Fonksiyonel septorinoplasti hastalarında preoperatif ve postoperatif fotoğrafların yapay zeka tabanlı yaş analizi programı ile değerlendirilmesi ve sonuçların memnuniyet anketi ile karşılaştırılması
Evaluation of preoperative and postoperative photographs of functional septorhinoplasty patients with artificial intelligence based age analysis program and comparison of results with satisfaction questionnaire
- Tez No: 936046
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Rinoplasti, Yapay Zeka, Yaş Analizi, Yüz Gençleştirme, Rhinoplasty, Artificial Intelligence, Age Analysis, Facial Rejuvenation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Fonksiyonel Septorinoplasti (FSRP), sıkça uygulanan fonksiyonel ve estetik bir cerrahi işlemdir. FSRP sonrası fonskiyonel ve estetik kazanımlar, hastaların burun fonksiyonlarındaki düzelmelerle birlikte, psikososyal açıdan özgüvenin artması ve sosyal çekinikliğin azalmasını sağlar. Biz de bu çalışmamızda FSRP'nin yüz gençleşmesine etkisini ve memnuniyet ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışmada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2018 ile Ağustos 2020 tarihleri arasında FSRP yapılan 244 hasta çalışmaya dahil edildi. FSRP uygulanan hastaların en az 6 aylık takipleri olacak şekilde postoperatif fotoğraflandı. Arşivimizde bulunan preoperatif (preop) ve postoperatif (postop) fotoğrafları yaş analizi programıyla değerlendirildi ve hastalara FACE-Q memnuniyet anketi yapıldı. Demografik özellikler ile alt gruplandırmalar yapıldı. Bu gruplarda arasında korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 102'si (%41,8) erkek ve 142'si (%58,2) kadın olmak üzere toplam 244 FSRP hastası dahil edildi. Hastaların yaş analizi progmanı ile tespit edilen preop yaş ortalaması 25,9±6,1 olarak ve postop yaş ortalaması ise 25,7±5,8 olarak ölçüldü. Hastaların ortalama takip süreleri 25,3±8,7 ay olarak bulundu. Hastaların bu sürede yaşlanmaları hesaba katıldığında FSRP'nin gençleştirme etkisini gösteren yaş değişim ortalaması ise 2,4±2,8 yıl olarak bulundu. Hastaların preop genel memnuniyet ortalaması 1,2±,4 olarak postop ise 3,4±,8 olarak bulunarak anlamlı bir artış olduğu belirlendi. Korelasyon analizinde hem preop memnuniyet hem de postop memnuniyet ile diğer parametreler arasında herhangi bir korelasyon görülmedi. Yaş ile yaş değişimi arasında pozitif yönde bir korelasyon görüldü. FSRP'nin erkeklere göre kadınlar üzerinde daha çok gençleştirici etkisi görüldü. Sonuç: Fonksiyonel Septorinoplasti yüz güzelleştirici etkisinin yanısıra yüz gençleşmesi üzerinde de kayda değer bir etkiye sahipti. Bu etkisi kadınlarda ve ileri yaşlarda daha ön plandaydı.
Özet (Çeviri)
Aim: Functional Septorhinoplasty is a frequently applied functional and aesthetic surgical procedure. Functional and aesthetic gains after FSRP, along with improvements in the nasal functions of the patients, increase psychosocial self-confidence and decrease social recession. In this study, we aimed to investigate the effect of FSRP on facial rejuvenation and its relationship with satisfaction. Material and Method: In this study, 244 patients who underwent FSRP between January 2018 and August 2020 at İnönü University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery were included in the study. Postoperatively, the patients who underwent FSRP were photographed with at least 6 months of follow-up. Preoperative and postoperative photographs in our archive were evaluated with age analysis program and FACE-Q satisfaction questionnaire was applied to the patients. Subgroupings were made by demographic characteristics. Correlation analyzes were performed between these groups. Results: A total of 244 rhinoplasty patients, 102 (41.8%) male and 142 (58.2%) female, were included in the study. The mean preoperative age, which was determined by the age analysis program of the patients, was 25.9±6.1 and the mean postoperative age was 25.7±5.8. The mean follow-up period of the patients was 25.3±8.7 months. When the aging of the patients during this period is taken into account, the mean age change showing the rejuvenation effect of rhinoplasty was found to be 2.4±2.8 years. The mean general satisfaction of the patients was found to be 1.2±.4 in the preoperative period and 3.4±0.8 in the postoperative period, indicating a significant increase. In the correlation analysis, no correlation was observed between both preoperative satisfaction and postoperative satisfaction with other parameters. There was a positive correlation between age and age change. Rhinoplasty had a more rejuvenating effect on women than on men. Conclusion: Functional Septorhinoplasty had a remarkable effect on facial rejuvenation as well as facial beautifying effect. This effect was more prominent in older ages and women.