Sıçan sırtından kaldırılan random deri flebinde topikal pentoksifilin kullanımının flep otonomizasyonuna klinik ve histopatolojik etkilerinin araştırılması
Investigation of the clinical and histopathological effects of topical pentoxifylline application on flep autonomization process in rat back randomized dorsal skin flap
- Tez No: 936117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN HAKKI ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep, Pentoksifilin, Topikal, Angiogenez, Otonomizasyon, Yara İyileşmesi, Flap, Pentoxifylline, Topical, Angiogenesis, Autonomization, Wound Healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Vücutta doğumsal veya edinsel nedenlerle oluşan defektlerin onarımında flepler çok sık kullanılmaktadır. Flep cerrahisi, yıllardır artan bilgi birikimi ile giderek başarılı şekilde uygulanmaktadır. Flebin total veya distalinden başlayarak oluşan parsiyel nekrozu; flep cerrahisinin başarısını düşürmektedir, hastaların morbidite ve mortalite oranlarının artmasına, artan hastane masraflarına ve işgücü kaybına neden olmaktadır. Flep kaybının azaltılması için cerrahi geciktirme yöntemi veya flep destekleyici farmakolojik ajanlar kullanılabilmektedir. Farmakolojik ajanların sistemik ve topikal kullanımı konusunda çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir. Pentoksifilin, nonselektif fosfodiesteraz inhibitörü olan bir metilksantin türevidir, damar düz kasını gevşeterek vazodilatasyon yapar. Ayrıca hemoreolojik etkileri vardır; platelet adezyon ve agregasyonunu azaltır, eritrosit elastikiyetini ve fibrinolizisi artırır böylece kanın akışkanlığını artırır. Antiinflamatuar etkileri vardır, iskemi reperfüzyon hasarını azaltır. Pentoksifilinin FDA onaylı kullanım endikasyonu intermittant klodikasyodur, bununla birlikte bahsedilen etki mekanizmaları nedeniyle flep sağ kalımını artırmak için sistemik yoldan kullanılabilmektedir. Sistemik yan etkileri, ilacın kullanımını kısıtlamaktadır. Pentoksifilin sistemik kullanımının flebe etkileri konusunda literatürde birçok çalışma mevcutken, topikal kullanımının flebe etkisi konulu çalışma bulunmamaktadır. Çalışmada, ilacın topikal formunun flebe etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 60 adet 5 aylık, 250-300 gram, dişi Sprague-Dawley cinsi sıçandan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 3 gruba ayrıldı. Kontrol ve deney-1 grubunda 24; deney-2 grubunda 12 sıçana yer verildi. Tüm sıçanların sırtına kaudal bazlı 4 x 3 cm boyutunda cilt flebi yapıldı. Deneyin 5 gününe kadar kontrol grubunun fleplerine vazelin; deney-1 ve deney-2 grubunun fleplerine %5 pentoksifilin krem uygulandı. 5. gün tüm sıçanların fleplerinin pediküllerinin bulunduğu kaudal taban tam kat kesildi. 5. gün kontrol ve deney-1 grubundan 12şer adet sıçan randomize olarak seçildi ve 5 gün vazelin ile 5 gün %5 pentoksifilin uygulanmış olan bu iki gruptaki sıçanların 8er adetinin flebi etraf dokuyla birlikte eksize edilerek histopatolojik inceleme için ayrıldı; 4er adet sıçana mikroanjiyografi yapılarak flepleri etraf dokuyla beraber eksize edildi ve mamografi cihazında kontrastlı olarak damarlanma incelendi. 5. gün yapılan flep taban kenarının kesilme işleminin ardından, kontrol, deney-1 ve deney-2 grubundaki 12'şer adet sıçandan; kontrol ve deney-1 grubundakiler vazelin ile deney-2 grubundakiler %5 pentoksifilin krem ile takip edildi. Sonuçta 5. gün flep tabanı kesilmiş sıçanlardan kontrol grubu 12 gün süreyle vazelin; deney-1 grubu 5 gün %5 pentoksifilin krem ve 7 gün vazelin; deney-2 grubu 12 gün %5 pentoksifilin krem ile takip edilmiş oldu. Sıçanların tamamı fotoğraflanarak fleplerindeki yaşayan alan ve nekroz alanı ölçüldü. Tüm gruplardaki sıçanlar deneyin 12. günü sakrifiye edildi ve 8er adetinin flebi etraf dokuyla birlikte eksize edilerek histopatolojik inceleme için ayrıldı; 4er adet sıçana mikroanjiyografi yapılarak flepleri etraf dokuyla beraber eksize edildi ve mamografi cihazında kontrastlı olarak damarlanma incelendi. Çalışmanın sonucunda, 12. gün fleplerdeki yaşayan alanlar kontrol grubunda %40.76±7.87; deney-1 grubunda %95.58±0.99; deney-2 grubunda %100±0 bulundu. Kontrastlı mikroanjiyografi incelemesinde, 5. gün flep tabanı kesilen sıçanlardan deney-1 grubunda flep laterallerinden flebe damarlanmanın başladığı; kontrol grubunda ise henüz başlamadığı görülmüştür. 12. gündeki kontrastlı mikroanjiyografi görüntülerinde deney-1 ve deney-2 grubundaki fleplerin vaskülarizasyonunun kontrol grubundan belirgin şekilde fazla olduğu ve deney-2 grubunda da damarlanmanın deney-1 grubundan fazla olduğu görülmüştür. Histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemelerde; pentoksifilinin damarlanmayı ve yeni damar sayısını, epitelizasyonu ve yara iyileşmesini anlamlı olarak artırdığı ve erken evrede inflamasyonu ve ödemi azaltıp geç evrede fibrozisi azalttığı istatistiksel anlamlı olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla pentoksifilinin topikal formunun flep yaşayabilirliğini artırdığı tespit edilmiştir. Klinikte sistemik kullanımında gastrointestinal, kardiyovasküler yan etkileri görülebilen bu ilacın flep üzerindeki faydalı etkileri, topikal kullanım ile elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Flaps are used very frequently in the repair of defects that occur in the body due to congenital or acquired reasons. Flap surgery has been performed successfully with increasing knowledge for years. Total or distally started partial necrosis of flaps reduces the success of surgery, causes increased morbidity and mortality rates of patients, hospital costs and loss of labor force. To reduce flap loss, surgical delay method or flap supporting pharmacological agents can be used. Studies on systemic and topical used pharmacological agents continue intensely. Pentoxifylline is a methylxanthine derivate which is nonselective phosphodiesterase inhibitor and causes vasodilatation by relaxing vascular smooth muscle. It also has hemorheological effects; it reduces platelet adhesion and aggregation, increases erythrocyte elasticity and fibrinolysis thus increasing blood fludity. It has antiinflammatory effects, reduces ischemia reperfusion damage. The FDA-approved indication for use of pentoxifylline is intermittent claudication, at the same time due to the mentioned mechanisms of action, it is used systemically to increase flap survival. Systemic side effects limit the use of the drug. In literature, there are many studies on the effects of systemic use of pentoxifylline on flap; there is no study on topical use of pentoxifylline on flap. The study aimed to investigate the effects of the topical form of pentoxifylline on flap survival. In the study 60 5 month old, 250-300 grams female Sprague-Dawley rats were used. Rats were randomly divided into 3 groups. 24 rats were included in each control and experiment-1 groups and 12 rats were included in experiment-2 group. On the back of all rats, caudally based 4 x 3 cm skin flap was made. Until the 5th day of the experiment, vaseline was applied on the flaps of control group and %5 pentoxifylline cream was applied on the flaps of experiment-1 and experiment-2 groups. On the 5th day in all rats, the caudal base of the flap which includes pedicle was cut. On the 5th day, 12 rats from each of the control and experimental-1 groups that applied vaseline for 5 days and %5 pentoxifylline for 5 days were selected. On 8 rats of each group flaps were excised with surrounding tissue for histopathological examination and on 4 rats of each group microangiography was performed, flaps were excised with surrounding tissue and vascularization was examined with contrast on the mammography device. On the 5th day, after cutting the base of the flaps, 12 rats each in all groups, rats in control and experiment-1 groups were followed with vaseline application and rats in experiment-2 group were followed with %5 pentoxifylline cream application. So in rats in control group received vaseline for 12 days; rats in experiment-1 group received %5 pentoxifylline cream for 5 days and vaseline for 7 days; rats in experiment-2 group received %5 pentoxifylline cream for 12 days. On 12th day of the experiment, all rats were photographed and the living and necrosis areas of the flaps were measured. Rats in all groups were sacrified on the 12th day of the study. 8 out of 12 rats in each group, flaps with surrounding tissue were excised for histopathological examination; and on 4 rats of each group microangiography was performed, flaps were excised with surrounding tissue and vascularization was examined with contrast on the mammography device. As a result of this study; on the 12th day the viable areas of flaps were %40.76±7.87 in control group; %95.58±0.99 in experiment-1 group; %100±0 in experiment-2 group. In the contrast microangiography on 5th day; it was seen that vascularization started from the lateral sides to the flap in experiment-1 group and in control group vascularization had not started yet. In the contrast microangiography on 12th day; it was seen that vascularization in experiment-1 and experiment-2 groups wert significantly higher than the control group and vascularization was more in experiment-2 group than experiment-1. In histopathological and immunohistochemical examinations, it has been determined that pentoxifylline significantly increases vascularization and the number of new vessels, epithelization and wound healing; in early stage it reduces inflammation and edema and in late stage it reduces fibrosis. With these results, it was determined that the topical form of pentoxifylline increased flap viability. In clinical use, the beneficial effects of this drug on the flap, which may have gastrointestinal and cardiovascular side effects when used systemic, can be achieved with topical use.