Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinde dinlediğini anlama başarı testinin geliştirilmesi
Development of the listening comprehension achievement test in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 936037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KARAKUŞ TAYŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarı Testi, Dinlediğini Anlama, Dinleme, Türkçe Eğitimi, Achievement Test, Listening Comprehension, Listening, Turkish Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen B1 düzeyindeki öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerinin ne ölçüde olduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. Buna göre çalışmanın problem cümlesini“B1 düzeyindeki yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin dinlediğini anlama becerileri ne durumdadır?”sorusu oluşturmaktadır. Bu çalışma nicel bir başarı testi geliştirme çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye'de bulunan üniversitelerin Türkçe Öğretim Merkezleri ve Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nde B1 seviyelerinde öğrenim gören uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Belirlenen çalışma grubuna 2 metinden oluşan 2 dinlediğini anlama başarı testi geliştirilmiştir. Metinlerin belirlenip dinlediğini anlama başarı testlerinin geliştirilme aşamalarında 8 alan uzmanının görüşlerine başvurulmuştur. 1. ve 2. Dinlediğini anlama başarı testlerinin uygulanmasıyla araştırmanın verileri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Test Analysis Program (TAP) aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda geliştirilen testlerin geçerlilik ve güvenirlik sonuçları alanyazında kabul edilen değerler arasında olduğu için araştırmacı tarafından geliştirilen dinlediğini anlama başarı testlerinin geçerli ve güvenilir oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Buradan hareketle bu dinlediğini anlama başarı testlerinin B1 seviyesindeki Türkçe öğrenen yabancı öğrencilere uygulanabileceği gözlenmiştir. Bu sonuca göre de Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi alanında çalışan araştırmacılara tüm dil seviyelerinde dinlediğini anlama becerisi alanında bir başarı testi geliştirmeleri, yabancılara Türkçe öğretimi alanının ölçme-değerlendirme basamağına daha fazla ağırlık vermeleri önerilerinde bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the listening comprehension skills of B1 level students learning Turkish as a foreign language. Accordingly, the problem statement of the study is“What is the listening comprehension skills of students learning Turkish as a foreign language at B1 level?”It constitutes the question. This study is a quantitative achievement test development study. The study group of the research consists of international students studying at B1 levels in Turkish Teaching Centers and Language Education Application and Research Centers of universities in Turkey in the 2023-2024 academic year. Two listening comprehension achievement tests consisting of 2 texts were developed for the determined study group. The opinions of 8 field experts were consulted during the determination of the texts and the development of the listening comprehension achievement tests. The data of the study were collected by applying the 1st and 2nd listening comprehension achievement tests. The data obtained from the research were analyzed through Test Analysis Program (TAP). As the validity and reliability results of the tests developed as a result of the analysis were among the values accepted in the literature, it was concluded that the listening comprehension achievement tests developed by the researcher were valid and reliable. Based on this, it has been observed that these listening comprehension achievement tests can be applied to foreign students learning Turkish at B1 level. According to this result, suggestions can be made to researchers working in the field of teaching Turkish as a foreign language to develop an achievement test in the field of listening comprehension skills at all language levels and to focus more on the measurement-evaluation step of teaching Turkish to foreigners.