Yüksek fırın cüruflu harç özeliklerine korozyon inhibitörünün etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of corrosion inhibitor on blast furnace slag mortar properties
  1. Tez No: 936070
  2. Yazar: FATIMAH MOHAMMED ADIL ADIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, İnhibitör, GYFC, Dayanıklılık, XRD, FE-SEM, Corrosion, Inhibitor, GBFS, Durability, XRD, FE-SEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yüksek maliyetlerle elde edilen çimentolu yapılar zamanla ekonomik ömrünü tamamlamadan bulundukları çevre koşullarından etkilenmekte ve dayanıklılığı azalmaktadır. Yapıların sadece dayanım değerleri değil aynı zamanda kullanım ömürlerinin de uzun olması beklenmektedir. Bu bakımdan dayanıklılık kavramı önem taşımaktadır. Dayanıklılığı olumsuz yönde etkileyen koşullardan birinin de donatı korozyonu olduğu bilinmektedir. Korozyon sorununu önlemek amacıyla farklı koruyucu yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler arasında, sağladığı çeşitli avantajlarından dolayı korozyon inhibitörleri yer almaktadır. Ayrıca betonun üretim aşamasında, çimento yerine uçucu kül, granüle yüksek fırın cürufu ve silis dumanı gibi puzolanik mineral katkılar eklenerek betonun geçirimsizliği artırılarak donatının korozyona karşı dayanıklılığı artırılmaktadır. Bu tezde, inorganik korozyon inhibitörü olarak kalsiyum nitrit ve mineral katkı olarak granüle yüksek fırın cürufu kullanılmıştır. Üretilen harç numuneleri, 28 gün boyunca standart su kürüne tabi tutulduktan sonra, karşılaştırma yapmak amacıyla standart kür ve agresif ortam (%5 Na2SO4 + %5 NaCl) koşullarında bekletilmiştir. Numunelerin ultrases geçiş hızları, birim hacim ağırlıkları, eğilme ve basınç dayanımları incelenmiştir. Sonuçlar, kullanılan katkı oranlarına ve kür sürelerine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Standart kür uygulanan ve agresif ortamda (%5 Na2SO4 + %5 NaCl) bekletilen harç numunelerinde, %3 oranında kalsiyum nitrit (CN) ve %10 oranında granüle yüksek fırın cürufu (GYFC) kullanımı ile en yüksek dayanım değerlerine ulaşılmıştır. Bu oranlarla yapılan numunelerde, diğer numune serilerine göre dayanımlarının belirgin şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Çimento yerine GYFC'nin kullanıldığı serilerde, kür sürelerinin uzaması ile birlikte numunelerin dayanıklılık özelliklerinde önemli bir gelişim gözlemlenmiş ve kontrol numunesine göre %1,02 oranında daha yüksek dayanım elde edilmiştir. Ayrıca, CN içerikli inhibitörünün %3 oranında kullanılması ve kür sürelerinin uzaması, %1,89 oranında daha olumlu sonuçlar elde edilmesine katkı sağlamıştır. Her iki katkının da numunelerin fiziksel, mekanik ve dayanıklılık özelliklerini olumlu şekilde iyileştirdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Concrete structures, produced at high costs, are affected by environmental conditions over time, reducing their durability before reaching their economic lifespan. Structures are expected not only to have high strength values but also a long service life. Thus, the concept of durability is important. One factor negatively impacting durability is reinforcement corrosion. To prevent corrosion, various protective methods are applied. Among these methods, corrosion inhibitors are used due to their numerous advantages. Additionally, during concrete production, pozzolanic mineral additives such as fly ash, granulated blast furnace slag, and silica fume are added to increase impermeability. This enhances the resistance of the reinforcement to corrosion, improving the structure's overall performance. additives increase impermeability, enhancing the reinforcement's resistance to corrosion. In this thesis, calcium nitrite was used as an inorganic corrosion inhibitor and granulated blast furnace slag as a mineral additive. The produced mortar samples were subjected to standard water curing for 28 days and then exposed to both standard curing and aggressive environment conditions (5% Na2SO4 + 5% NaCl) for comparison. The ultrasound pulse velocity, unit weight, flexural strength, and compressive strength of the samples were investigated. The results showed variations depending on the additive ratios and curing durations. Mortar samples cured under standard conditions and exposed to the aggressive environment (5% Na2SO4 + 5% NaCl) exhibited the highest strength values with 3% calcium nitrite (CN) and 10% granulated blast furnace slag (GBFS). This demonstrates that the combination of CN and GBFS positively impacts the performance of the mortar. In the series where GYFC replaced cement, significant improvements in durability were observed with extended curing times, resulting in 1.02% higher strength compared to the control sample. Additionally, the use of a 3% CN inhibitor, combined with extended curing, led to a 1.89% increase in results. When the most effective ratios of both GYFC and CN inhibitors were applied, both additives positively affected the physical, mechanical, and durability properties of the samples. This demonstrates the potential of GYFC and CN inhibitors to improve overall material performance when used in optimal proportions.