التمويل الاجتماعي الإسلامي وتحديات التمكين الاقتصاديالمشاريع الصغيرة أنموذجا
İslami sosyal finans ve ekonomik güçlendirmenin zorlukları: Küçük ölçekli işletmeler örneği
  1. Tez No: 936187
  2. Yazar: HICHAM EL BADAOUI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID ALAZAKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Güçlendirmenin, Sosyal Finans, Küçük ve Mikro İşletmeler, Economic Empowerment, Social Finance, Small and Micro Enterprises
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, bireylerin kendine yeterlilik kazanmalarında ekonomik güçlendirmenin önemini ve onları“alt el”ekonomisinden“üst el”ekonomisine geçiş yapmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Buna göre, İslam hukukunun niyetleri ve Müslüman bireyin ihtiyaçlarını ve toplumdaki rolünü göz önünde bulunduran hedeflerini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, araştırmacı öncelikle, finansal katılım programlarına kıyasla ekonomik güçlendirme hedeflerini vurgulamak için tanımlayıcı bir yaklaşım benimsemiş ve bunu takiben, verimlilik ve etkinliklerini göz önünde bulundurarak ekonomik katılım programları izlenmiştir. Ayrıca, belirli kurumların ekonomik güçlendirme alanında küçük projeler üzerinde çalışmalarının performansını değerlendirmek için yol açan bir dizi istatistiği incelemek üzere analitik bir yaklaşım kullanılmıştır. Bu sonuçlara dayanarak, araştırmacı ekonomik güçlendirme programlarının takdire şayan sonuçlar elde ettiği sonucuna varmıştır, ancak acil ihtiyaç göz önüne alındığında, performans ve sonuçlar açısından beklentilerin altında kalmaktadır. Bu, etkinliklerini sınırlayan çeşitli içsel ve dışsal zorluklardan kaynaklanmaktadır. Çalışma, bu zorlukların üstesinden gelmek için çözümler bulmaya ve performansı iyileştirmeye katkıda bulunmaktadır. Çalışma ayrıca, aranan ekonomik güçlendirmenin önemine rağmen, sadece bireylerin ve ulusların ekonomik bağımsızlığını gerçekleştirmek ve toplumun onuru ve iyileşmesi için yeterlilik ve güç ekonomisine ulaşmak için bir aşama olduğunu göstermektedir. Bu, Dünya'da müjdeyi getiren ve kapsamlı güçlendirmeyi rehber edinen peygamberi yaklaşımla izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate the importance of economic empowerment in achieving the self-sufficiency of individuals, and elevating them from“the lower”to“the upper hand”economy, by achieving numerous goals, aligned with the principles of the Islamic law, which conjures the Muslim individual to care for his needs, and those of his nation. The researcher primarily employed a descriptive approach, to highlight the objectives of economic empowerment, particularly through financial and economic inclusion programs. An analytic approach was also used, to discuss a set of statistics, offering insights into evaluating the performance of some institutions involved in small-scale economic empowerment projects. Despite achieving honorable outcomes, economic empowerment programs are still under the expected, in terms of performance and results. That is attributed to various challenges, prompting efforts to seek solutions and improve the performance. As demonstrated in the study, the economic empowerment is merely one stage towards establishing an efficient and strong economy, along with the economic independence of individuals and nations, aiming for national pride and prosperity by following the guidance of prophetic traditions.