Döngüsel ekonomi ve Türkiye döngüsel ekonomiye geçiş potansiyeli
Circular economy and Turkey's potential for transition to circular economy
- Tez No: 936387
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TARIK KOMESLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, yeşil mutabakat, Türkiye'nin döngüsel ekonomiye yaklaşımı, sürdürülebilirlik, Şubat 2025, 89 sayfa, Circular economy, Turkey's approach to circular economy, sustainability, waste management, energy. january 2025, 89 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Döngüsel ekonomi yaklaşımının kavramsal çerçevesini, tarihsel gelişimini, bu yaklaşım için geliştirilen eylem planları ve uygulamalarını kapsamlı bir şekilde ele alınmasını ve literatürde bulunan diğer uygulamalı kaynakları da kapsayacak şekilde toplu bir kaynak erişimi niteliğinde oluşturulmasıdır. Çalışmanın bir diğer amacı ise gelecekte yapılacak diğer akademik çalışmalarda ışık tutabilecek bir çalışmanın ortaya konulabilmesini sağlamaktır. Yöntem: Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda elde edilen bulgular döngüsel ekonomi modeline geçiş yapan işletmelerin mali açıdan gider kalemlerini minimize ettiği ve karlılık seviyelerini yükselttiği ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte döngüsel ekonomi ve Yeşil Mutabakat uygulamaları ve politikaları ile dünya genelinde çeşitli avantajlar elde edilirken bu durumun Türkiye'de işletmeler açısından çok aktif kullanılmadığı ortaya konulmuştur. Bununla birlikte toplumların yeşil dönüşüme karşın yeteri farkındalık düzeylerinin oluşturulmadığı da çalışma kapsamında ortaya konulmuştur. Sonuç: Döngüsel ekonomi modelinin tüm sektörlere olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu olumlu etkiler; maliyetin indirgenmesi, insan sağlığının korunması, enerji giderlerinin hafifletilmesi ve bağımlılığının önlenmesi, elektrik tasarruflarının sağlanması olarak verilebilmektedir. Döngüsel ekonomi modelini çeşitli unsurlar kapsamında uygulayan işletmelerin kısa vadelerde optimum verimliliğe ulaştığı ve karlılık seviyelerini arttırdıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is to create a collective resource access to cover the conceptual framework of the circular economy approach, its historical development, the action plans and practices developed for this approach, and other applied resources in the literature. Another aim of the study is to provide a study that can shed light on other academic studies to be done in the future. Method: Qualitative research technique was used as a method in the study. Findings: The findings obtained as a result of the study revealed that the enterprises that transitioned to the circular economy model minimized their financial expense items and increased their profitability levels. In addition, it has been revealed that while various advantages are obtained worldwide with the circular economy and Green Deal practices and policies, this situation is not used very actively in terms of businesses in Turkey. In addition to this, it has also been revealed within the scope of the study that the societies have not created sufficient awareness levels despite the green transformation. Results: It has been concluded that the circular economy model has positive effects on all sectors. These positive effects; cost reduction, protection of human health, alleviation of energy costs and prevention of dependency, electricity savings. It has been concluded that the enterprises that apply the circular economy model in terms of various factors reach optimum efficiency in short terms and increase their profitability levels.