examination of the specimens obtained from the experiment groups, the ratio of the total area of fibrotic regions to the total corpus cavernosum area and the mean tunica albuginea thickness of the tissues also showed a statistically significant difference in favor of treatment (p=0.002, p=0.002, respectively). Conclusion: Baicalein administered intralesionally in the rat Peyronie's model suppressed fibrosis in the treatment groups, had a protective effect on smooth muscle tissue in the corpora cavernosa, and prevented the increase in the thickness of the tunica albuginea in the natural course of Peyronie's diseease.