Multiple sklerozlu bireylerde boyun ağrısının servikal propriyosepsiyon, üst ekstremite fonksiyonelliği ve denge ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of neck pain with cervical proprioception, upper extremity functionality and balance in individuals with multiple sclerosis
- Tez No: 936052
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DEMİRGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multiple skleroz, Boyun ağrısı, Servikal propriyosepsiyon, Üst ekstremite, Fonksiyonellik, Denge, Multiple sclerosis, Neck pain, Cervical proprioception, Upper extremity, Functionality, Balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma boyun ağrısı olan ve olmayan Multiple Skleroz (MS) tanılı bireylerin servikal propriyosepsiyon, üst ekstremite fonksiyonelliği, denge ve yaşam kalitelerini değerlendirmek ve karşılaştırma yapmak amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini hastanenin Nöroloji Polikliniğine başvuran MS tanısı alan hastalar oluşturdu. Çalışmaya boyun ağrısı olan 25 MS' li birey ve boyun ağrısı olmayan 25 MS' li birey dahil edildi. Demografik ve klinik bilgiler hastaların verdiği cevaplara göre Kişisel Bilgi ve Klinik Değerlendirme Formu' na kaydedildi. Çalışmamıza katılan MS' li bireylerin ağrı durumları McGill Melzack Ağrı Soru Formu ile ve servikal bölge eklem pozisyon hissi Cervical Range of Motion (CROM) cihazı ile fleksiyon, ektansyon, sağ/sol lateral fleksiyon ve sağ/sol rotasyon yönünde ölçüldü. Üst ekstremite fonksiyonellikleri Kol-Omuz ve El Sorunları Anketi Kısa Formu (Quick-DASH) ile, denge durumları Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ve Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ile, yaşam kaliteleri Multiple Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği (MSQOL-54) ile değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics 22 paket programı kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda boyun ağrısı olan MS' li bireyler ile boyun ağrısı olmayan MS' li bireylerin demografik özellikleri benzerdi (p>0,05). Boyun ağrısı olan grupta ekstansiyon yönünde propriyosepsiyon kaybı anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p0.05). Sonuç olarak; boyun ağrı olan MS' li bireylerin kontrol grubuna göre servikal bölge ekstansör propriyosepsiyon duyusu ve denge durumları daha kötü olduğu saptandı. Ağrı, propriyosepsiyon ve dengenin birbirini etkileyebileceği bilinmektedir. Dolayısıyla rehabilitasyon programında bu parametrelerin değerlendirilmesi ve programın ona göre düzenlenmesi programın başarısını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate and compare the cervical proprioception, upper extremity functionality, balance and quality of life of individuals diagnosed with Multiple Sclerosis (MS) with and without neck pain. The universe of the study consisted of patients diagnosed with MS who applied to the hospital's Neurology Polyclinic. The study included 25 MS patients with neck pain and 25 MS patients without neck pain. Demographic and clinical information were recorded on the Personal Information and Clinical Evaluation Form according to the answers given by the patients. The individuals with MS who participated in our study pain status was evaluated with the McGill Melzack Pain Questionnaire and the cervical region joint position sense was measured with the Cervical Range of Motion (CROM) device in the directions of flexion, extension, right/left lateral flexion and right/left rotation. Upper extremity functionality was evaluated with the Short Form of the Questionnaire for Arm, Shoulder and Hand Problems (Quick-DASH), balance status was evaluated with the Functional Reach Test (FUT) and Berg Balance Scale (BBS), quality of life was evaluated with the Multiple Sclerosis Quality of Life Scale (MSQOL-54). IBM SPSS Statistics 22 package program was used for statistical analysis of the data. As a result of the analyses, the demographic characteristics of MS individuals with neck pain and MS individuals without neck pain were similar (p>0.05). Loss of proprioception in the extension direction was found to be significantly higher in the group with neck pain (p0.05). As a result; it was determined that MS individuals with neck pain had worse cervical region extensor proprioception sense and balance status compared to the control group. It is known that pain, proprioception and balance can affect each other. Therefore, evaluating these parameters in the rehabilitation program and organizing the program accordingly will increase the success of the program.