Hemşirelik öğrencilerinin transformasyonel liderlik davranışlarının geliştirilmesinde 'nurseLEAD in progress' oyununun etkisi: Bir randomize kontrollü çalışma
The effect of 'nurseLEAD in progress' game on the development of transformational leadership behaviors of nursing students: A randomized controlled study
  1. Tez No: 936295
  2. Yazar: CANBERK AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERGÜL DUYGULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hemşirelik öğrencisi, oyun tabanlı öğrenme, randomize kontrollü deney, transformasyonel liderlik, Nursing, nursing student, game-based learning, randomized controlled trial, transformational leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, transformasyonel liderliği temel alan; Örnek Liderliğin Beş Uygulaması ile Yaşantısal Öğrenme modellerini çerçeve olarak kullanan oyun tabanlı bir liderlik geliştirme girişiminin, hemşirelik öğrencilerinin transformasyonel liderlik bilgi ve davranışlarına olan etkisini incelemektir. Paralel, çift kollu ve tek kör randomize kontrollü desendeki bu çalışmada katılımcılar, bağımsız uzman tarafından blok randomizasyon ile müdahale (n=35) ve kontrol (n=35) gruplarına atanmış; 70 öğrenciyle çalışma tamamlanmıştır. Müdahale grubuna NurseLEAD in Progress adlı oyun tabanlı liderlik programı; aktif kontrol grubuna ise yalnızca teorik liderlik programı uygulanmıştır. Veriler, Tanıtıcı Bilgiler Formu, Öğrenci Liderlik Uygulamaları Envanteri, Örnek Liderlik Uygulamaları Bilgi Testi, Liderlik Eğitim Programı Değerlendirme Formu ve Liderlik Oyunu Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Envanter ve bilgi testi, girişimden önce ve girişimden üç hafta sonra olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Verilerin analizinde, bağımsız örneklem t-testi, Genelleştirilmiş Lineer Modeller, Robust varyans analizi, Tukey ve Bonferroni testleri kullanılmış; etki büyüklükleri Cohen's d, Eta Kare (η²) ve Rank Biserial Korelasyon ile hesaplanmıştır. Müdahale grubunun toplam envanter puanlarında, grup ve zaman etkileşimi açısından olumlu ve anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0,048; η2=0,028). Model Olma (p=0,047) ve Paylaşılan Vizyona İlham Verme (p=0,004) alt boyutlarında da olumlu ve istatistiksel olarak anlamlı bir gelişme gözlenmiştir. Bilgi testinde grup-zaman etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.128), ancak müdahale grubunda puan artarken, kontrol grubunda düşüş gözlenmiştir. Sonuçlar, NurseLEAD in Progress adlı oyun tabanlı liderlik programının, hemşirelik öğrencilerinin transformasyonel liderlik davranışlarını geliştirebileceğini göstermektedir. Bu tür liderlik davranışı geliştirme girişimlerinin çok oturumlu, disiplinlerarası, maliyet-etkililik odaklı ve farklı müdahale türleriyle karşılaştırmalı biçimde şekillendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of a game-based leadership development intervention based on transformational leadership and using the Five Practices of Exemplary Leadership and Experiential Learning models as a framework on transformational leadership knowledge and behaviors of nursing students. In this parallel, double-arm, single-blind randomized controlled design study, participants were assigned to the intervention (n=35) and control (n=35) groups by block randomization by an independent expert and the study was completed with 70 students. The intervention group received a NurseLEAD in Progress game-based leadership program, while the active control group received only a theoretical leadership program. Data were collected using the Descriptive Information Form, Student Leadership Practices Inventory, Exemplary Leadership Practices Knowledge Test, Leadership Training Evaluation Form, and Leadership Game Evaluation Form. The inventory and knowledge test were administered twice, before and three weeks after the intervention. Analyses included independent t-test, Generalized Linear Models, Robust ANOVA, Tukey and Bonferroni tests. Effect sizes were calculated using Cohen's d, Eta squared (η²), and Rank Biserial Correlation. A positive and significant difference was found in the total inventory scores of the intervention group in terms of group and time interaction (p=0.048; η2=0.028). A positive and statistically significant improvement was also observed in the subscales of Model the Way (p=0.047) and Inspiring a Shared Vision (p=0.004). Although not significant (p=0.128), knowledge scores increased in the intervention group and decreased in the control group. The results suggest that NurseLEAD in Progress, a game-based leadership program, can develop transformational leadership behaviors of nursing students. It is recommended that such leadership behavior development interventions should be multi-session, interdisciplinary, cost-effectiveness-oriented, and comparative with different types of interventions.