Liken planus olgularında serum irisin düzeyi ve metabolik sendromla ilişkisi
Serum irisin levels and its relationship with metabolic syndrome in lichen planus cases
- Tez No: 936065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ AYKUT TEMİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Liken planus, Metabolik sendrom, Serum irisin düzeyi, Dislipidemi, Plazma aterojenik indeks, Kardiyovasküler risk, Lichen planus, Metabolic syndrome, Serum irisin levels, Dyslipidemia, Plasma atherogenic index, Cardiovascular risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Liken planus viyole renkli, poligonal, üzeri parlak, kaşıntılı papül ve plaklarla seyreden kronik inflamatuar, multisistemik bir hastalıktır. Kronik inflamatuar bir hastalık olması sebebiyle metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalık, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, hiperlipidemi gibi komorbitelerle yakından ilişkilidir. İrisin hormonu, beyaz yağ dokusunun kahverengi yağ dokusuna dönüşmesini sağlayan, yağ yakımını destekleyerek kilo alımını engelleyen, metabolik sendrom gelişmesini önlemek üzere çalışan bir iskelet kası miyokinidir. İrisinle ilgili her gün artan çalışmalar sayesinde metabolizmanın düzenlenmesi hakkında bilgi düzeyi artmaktadır. Gelecekte bu sayede metabolik sendroma daha erken tanı konulması sağlanabilir. Literatürde metabolik sendromla ilişkili olduğu bilinen liken planus hastalığı ve irisin hormonu düzeyiyle ilgili yapılmış çalışma mevcut değildir. Bu nedenle liken planus olgularında metabolik sendrom ve serum irisin düzeyi ilişkisinin değerlendirilmesi planlanmıştır. Ek olarak liken planusun klinik subtipleriyle serum irisin düzeyi arasındaki ilişki ve liken planus hastalık şiddetiyle serum irisin düzeyi arasındaki ilişkinin de araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'na başvuran klinik ve histopatolojik olarak liken planus (LP) tanısı konulmuş18 yaş ve üstü 44 erişkin kadın ve erkek hasta grubu çalışmaya prospektif olarak dahil edildi. Yine dermatoloji polikliniğine başvuran, yaş ve cinsiyet eşlemeli, vücut kitle indeksi (VKİ) benzer 44 kontrol alındı. Çalışmamıza her iki grupta son 3 ay içerisinde sistemik ilaç kullanımı, eşlik eden inflamatuar hastalık, malignite, otoimmün ve otoinflamatuar dermatolojik hastalık, gebelik- emzirme durumu olanlar dahil edilmedi.Metabolik sendrom tanısı için NCEP-ATP III (Ulusal Kolesterol Eğitim Programı-Yetişkin Tedavi Paneli III) 2001 kriterleri kullanıldı. Abdominal obezitenin tespiti için bel ve kalça çevresi ölçüldü. Boy ve ağırlıkları ölçülerek hasta ve kontrol grubunun VKİ, bel/boy oranı, bel/kalça oranı hesaplandı. Açlık kan şekeri (AKŞ), lipit paneli ve PAİ değerleri not edildi. On dakikalık dinlenme sonrası sistolik ve diastolik kan basınçları ölçüldü. Rutin laboratuar parametreleri kaydedildi. Serum irisin düzeyleri kayıt edildi. LP'li olgularla kontrol grubu arasında; VKİ, sistolik (SKB) ve diastolik kan basıncı (DKB), AKŞ, metabolik sendrom varlığı, antropometrik ölçümler, total kolesterol (TK), trigliserit (TG), çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K) değerleri, dislipidemi durumu, PAİ değeri ve serum irisin düzeyleri karşılaştırıldı. Araştırma verilerimizin istatistiksel analizinde R4.4.2 (R Core Team,2024) programı kullanıldı. Bulgular Çalışmaya alınan 44 LP olgusunun 25'i (%56.82) kadın,19'u (%43.18) erkekti. Yaş ortalaması ve standart sapması 52,57 ± 13,44 yıl idi. Ortalama hastalık süresi 5.89±6.55 yıl idi. Yaş, cinsiyet ve VKİ açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. LP olguları lezyonların yerleşim yerine göre sınıflandırıldığında; olguların 16'sında sadece kutanöz (%36,36), 17'sinde sadece mukozal (%38,64), 11'inde ise mukozal ve kutanöz tutulum birarada (miks) (%25) bulunmaktaydı. SKB, DKB ile AKŞ açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. TK, TG, VLDL, LDL-K, PAİ ve MS varlığı olgu grubunda anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0,001; p=0,005; p=0,001; p=;0,001;p=0,011; p=0,019). Fakat HDL-K açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,3). LP'li grupta kontrol grubuna göre PAİ, anlamlı yüksek saptandı (p=0,011). İrisin düzeyi LP'li grupta kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p=0,005). LP olgularında PAİ değeri ile hastalık süresi arasında pozitif korelasyon saptandı (korelasyon katsayısı=0.47). İrisin ile hastalık süresi arasında negatif korelasyon bulundu (korelasyon katsayısı=-0.31). Sonuç Çalışmamızda; LP'li olgularda kronik sistemik inflamasyon beraberinde artmış MS riski, artmış dislipidemi tablosu, yüksek PAİ değeri ve düşük irisin değerleri saptanmıştır. LP'nin, MS ve komorbiteleri açısından önemli bir risk faktörü olduğu ortaya konulmuştur. LP'li olgularda serum irisin düzeyi ve PAİ' nin artmış metabolik sendrom ve kardiyometabolik risklerin tespitinde bir belirteç olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Serum irisin ve PAİ değerlerinin takibi ile MS'ye yönelik erken tanı ile kronik sistemik inflamasyonun yönetimi, morbidite ve mortalitenin azaltılmasının sağlanabilmesi öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective Lichen planus is a chronic inflammatory multisystem disease characterized by violaceous, polygonal, shiny, pruritic papules and plaques. Due to its chronic inflammatory nature, it is closely related to comorbidities such as metabolic syndrome, cardiovascular diseases, non- alcoholic fatty liver disease, and hyperlipidemia. Irisin is a myokine derived from skeletal muscle that transforms white adipose tissue into Brown adipose tissue, supporting fatburning and preventing weight gain, thereby working to prevent the development of metabolic syndrome. The increasing body of research on irisin has enhanced the understanding of metabolic regulation, which may lead to earlier diagnoses of metabolic syndrome in the future. However, there are no studies in the literature investigating the relationship between lichen planus and serum irisin levels related to metabolic syndrome. Therefore, this study plans to assess the relationship between metabolic syndrome and serum irisin levels in cases of lichen planus. Additionally, it aims to examine the relationship between the clinical subtypes of lichen planus and serum irisin levels, as well as the relationship between the severity of lichen planus and serum irisin levels. Materials and Methods The study prospectively included 44 adult patients (aged 18 and older) diagnosed with lichen planus (LP) at the Dermatology Department of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine, based on clinical and histopathological evaluations. Additionally, 44 healthy controls matched for age and gender with similar body mass index (BMI) were enrolled from the dermatology outpatient clinic. Individuals with systemic drug use, accompanying inflammatory diseases, malignancies, autoimmune and autoinflammatory dermatological diseases, and those who were pregnant or breastfeeding in the last 3 months were excluded from both groups. The diagnosis of metabolic syndrome was based on the NCEP-ATP III (National Cholesterol Education Program-Adult Treatment Panel III) 2001 criteria. Waist and hip circumferences were measured to assess abdominal obesity. BMI, waist-to-height ratio, and waist-to-hip ratio were calculated for both groups based on their height and weight. Fasting blood sugar (FBS), lipid panel, and PAI values were noted. After a ten-minute rest, systolic and diastolic blood pressures were measured. Routine laboratory parameters were recorded, and serum irisin levels were documented. Comparisons were made between the LP cases and the control group regarding BMI, systolic (SBP) and diastolic bloodpressure (DBP), FBS, metabolic syndrome presence (MS), anthropometric measurements, total cholesterol (TC), triglycerides (TG), very low-density lipoprotein (VLDL), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), dyslipidemia status, PAI values, and serum irisin levels. Statistical analysis of there search data was conducted using the R4.4.2 program (R Core Team, 2024). Results Among the 44 LP cases included in the study, 25 (56.82%) were female and 19 (43.18%) were male, with a meanage of 52.57 ± 13.44 years. The average disease duration was 5.89 ± 6.55 years. No significant differences were found between the groups concerning age, gender, and BMI. When classified by the lesion sites in LP cases, 16 patients had only cutaneous lesions (36.36%), 17 had only mucosal lesions (38.64%), and 11 had both mucosal and cutaneous involvement (mixed) (25%). No significant differences were observed between the groups regarding SBP, DBP, and FBS. TC, TG, VLDL, LDL-C, PAI and the presence of MS were significantly higher in the LP group (respectively p=0,001; p=0,005; p=0,001; p=0,001;p=0,011; p=0,019). However, nosignificantdifference in HDL-C was found between the groups (p=0,3). The PAI value was significantly higher in the LP group compared to the control group (p = 0.011). Serum irisin levels were significantly lower in the LP group than the control group (p = 0.005). A positive correlation between PAI value and disease duration was found in LP cases (correlation coefficient = 0.47). A negative correlation was found between irisin and disease duration (correlation coefficient =-0.31). Conclusion Our study revealed that LP patient sex hibit chronic systemic inflammation accompanied by increased risk of metabolic syndrome, heightened dyslipidemia, elevated PAI values, and reduced irisin levels. It highlighted that LP is a significant risk factor for metabolic syndrome and its comorbidities. The assessment of serum irisin and PAI levels may contribute to the early diagnosis of metabolic syndrome (MS), the management of chronic systemic inflammation, and the mitigation of morbidity and mortality.