Miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularında üçüncü ventrikül taban anomalilerinin endoskopik üçüncü ventrikülostomi girişimi başarısına etkisi
Effect of third ventricular floor anomalies on the success of endoscopic third ventriculostomy in cases with myelomeningocele related secondary hydrocephalus
- Tez No: 936415
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN ETUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: hidrosefali, endoskopik üçüncü ventrikülostomi, miyelomeningosel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Mevcut çalışma, miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularında ETV girişiminin başarısına etki edebilen faktörlerin daha iyi anlaşılması adına,MMSH nedeniye ETV işlemi uygulanmış pediatrik olgularda üçüncü ventrikül tabanına ait çeşitli anatomik varyasyon ve anomalilerin ETV prosedürünün başarı oranına etkisini göstermek üzere planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Miyelomeningosele sekonder hidrosefali (MMSH) nin tedavisinde endoskopik üçüncü ventrikülostomi (ETV) işlemi, hastalara şanttan bağımsız bir yaşam sunabilmesi açısından son derece değerlidir. Ancak bu hasta grubunda ETV başarısını olumsuz yönde etkileyebilen faktörlerin iyi anlaşılması önemlidir. Ventriküler sistem ve çevresine ait anatomik varyasyon ve anomalilerin sıklıkla görüldüğü MMSH olgularında, ETV işlemi başarılı bir şekilde tamamlanabilse bile, ETV işleminin başarısı açılmış olan ventrikülostomi orifisinin yeterli şekilde açık kalıp işlevselliğini sürdürebilmesine bağlıdır.Pediatrik MMSH olgularında özellikle üçüncü ventrikül tabanına ait anatomik varyasyon ve anomalilerin varlığı, ventrikülostomi orifisini ideal bir şekilde oluşturmayı güçleştirmekte ve bu durum da bu olgulardaki ETV başarı oranını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2008 ile Haziran 2024 tarihleri arasında MMSH nedeniye ETV işlemi uygulanmış olan toplam 264 pediatrik olgudaüçüncü ventrikül tabanına ait çeşitli anatomik varyasyon ve anomalilerin ETV başarı oranına etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Mevcut çalışmada, MMSH nedeniyle primer olarak ETV girişimi yapılmış olan 152 pediatrik olgu (Grup-1) ve MMSH nedeniyle daha önceden şant takılmış olup enfeksiyon harici şant disfonksiyonu nedeni ile ETV işlemi uygulanmış olan 112 pediatrik olguya (Grup-2) ait endoskopik anatomik özellikler gözden geçirilmiş ve bu özellikler ile ETV işlemi başarısı arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Grup-1 ve Grup-2'nin ETV başarı oranları karşılaştırıldığında, Grup-2'deki başarı oranının (%69,64) Grup-1'deki olgulara göre (%27,63) istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç:Yapılan istatistiksel analizler sonucunda“dar tuber sinereum varlığı”ve“parenkimatöz, opak ve/veya kalın üçüncü ventrikül tabanı varlığı”ve“hasta yaşının 3 aylıktan küçük oluşu”ETV başarısızlığı için“anlamlı prediktif faktörler”olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut çalışmanın sonuçları, MMSH olgularında ETV girişiminin başarısına etki edebilen faktörlerin daha iyi anlaşılması açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to better understand the factors that may affect the success of endoscopic third ventriculostomy (ETV) in pediatric cases with myelomeningocele related secondary hydrocephalus (MMRH), specifically, to investigate the impact of various anatomical variations and anomalies of the third ventricular floor on the success rate of the ETV procedure in pediatric patients with myelomeningocele (MMC). Material and Method: Endoscopic third ventriculostomy (ETV) procedure in the treatment of myelomeningocele related hydrocephalus (MMRH) is extremely valuable as it can offer patients a shunt-independent life. However, it is important to understand the factors that may negatively affect the success of ETV procedure in MMRH cases. Even if the ETV procedure can be completed successfully, the success of the ETV procedure depends on the ability of the ventriculostomy orifice to remain adequately open and maintain its functionality in MMRH patients, in whom anatomical variations and anomalies of the ventricular system and its surroundings exist usually. In pediatric MMSH cases, the presence of anatomical variations and anomalies, especially on the floor of the third ventricle, makes it difficult to create an ideal ventriculostomy orifice and this may negatively affect the success rate of ETV in these cases. In this study, we investigated the effect of various anatomical variations and anomalies of the third ventricular floor on ETV success rate in a total of 264 pediatric patients who underwent ETV procedure for MMRH. Results: In the present study, endoscopic anatomical features of 152 pediatric patients who underwent primary ETV procedure due to MMRH (Group-1) and 112 pediatric patients who underwent ETV procedure due to shunt dysfunction other than infection (Group-2) were reviewed and the relationship between these features and the success of ETV procedure was investigated. When the ETV success rates of Group-1 and Group-2 were compared, it was observed that the success rate in Group-2 (69.64%) was significantly higher than that in Group-1 (27.63%). Conclusion: The statistical analysis of our data revealed that“presence of narrow tuber cereum”and“presence of parenchymatous, opaque and/or thick third ventricular floor”and“patient age less than 3 months”were“significant predictive factors”for ETV failure. The results of the present study are valuable for a better understanding of the factors that may influence the success of ETV procedure in MMRH cases. Keyword: hydrocephalus, endoscopic third ventriculostomy, myelomeningocele