Septorinoplasti hastalarının preoperatif ve postoperatif vizüel antropometrik ölçümlerinin literatürde tanımlanan ideal burun özellikleriyle karşılaştırılarak hasta memnuniyeti ve semptomatik iyileşmenin değerlendirilmesi
The evaluation of patient satisfaction and symptomatic improvement by comparing preoperative and postoperative visual anthropometric measurements of septorhinoplasty patients with the ideal nasal characteristics described in the literature
- Tez No: 912560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORHAN KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ideal burun, nazal antropometri, fotoğraflama ve dijital analiz, septorinoplasti, ideal nose, nasal anthropometry, photographic and digital analysis, septorhinoplasty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışmada septorinoplasti isteği olan hastaların nazal antropometrik ölçümleri ve nazal semptomlarının belirlenerek, literatürde belirlenen ideal burun özellikleriyle ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırılması, bu sonucun hasta memnuniyeti ve semptomatik iyileşme açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışmada, Aralık 2022- Temmuz 2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'na Septorinoplasti isteği ile başvuran ve septorinoplasti operasyonu kararı verilen, 18-45 yaş aralığında, çalışmaya katılmayı kabul eden, daha önce septorinoplasti operasyonu geçirmemiş 30 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, özgeçmiş ve fizik muayeneleri ve standardize edilmiş fotoğrafları preoperatif kaydedildi. Hastanın cinsiyet, yaş ve etnik kökenine uygun olarak belirlenen ideal verileri belirlendi. Tüm hastalara aynı cerrahi ekip tarafından genel anestezi altında açık teknik septorinoplasti operasyonu yapıldı. Hastalara nazal semptomların değerlendirilmesi için NOSE-T, hasta memnuniyetini değerlendirmek için ROE-T anketleri uygulandı. Aynı işlemler postoperatif 3. ayda tekrarlandı. Toplanan veriler literatürde tanımlanan yumuşak doku fasiyal ve nazal landmark noktaları kullanılarak Rhinobase isimli programda dijital analiz yöntemleriyle işlendi. Bulgular: Çalışmaya 10'u erkek, 20'si kadın toplam 30 hasta dahil edilmiş olup yaş ortalaması 25,5 yıldır. Çalışmada, postoperatif ölçümlerde; AL-AL/fbN-T oranı, NFA, TA, NLA, kolumella/ lobül oranı anlamlı olarak arttı. MFH, fbN-T, rhinon deviasyon açısı, AL-AL/WD-WD oranı, NFR, Byrd&Hobar oranı, Crumley&Lanser oranı, Goode oranı, nasion yüksekliği/üst dudak mesafesi oranı, kolumellar show, lobül/C'-Alar Flare, lobül genişliği/bazal burun genişliği parametreleri azaldı. Frontal ve bazal bakışta burun, VFL'ye göre simetrik hale geldi, yatay üçler ölçümleri birbirine benzer bulundu ve postoperatif bu benzerlik devam etti. Ayrıca, Kaş-Tip estetik hattı anlamlı derece düzenli hale geldi, bazal bakışta burun şekli postoperatif dönemde üçgen olarak tespit edildi. Hastaların postoperatif fizik muayenelerinde; septum deviasyonu, subluksasyon, internal ve eksternal nazal kollaps, konka hipertrofisi, nazal tip pitozu, dorsal hump izlenmedi. Nazal Recoil'in postoperatifte anlamlı ölçüde artmış olduğu tespit edildi. İdeal parametreler ile karşılaştırıldığında; yüz oranı idealden negatif yönlü uzakta iken; TA, Byrd&Hobar oranı, Kolumella uzunluğu postoperatif ölçümlerde ideal değerlerden pozitif yönde uzakta olduğu tespit edildi. Yatay üçler; frontal ve bazal bakışta VFL'ye göre burun simetrisi, Kaş-Tip estetik hattı, AL-AL/EN-EN, Powell oranı, radix projeksiyonu, nasion yüksekliği/ULL oranı, premaxiller uzunluğu, infralobül uzunluğu, kolumellar show, burun estetik üçgen sınırlarının değerlendirilmesi, nasion-tip hattının değerlendirilmesi, lobül/C'-Alar Flare oranı, lobül genişliği/bazal burun genişliğinin oranı, kolumella/lobül oranı, bazal burun şekli, AL-AL/WD-WD oranı, NFR, NFA, NLA, Crumley&Lanser oranı, Goode oranı, nasion yüksekliği parametreleri açısından ideal burun özelliklerine yaklaşılmış ve ideal burun özellikleriyle benzer sonuçlar elde edilmiştir. NOSE-T testi puanı ve buna bağlı nazal semptomlar postoperatif dönemde azalırken, ROE-T testi puanı ve buna bağlı olarak hasta memnuniyeti anlamlı düzeyde artmış olarak izlendi. Sonuç: İlgideki çalışma septorinoplasti operasyonuna yönelik olup bu operasyon, burun fonksiyonlarını düzeltmek ve estetik görünümü iyileştirerek hasta memnuniyeti sağlamak gibi amaçlar taşır. Çalışmamız sonucunda operasyon sonrası nazal semptomların azaldığı ve memnuniyet seviyelerinin arttığı görülmüştür. Memnuniyet seviyelerinin artmasında antropometrik ölçümlerdeki değişikliklerin de etkili olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, ölçüm değerlerinin“ideal burun”ölçülerine yaklaşması ile de memnuniyetin arttığı gözlemlenmiştir. Ancak, çok sayıdaki ölçümlerden hangisinin hasta memnuniyeti açısından daha anlamlı olduğunun tespiti için, çok daha büyük örneklem grupları ile yapılan ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Sırf bu çalışma dahi, hasta memnuniyetinin tek bir ölçüme bağlı olmadığını, tüm ölçümlerde ideal değerlere yaklaşmanın memnuniyete birlikte katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ideal burun kavramının değişkenliği unutulmamalı; zaman, ırk ve çevresel faktörlere göre ideallerin değişebileceği göz önünde tutulmalıdır. Operasyon öncesi hasta değerlendirmesinde hasta ile beklentileri hakkında detaylı olarak konuşulmalı, hastaya ideal burun gereksinimleri anlatılmalı, hasta ve cerrah bu sonuçlar ışığında ortak bir karara varılmalıdır. Postoperatif memnuniyetin, normal fonksiyon gören ve ideal değerlere yaklaşan hastalar nezdinde hasta beklentilerini karşılayan durumlarda daha yüksek olduğu çıkarımında bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the nasal anthropometric measurements and nasal symptoms of patients requesting septorhinoplasty and to compare them preoperatively and postoperatively with the ideal nasal features accepted in the literature and to evaluate the results obtained in terms of patient satisfaction and symptomatic improvement. Materials and Methods: 30 patients between the ages of 18-45 years, who applied to the Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery of Atatürk University Research Hospital between December 2022 and July 2024 with a request for septorhinoplasty and who agreed to participate in the study and who had not undergone septorhinoplasty before, were included in this clinical study. Demographic data, background information, physical examinations and standardized photographs of the patients were recorded preoperatively and ideal data were determined in accordance with the gender, age and ethnicity of the patients. All patients underwent open technique septorhinoplasty under general anaesthesia by the same surgical team using the same equipment. Turkish Nasal Obstruction Symptom Evaluation Scale (NOSE-T) questionnaires were administered to the patients to evaluate preoperative and postoperative nasal symptoms and Turkish Rhinoplasty Outcome Evaluation Scale (ROE T) questionnaires were administered to measure patient satisfaction. The same assessments were repeated at 3 months postoperatively. The collected data were processed by digital analysis methods in the program named Rhinobase using soft tissue facial and nasal landmark points defined in the literature. Results: A total of 30 patients, 10 males and 20 females, were included in the study with a mean age of 25.5 years. In the study, AL-AL/fbN-T ratio, NFA, TA, NLA, columella/lobule ratio increased significantly in postoperative measurements. MFH, fbN-T, rhinon deviation angle, AL-AL/WD-WD ratio, NFR, Byrd&Hobar ratio, Crumley&Lanser ratio, Goode ratio, nasion height/upper lip distance ratio, columellar show, lobule/C'-Alar Flare, lobule width/basal nasal width parameters decreased. In the frontal and basal view, the nose became symmetrical according to the VFL, the horizontal triplet measurements were similar to each other and this similarity continued postoperatively. In addition, the brow-type aesthetic line became significantly regular, and the shape of the nose in the basal gaze was found to be triangular in the postoperative period. In the physical examination of the patients; septum deviation, subluxation, internal and external nasal collapse, turbinate hypertrophy, nasal type ptosis, dorsal hump was not observed postoperatively. Nasal Recoil was found to be significantly increased in the postoperative period. When compared with the ideal parameters; while the facial ratio was negatively away from the ideal; TA, Byrd&Hobar ratio, Columella length were found to be positively away from the ideal values in postoperative measurements. Horizontal thirds nasal symmetry according to VFL in frontal and basal view, brow-type aesthetic line, AL-AL/EN-EN, Powell ratio, radix projection, nasion height/ULL ratio, premaxillary length, infralobule length, columellar show, evaluation of nasal aesthetic triangle borders, evaluation of nasion-type line, In terms of lobule/C'-Alar Flare ratio, lobule width/basal nasal width ratio, columella/lobule ratio, basal nasal shape, AL-AL/WD-WD ratio, NFR, NFA, NLA, Crumley & Lanser ratio, Goode ratio, nasion height parameters, ideal nasal features were approached and similar results were obtained. NOSE-T test score and related nasal symptoms decreased in the postoperative period, while ROE-T test score and related patient satisfaction increased significantly. Conclusion: The study of interest is related to septorhinoplasty operation, which aims to correct nasal functions and improve aesthetic appearance to provide patient satisfaction. When the whole process was analysed, it was observed that nasal symptoms diminished and satisfaction levels increased after the operation. Changes in anthropometric measurements were also found to be effective in increasing satisfaction levels. Similarly, it was observed that satisfaction rises as the measurement values approach the 'ideal nose' measurements. However, studies with larger sample groups are required to determine which findings are more decisive in determining the satisfaction measurement. This study alone scientifically demonstrates that patient satisfaction does not depend on a single measurement, and that approaching ideal values in all measurements contributes. In addition, the variability of the ideal nose concept should not be neglected; it should be kept in mind that ideals can evolve according to time, race and environmental factors. In order to eliminate the harmful consequences of this uncertainty, the patient's expectations should be discussed in detail before the operation and a common decision should be reached in the light of these expectations. It can be concluded that the postoperative satisfaction scale is higher in meeting patient expectations in the presence of patients who function normally and approach ideal values.