Rosuvastatinin sıçan random cilt flebi yaşayabilirliliği üzerine pleiotropik etkileri
Pleiotropic effects of rosuvastatin on rat random skin flap survival
- Tez No: 480818
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞAHİN ALAGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon, McFarlane flep, Pleiotropik etkiler, Statin, Ischemia-reperfusion injury, Mcfarlane Flap, Pleiotropic effect, Statin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Pleiotropik etkinlikleri sayesinde iskem-reperfüzyon hasarına karşı koruyucu olduğu savunulan statinlerden doz-etkinlik açısından en güçlü statin olan rosuvastatinin yüksek dozda (40 mg/kg) sıçan random cilt flebi üzerine etkinliklerini araştırmak üzere hayvansal deney çalışmasını gerçekleştirdik. Gereçler ve Yöntem: Ağırlıkları 238-370 gram arasında değişen 18 adet Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Hayvanlar 9'arlı iki gruba ayrıldı. Sıçanlardan bir gruba ilaç ve kontrol olan diğer gruba su cerrahi işlemden 1 gün önce başlayıp cerrahi sonrası 1 hafta tamamlanıncaya dek orogastrik sonda ile verildi. Sıçanların sırtında 3x10 cm olacak şekilde kaudal tabanlı modifiye McFarlane flepeleri kaldırıldı. Cerrahi sonrası 1. hafta tamamlandıktan sonra sıçanların sırtındaki flepler dijital olarak fotoğraflandı. Sonrasında kör bir patalog tarafından mikroskobik değerlendirme için sakrifiye edilen hayvanlardan örneklemler toplanmak üzere deney sonlandırıldı. Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz görüntüleri dijital ortamda değerlendiridiğimizde yüksek doz rosuvastatin verilen ilaç grubu ve su verilen kontrol grubu arasında flep canlı yüzey alanının tüm flep yüzey alanına olan oranında istatistiksel olarak anlamlılık taşıyan bir farkın olmadığını gördük (p=0.508). Her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlılık taşıyan tek fark ilaç grubunun deney başlangcı ve bitişi sonrası ortalama ağırlıkları arasındaki anlamlı azalmadır (p=0.008). Bu istatistiksel anlamlılığı kontrol grubunda görmedik (p=0.400). Öte yandan histopatolojik olarak mikroskop altında iskemi-reperfüzyon hasarı sonrası inflamasyon ve hasar açısından değerlendirme sonrası yapılan örneklemlerin ortalama skorları açısından da ilaç ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0.626). Sonuç: Literatürde var olan statinlerin pleiotropik etkileri sayesinde flep canlılığına olumlu yönde etkisi olduğu yönündeki verilerin aksine bizim çalışmamızda böyle bir sonucu ulaşılmamıştır. Bu nedenle statinlerin pleiotropik olan bu özelliklerinin sanıldığının aksine iskemi-reperfüzyon hasarına karşı koruyu olamayabileceği yönündeki verilerin yeniden göz önünde tutularak daha dikkate değer şekilde değerlendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Statins are told to be protective against ischemia-reperfusion injury by their pleiotropic effects and high dose (40 mg/kg) rosuvastatin whom accepted to be most potent statin in respect of dose-efficiency, studied in this animal study to investigate those effects of statins on rat random skin flap survival. Method: 18 Westar Albino rats weighing 238-370 grams were used in this study. Rats were randomized into 2 groups as to be 9 rats for each group. First group was rosuvastatin administered and the control group was water administered by orogastric tube starting from one day before the surgery until the end of the postoperative seventh day. On the dorsum of the rats caudally based modified McFarlane flaps elevated as 3x10 cm in size. One week by after the surgery flaps on the dorsum of the rats were photographed digitally. Then, the study ended for samples to be collected from scarified animals by a blind pathologist to analyze them microscopically. Results: After all, analyzing the photographs of flaps in digital media we could not able to find any statistically significant difference for viable skin flap percent to whole skin flap area between the high dose rosuvastatin administered group and water administered group. (p=0.508). The only statistically significant difference between the two groups was only that the mean weight decrease between start and end of the study in rosuvastatin administered group (p=0.008). This statistical significance was not valid for water administered group (p=0.400). On the other hand, there was also no statistically significant difference between the mean scores of two groups' samples which were evaluated histopathologically under microscope for inflammation and injury after ischemia-reperfusion injury(p=0.626). Conclusion: In despite of literature's data that statins have favorable effects on flap survival by their pleiotropic effects, no any similar data showed up from our study to support this. For that reason, those studies which highlights that pleiotropic effects of statins could not be protective against ischemia-reperfusion injury must be taken into account and appraised essentially one more time.