Çocukluk çağında görülen ailevi akdeniz ateşi dışı diğer az bilinen periyodik ateş sendromlarının demografik, klinik, laboratuvar özellikleri, tedavi ve prognozlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic, clinical, laboratory characteristics, treatment and prognosis of other less known periodic fever syndromes other than familial mediterranean fever in childhood
  1. Tez No: 727676
  2. Yazar: EMİNE İZGİ SEZER AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM AYDOĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan ateş, periyodik ateş sendromları, otoinflamatuvar hastalıklar, PFAPA, CAPS, TRAPS, HIDS, Relapsing fever, periodic fever syndromes, autoinflammatory diseases, PFAPA, CAPS, TRAPS, HIDS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Periyodik ateş sendromları (PAS) ülkemizde sık görülmesine rağmen, halen farkındalık tam olmayıp tanı ve tedavi açısından zorlanılmaktadır. Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) ülkemizde kısmen daha iyi bilindiğinden, bu çalışmada daha az bilinen diğer PAS için farkındalığın artırılması, bu sayede erken tanı ve tedavi imkanları ile atakların azaltılması ve komplikasyonların önlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.01.2016-01.01.2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Romatoloji Kliniği'ne başvuran ve AAA dışı diğer PAS tanıları ile izlenen 69 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, aile öyküleri, klinik semptom ve bulguları, eşlik eden komorbiditeler, labarotuvar bulguları, genetik analiz sonuçları, tanı ve tedavileri, tedavi yan etkileri ve prognozları retrospektif olarak kaydedildi. Elde edilen verilerin analizi betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak SPSS 22 programı ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 69 hastanın kız/erkek oranı 0,59, semptom başlama yaşı ortalama 2,6 yıl, tanı yaşı ortalama 5,9 yıldı. Hastalardan 52'si (%75,4) Periyodik ateş, farenjit, aftöz stomatit, servikal adenit sendromu(PFAPA), 5'i (%7,2) Kriyopirin ilişkili periyodik sendrom(CAPS), 1'i(%1,4) Tümör nekroz faktör reseptörü ilişkili periyodik ateş sendromu(TRAPS), 4'ü (%5,8) Hiper Ig D sendromu(HIDS) tanısı alırken, 7'si (%10,2) klasifiye edilemedi. Ateşe en sık eşlik eden bulgu farenjit/tonsillit (%44,9), hastalarda görülen en sık komorbid hastalık AAA (%26) olup 16 hastada (%23,2) heterozigot MEFV mutasyonu saptandı. Hastaların %26,1'inde birinci, %28,9'unda 2. derece akrabalarında benzer hastalık öyküsü mevcuttu. Tedavi olarak hastaların %50,7'si kolşisin, %10,1'i sistemik steroid, %65,2'si atak sırasında tek doz 1-2 mg/kg dozunda steroid kullanırken, %21,7'sinde IL-1 blokajı gerekli oldu. Tonsillektomi 5 hastada (%7,24) uygulandı. Hastaların %52,2'sinde tam, %31'inde kısmi remisyon sağlanırken, %2,9'unda tedaviye cevapsızlık gözlendi. Tedaviye cevapsız hastalar klasifiye edilemeyen gruptandı. İzlemde hiçbir hastada amiloidoz, işitme ve görme kaybı gelişmedi. Tedavi yan etkisi olarak 3 hastada (%4,34) IL-1 blokajı sonrası izoniyazid proflaksisi gerektiren ppd pozitifliği, 1 hastada (%1,44) IL-1 blokajı sonrası nötropeni ve 1 hastada (%1,44) kolşisine bağlı ciddi diare gelişti. Tartışma ve Sonuç: Çocuklarda sık görülen bir semptom olan ateş sıklıkla enfeksiyonlara sekonder gelişir. Ancak ateş tekrarlıyorsa, periyodisite gösteriyorsa, iv enfeksiyonların dışlandığı durumlarda PAS tanıda her zaman akla gelmelidir. AAA, CAPS, TRAPS, HIDS/MVKD ve PFAPA sendromu periyodik ateş sebebi olarak en sık görülen otoinflamatuvar hastalıklardır. Bunlardan AAA en iyi bilinen ve en sık rastlanan PAS olup bu konuda çok fazla çalışma mevcuttur. Ancak diğer nadir otoinflamatuvar hastalıkları inceleyen, yeterli sayıda olgu içeren çalışmalar ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de kısıtlıdır. Bu çalışma ile nadir görülen PAS'a farkındalığın artacağını, erken tanı ve tedavi ile atakların azaltılmasının ve komplikasyonların önlenmesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Although periodic fever syndromes are common in our country, awareness is still not complete and it is difficult in terms of diagnosis and treatment. Since Familial Mediterranean Fever is a relatively well-known cause of periodic fever in our country, this study aimed to raise awareness for other lesser-known Periodic Fever Syndromes, thus reducing attacks and preventing complications, with early diagnosis and treatment opportunities, and better functioning of the genetic counseling system. Material and Method: Our study included 69 patients who applied to Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital Pediatric Rheumatology Clinic, between 01.01.2016 and 01.01.2022 and were followed up with periodic fever syndrome diagnoses other than Familial Mediterranean Fever. Demographic characteristics of the patients, symptoms at first admission to the clinic, age of symptom onset and diagnosis, family histories, accompanying comorbidities, genetic analysis results, diagnoses, treatments started, tonsillectomy history, post-treatment side effects and prognosis, and whether amyloidosis developed or not were recorded. The analysis of the obtained data was done with the SPSS 22 program using descriptive statistical methods. Results: The female/male ratio of the 69 patients included in the study was 0.59, the mean age of symptom onset was 2.6 years, and the mean age of diagnosis was 5.9 years. 52 of the patients (75.4%) Periodic fever, pharyngitis, aphthous stomatitis, cervical adenitis syndrome (PFAPA), 5 (7.2%) Cryopyrin-associated periodic syndrome (CAPS), 1 (1.4%) ) Tumor necrosis factor receptor associated periodic fever syndrome (TRAPS), 4 (5.8%) Hyper Ig D syndrome (HIDS) were diagnosed, 7 (10.2%) could not be classified. The most common finding accompanying fever was pharyngitis/tonsillitis (44.9%), the most common comorbid disease in patients was FMF (26%), and heterozygous MEFV mutations were detected in 16 patients (23.2%). There was a history of similar disease in first degree relatives in 26.1% and second degree relatives in 28.9% of the patients. As treatment, 50.7% of the patients used colchicine, 10.1% systemic steroids, 65.2% used a single dose of 1-2 mg/kg steroid during an attack, while 21.7% had IL-1 blockade. it became necessary. Tonsillectomy was performed in 5 patients (7.24%). Complete remission was achieved in 52.2% of the patients, partial remission was achieved in 31%, and non-response to treatment was vi observed in 2.9% of the patients. Patients who did not respond to treatment were in the unclassified group. Amyloidosis, hearing and vision loss did not develop in any of the patients during the follow-up. As treatment side effects, ppd positivity requiring isoniazid prophylaxis after IL-1 blockade in 3 patients (4.34%), neutropenia after IL1 blockade in 1 patient (1.44%), and severe diarrhea due to colchicine in 1 patient (1.44%) developed. Discussion and Conclusion: Fever, which is a common symptom in children, often develops secondary to infections. However, if the fever recurs and shows periodicity, PAS should always be considered in the diagnosis when infections are excluded. FMF, CAPS, TRAPS, HIDS/MVKD and PFAPA syndrome are the most common autoinflammatory diseases that cause periodic fever. Of these, AAA is the best known and the most common PAS, and there are many studies on this subject. However, studies examining other rare autoinflammatory diseases with sufficient number of cases are limited worldwide as well as in our country. We think that with this study, awareness of PAS, which is rare, will increase, and it will be possible to reduce attacks and prevent complications with early diagnosis and treatment.