Şerhu Şu'le 'Ala'ş-Şâtıbiyye (Kenzü'l-Me'ânî Fî Şerhî Hîrzi'l-Emânî) adlı eserin tahlil ve tahkiki
Analysis and verification of the work titled 'Explanation Of The Verse On Al-Shatibiyyah (Treasury Of Meanings In The Explanation Of The Protection of Faith)'
- Tez No: 936199
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EMİN ÇİMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: Recitation, İmam Şu'le, Kenzü'l-Me'ânî, Şerhi Hîrzi'l-Emânî, Seven Recitations, Şerhu Şu'le 'ala-Şâtıbiyye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 511
Özet
Yazmış olduğu eserlerin ve kıraatler ile ilgili derlemiş olduğu kitapların da işaret ettiği gibi, İmam Şu'le olarak bilinen Ebû Abdullah Muhammed b. Ahmed el-Mevsılî (ö. 656/1258), arkadaşları, çağdaşları ve kendinden sonra gelen âlimlerin şahitliğiyle Kur'ân-ı Kerim ve Kur'ân ilimlerine hizmet etme şerefine nail olan âlimlerden sayılmaktadır. Fıkıh, lügat ve diğer İslamî ilimlerin birçok sahasında oldukça fazla eser vermiştir. Bu tezdeki çalışmamızın konusu, İmam İmam Şu'le'nin kırâât-i seb'a ilimleri hakkında yazmış olduğu es erlerinden bizim üzerinde araştırma yaptığımız bir eseri olacaktır. Tezin ismini de“Şerhu Şu'le 'Ala'ş-Şâtıbiyye (Kenzu'l-Me'ânî fî Şerhi Hırzi'l-Emânî)'nin Aidiyeti, Tahlil Ve Tahkiki: Usul Kısmı”şeklinde oluşturduk. Kendi materyal ve sahasında oldukça büyük yeri olan bu şerhi, doktora tezimin araştırma konusu olarak seçmede Yüce Allah beni muvaffak etti. Ve şimdi ben Yüce Allah'tan yardım, muvaffakiyet ve doğruluk istiyorum.
Özet (Çeviri)
As indicated by the works he has written and the books he has compiled regarding recitations, Abu Abdullah Muhammad b. Ahmed al-Mevsılî (d. 656/1258), known as Shu'le, is considered one of the scholars who has had the honor of serving the Qur'an and the sciences of the Qur'an, as attested by his friends, contemporaries, and later scholars. He has produced numerous works in many fields of Islamic sciences, including jurisprudence, lexicography, and others. The subject of our study in this thesis will be one of the works written by Imam Shû'le on the sciences of the seven recitations, which we have researched. We have titled the thesis“Analysis and Verification of the Work Şerhu Şhu'le ala-Şâtıbiyye (Kenzü'l-Me'ânî fî Şerhî Hîrzi'l-Emânî).”The commentary, which holds a significant place in its own material and field, was chosen as the research subject of my doctoral thesis with the help of Almighty Allah. And now I seek help, success, and correctness from Almighty Allah.