التمويل المصرفي الاسلامي للشركات الأجنبية الخدمية الصغيرة والمتوسطة العاملة في تركيا: دراسة تحليلية
Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı küçük ve orta ölçekli hizmet şirketlerine yönelik İslami bankacılık finansmanı: Analitik bir çalışma
  1. Tez No: 936200
  2. Yazar: BADER AZEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAİTH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İslami finans, İslami bankalar, küçük ve orta ölçekli şirketler, hizmet şirketleri, finansman açığı, Türkiye, Islamic finance, Islamic banks, small and medium-sized companies, service companies, financing gap, Turkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmada, hizmet sektöründe faaliyet gösteren yabancı küçük ve orta ölçekli şirketlere odaklanılarak İslami finans ve bankaların Türk ekonomisinin geliştirilmesindeki rolü gözden geçirildi. Gerçek çalışma neticesinde, bu şirketlerin beklentileri ile sağlanan İslami finansal hizmetler arasında bir boşluk oluşturduğunu, işletme sahiplerinin bankaların belirli kurallar çerçevesinde finansman çözümlerinin mevcut olduğuna dair güvenceleri karşılığında finansal destek eksikliği hissettiklerini gösteriyor. Şirketler aynı zamanda bankaların düzenleyici sistemlere atfettiği bankacılık ve kredi hizmetlerindeki zorluklar gibi idari ve hizmet engelleriyle de karşı karşıya kalıyor, ayrıca çalışma, bankaların tanıdığı ve çözmeye çalıştığı müşteri hizmetlerindeki engeller ve prosedürlerdeki belirsizlik gibi idari zorlukların varlığını da ortaya koyuyor. Bazı şirketler şüphelerini dile getirirken, bankalar da bu kontrollere tam bağlılıklarını teyit ederken, şeriat kontrollerine ne ölçüde uyum sağlandığı konusunda da bazı sorular mevcut. Sonuç olarak çalışma, bu engellerin üstesinden gelmek ve gerekli bankacılık hizmetlerinin kolaylaştırılmasını sağlamak için iletişim kanallarının iyileştirilmesine ve şirketler ile bankalar arasındaki ortak anlayışın geliştirilmesine yönelik acil ihtiyacı doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study reviewed the Islamic finance and the role of banks in developing the Turkish economy, focusing on foreign small and medium-sized companies operating in the services sector. The realistic study indicates that there is a gap between the expectations of these companies and the Islamic financial services provided, as business owners feel a lack of financial support in exchange for bank's assurances that there are financing solutions available within specific rules. Companies also face administrative and service obstacles, such as difficulties in banking and credit services, which the banks attribute to regulatory systems. In addition, the study reveals the existence of administrative challenges such as obstacles in customer service and ambiguity in procedures, which the banks recognize and seek to resolve. There are also some questions about the extent of compliance with Shariaat rules, as some companies express their doubts while banks confirm their full commitment to these restraints. As a conclusion, the study confirms the urgent need to improve communication channels and enhance common understanding between companies and banks to overcome these obstacles and ensure facilitation of the required banking services.