Kur'ân-ı Kerim'de güzel kulluk örneği olarak Hz. Süleyman ve Hz. Eyyüb
Prophet Suleyman and Prophet Ayyub As examples of good servanthood in the Holy Quran
  1. Tez No: 936105
  2. Yazar: RUKİYE AKSARAYLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Güzel Kul, Hz. Süleyman, Hz. Eyyüb, Kıssalar, Holy Quran, Beautiful Servant, Hz. Süleyman, Hz. Ayyub, Stories
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, hidâyet rehberi olması itibariyle insanlığa sunulmuş son ilâhî kitap- tır. Kur'ân'ı anlamak ve hayatımıza aktarmak öncellikle biz Müslümanların daha sonra da tüm insanlığın en mühim vazifesidir. Yüce Allah insana doğru yolun örneklerini en açık şekliyle göstermek maksadıyla Kur'ân'da pek çok Peygamber kıssasına yer vermiştir. Bizim bu çalışmamızda Kur'ân-ı Kerîm'de bahsedilen güzel kulluk âyet-i kerimenin farklı yönleriyle incelenerek güzel kulluğun nasıl ele alındığı tetkik edilecektir. Ardından örnek olarak Hz. Süleyman ve Hz. Eyyüb peygamberin kıssalarına değinmek suretiyle güzel kulluk örnekliği incelenecektir. Dolayısıyla çalışmamızın konu başlığı“Kur'ân-ı Kerim'de Güzel Kulluk Örneği Olarak Hz. Süleyman ve Hz. Eyyüb”olarak belirlenmiştir. Tezimiz giriş ile başlayıp üç bölümden oluşmuş, sonuç bölümü ile kısaca değerlendirilmiş ve de kaynakçası verilerek tamamlanmıştır. Birinci bölümde tez konusuna giriş yapılarak konunun amacı, önemi, metodu ve literatür analiziyle ilgili bilgilere genişçe yer verilmiştir. İkinci bölümde, güzel kul kavramının lügat, ıstılah ve Kur'ânî terim olarak kavramsal çerçevesi incelenmiştir. Ayrıca güzel kulluğun dînî, ahlâkî ve ferdî-ictimai olmak üzere üç boyutu ele alınmıştır. Üçüncü bölüm de ise güzel kulluk örneği olarak Kur'ân-ı Kerim'de kendilerinden“Ne güzel kul”diye bahsedilen Hz. Süleyman ve Hz. Eyyüb peygamber hakkında örnekler verilerek, onların bu mertebeye ulaşmasını sağlayan prensibin ne olduğunu detaylı anlatılacaktır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is the last divine book presented to humanity as a guide to guidance. Understanding the Quran and transferring it to our lives is the most important duty of us Muslims and then of all humanity. Almighty Allah has included many stories of the Prophets in the Quran in order to show people the examples of the right path in the clearest way. In this study, we will examine the beautiful servitude verse mentioned in the Holy Quran from different aspects and examine how beautiful servitude is handled. Then, as an example, Hz. Süleyman and Hz. By touching on the stories of Prophet Ayyub, the good example of servitude will be examined. Therefore, the subject of our study is“Hz. Prophet as an Example of Beautiful Servitude in the Holy Quran. Süleyman and Hz. It was determined as Eyyub”. Our thesis started with an introduction and consisted of three chapters, was briefly evaluated with a conclusion, and was completed with a bibliography. In the first chapter, the subject of the thesis is introduced and information about the purpose, importance, method and literature analysis of the subject is given. In the second part, the conceptual framework of the concept of beautiful servant as a dictionary, terminology and Qur'anic term was examined. In addition, three dimensions of good servitude were taken: religious, moral and individual-social. In the third part, Hz. Muhammad, who is mentioned as“What a Beautiful Servant”in the Holy Quran, as an example of good servanthood. Süleyman and Hz. By giving examples about Prophet Ayyub, the principle that enabled them to reach this level will be explained in detail.