Periyodik ateş, aftöz stomatit, farenjit, adenit (PFAPA) sendromlu çocuklarda sting (ınterferon genlerin stimülatörü) protein düzeyinin ve sitokin profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of sting (stimulator of interferon genes) protein levels and cytokine profiles in children with periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis, adenitis (PFAPA) syndrome
- Tez No: 936308
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL HAMURCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: IL-10, İnterferonlar, Periyodik Ateş, PFAPA, Sitokinler, STING, Cytokines, IL-10, Interferons, Periodic Fever, PFAPA, STING
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Periyodik ateş, aftöz stomatit, farenjit ve servikal adenit (PFAPA) sendromu etyolojisi bilinmeyen çocukluk çağında en sık görülen otoinflamatuar hastalıklardan birisidir. Hastalığın teşhisine yönelik kesin bir tanı testi bulunmamasından dolayı, gereksiz ve hatalı ilaç kullanımları artmakta, bu da ailelerin ve hastaların yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Çalışmamızda, PFAPA sendromu olan çocuklar ile hastalık belirtileri ve klinik tablonun hemen hemen birbirinin aynı olan, üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) olan gruptan ayrımını sağlayacağını düşündüğümüz interferon genlerin stimülatörü (STING) protein düzeyinin ve sitokin profillerinin araştırılarak farklılıkların belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Pediatri Romatoloji polikliniğine başvuran PFAPA tanısı almış 42 hasta ile Çocuk Acil Servisine başvuran ve ÜSYE tanısı almış 42 çocuğun (kontrol grubu) serum örneklerinde interlökin 1 beta (IL-1β), interlökin 10 (IL-10), Nüclear Factor Kappa-Beta (NF-κβ), Tümör Nekrozis Factör-Alfa (TNF-α), İnterferon-gamma (IFN-γ) ve Stimülator of İnterferon Genes (STING) düzeyleri Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuçlarımıza göre, PFAPA grubunda ortalama serum STING seviyesi 0,7619 ng/L±0,2637 ng/L olarak belirlenirken, ÜSYE grubunda ortalama serum STING seviyesi 1,211 ng/L ±0,3774 ng/L olarak tespit edilmiş, ÜSYE grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (*p 0.05). ROC analiz sonuçlarına göre STING alt limit değeri 0.7657 ng/L ±0.0412 ng/L, üst limit değeri 0.92520 ng/L ±0.0412 ng/L olarak IL-10 alt limit değeri 0.849 pg/ml ±0.0296 pg/ml, üst limit değeri 0.9734 pg/ml ±0.0296 pg/ml olarak bulunmuştur. Sonuçlarımız, literatürde ilk kez serum STING ve interlökin 10 (IL-10) düzeylerinin, PFAPA sendromu ile üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastaları birbirinden ayırt etmede yardımcı parametreler olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis and cervical adenitis (PFAPA) syndrome is one of the most common autoinflammatory diseases unknown etiology in children. The lack of a definitive diagnostic test for the disease leads to an increase in unnecessary and inappropriate use of medication, which significantly reduces the quality of life of families and patients. In our study, we aimed to identify the differences by investigating the stimulator of interferon genes (STING) protein levels and cytokine profiles, which we believe distinguish children with PFAPA syndrome from the upper respiratory tract infection (URTI) group, whose disease symptoms and clinical picture are almost identical. Forty-two patients with PFAPA who presented to the pediatric rheumatology clinic of Erciyes University during an attack period and 42 patients with URTI (control group) who presented to the paediatric emergency clinic were included in the study. Interleukin 1 beta (IL-1β), interleukin 10 (IL-10), Nuclear Factor Kappa- Beta (NF-κβ), Tumor Necrosis Factor-Alpha (TNF-α), Interferon-gamma (IFN-γ) and Stimulator of Interferon Genes (STING) levels were analyzed by the Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) method. According to our results, the average serum STING levels were determined as 0.7619 ng/L±0.2637 ng/L and 1.211 ng/L ±0.3774 ng/L in the PFAPA and URTI groups, respectivelly (p 0.05). According to ROC analysis results, STING lower limit value is 0.7657 ng/L ±0.0412 ng/L, upper limit value is 0.92520 ng/L ±0.0412 ng/L, IL-10 lower limit value is 0.849 pg/ml ±0.0296 pg/ml, upper limit value is It was found to be 0.9734 pg/ml ±0.0296 pg/ml. Our results have shown, for the first time in the literature, that serum STING and interleukin 10 (IL-10) levels can be used as useful parameters to discriminate between patients with PFAPA syndrome and upper respiratory tract infection.