Büllöz pemfigoid hastalarında alerjenlerle ilişkili spesifik IgE'lerin araştırılması
Investigation of allergen-associated specific IgEs in Bullous pemphigoid patients
- Tez No: 936418
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELİKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Büllöz pemfigoid, Total IgE, Spesifik IgE, Bullous Pemphigoid, Total IgE, Specific IgE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Büllöz pemfigoid (BP), cilt ve mukozalarda gergin büller ve erozyonlarla karakterize en yaygın otoimmün büllöz hastalıktır. Hastalık patogenezinde, hemidesmozom proteinleri olan BP180 ve BP230'a karşı gelişen IgG otoantikorları önemli rol oynar. BP hastalarında, total IgE yüksekliği mevcut olup IgE otoantikorlarının hastalık patogenezinde rol oynadığı bilinmektedir. BP hastalarında serum total IgE yüksekliğine hemidesmozom proteinlerine karşı gelişen IgE otoantikorlarının neden olduğu düşünülmektedir. Ancak, serum total IgE yüksekliğine otoantikorların yanında ekzojen alerjenlere karşı oluşan spesifik IgE'lerin eşlik edip etmediği yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, BP'yi tetikleyen diğer faktörlerin yanı sıra, alerjenlere karşı oluşan spesifik IgE antikorlarının hastalık etiyopatogenezinde yer alıp almadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Mart 2023 – Ağustos 2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran BP tanısı konulan hastaların muayene edildiği güne ait total IgE değerine bakıldı ve total IgE değeri normal olan 15 ve total IgE değeri yüksek olan 15 hasta olmak üzere toplam 30 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Anti- IgE tedavi kullanan veya IgE değerini yükseltebilecek aktif enfeksiyonu bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Spesifik IgE değerleri hormon analizöründe immünolojik analiz yöntemi ile kit üretici protokolüne uygun olarak ölçüldü. Total IgE düzeyleri ise kemiliüminesans yöntemiyle belirlendi. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS versiyon 25.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Total IgE düzeyi normal olan grupta en az bir spesifik alerjen pozitiflik oranı %60 iken total IgE düzeyi yüksek olan grupta bu oran %73,3'tü. İki grup arasında en az bir alerjen pozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da total IgE değeri yüksek olan grupta alerjen pozitifliği oranı daha fazlaydı. Çalışmamıza katılan tüm BP hastaları değerlendirildiğinde %66,7'sinde en az bir spesifik alerjen pozitifliği vardı. T3 (huş ağacı), G2 (domuz ayrığı), G70 (arpa), G8 (çayır salkım otu), G14 (buğday) alerjenleri kontrol grubunda daha yüksek oranda pozitif görülürken TP5 (kızıl ağaç, kavak, fındık, karaağaç, söğüt ağacı), MP1 (Aspergillus fumigatus, Alternaria tenuis, Candida albicans, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum), EP1 (kedi tüyü epiteli, köpek tüyü, at tüyü, inek tüyü) alerjenleri için vaka grubunda daha yüksek oranda pozitiflik görüldü. Tüm BP hastaları değerlendirildiğinde en çok pozitiflik gözlenen alerjenler vaka grubunda da daha yüksek görülen TP5, MP1 ve EP1 alerjenleriydi. İki grup arasında alerjen pozitif hasta sayılarındaki en yüksek fark MP1 alerjeninde gözlendi. Ancak her spesifik alerjen için pozitiflik oranları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Çalışmamızda spesifik alerjen pozitiflik oranı, total IgE değeri yüksek olan grupta istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha fazla bulunmuştur. Ayrıca literatürde aynı yaş grubundaki alerjik hastalık öyküsü olan ve/veya olmayan yaşlılarla yapılan spesifik alerjenlere yönelik çalışmalarla karşılaştırıldığında büllöz pemfigoid hastalarında spesifik alerjen pozitiflik oranı daha yüksek görünmektedir. Yaşla birlikte spesifik IgE pozitifliğinin azalmasına rağmen görülen bu yüksek oranlar alerjen spesifik IgE'lerin ve alerjik etiyolojinin de BP patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. BP ile spesifik alerjenler ve alerjik etiyopatogenez ilişkisini araştırmak için daha çok sayıda ve ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim Bullous pemphigoid (BP) is the most common autoimmune bullous disease, characterized by tense bullae and erosions on the skin and mucous membranes. In the pathogenesis of the disease, IgG autoantibodies against hemidesmosomal proteins BP180 and BP230 play a significant role. In patients with bullous pemphigoid, elevated total IgE levels are present, and IgE autoantibodies are known to play a role in the pathogenesis of the disease. In BP patients, elevated serum total IgE levels are thought to be caused by IgE antibodies targeting hemidesmosomal proteins. However, it has not been sufficiently studied whether specific IgE against exogenous allergens accompanies the increase in serum total IgE, in addition to autoantibodies. This study aims to investigate whether specific IgE antibodies against allergens, in addition to other factors triggering BP, play a role in the etiopathogenesis of the disease. Material and Method: The total IgE levels of patients diagnosed with BP (Bullous Pemphigoid) who were admitted to the Dermatology and Venereal Diseases outpatient clinic at Atatürk University Faculty of Medicine Hospital between March 2023 and August 2024 were analyzed based on the blood samples taken on the day of their clinical examination. A total of 30 adult patients were included in the study, consisting of 15 patients with normal total IgE levels and 15 patients with elevated total IgE levels. Patients receiving anti-IgE therapy or those with active infections that could raise IgE levels were excluded from the study. Specific IgE levels were measured using an immunological assay method in accordance with the kit manufacturer's protocol on a hormone analyzer. Total IgE levels were determined using the chemiluminescence method. The statistical analysis of the data obtained from the study was performed using SPSS version 25.0 software. Results: In our study, at least one specific allergen positivity was observed in 66.7% of all BP patients, compared to 60% in the control group with normal total IgE levels and 73.3% in the case group with high total IgE levels. Although there was no statistically significant difference between the two groups in terms of positivity for at least one allergen, the positivity rate was higher in the group with elevated total IgE levels. In the control group, a higher rate of positivity was observed for the allergens T3 (birch), G2 (orchard grass), G70 (barley), G8 (Kentucky bluegrass) and G14 (wheat), while in the case group, a higher rate of positivity was observed for the allergens TP5 (alder, poplar, hazel, elm, willow trees), MP1 (Aspergillus fumigatus, Alternaria tenuis, Candida albicans, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum), and EP1 (cat hair epithelium, dog hair, horse hair, cow hair). Among all BP patients, the most commonly observed positive allergens were TP5, MP1 and EP1, which were also more prevalent in the case group. The greatest difference in the number of patients with allergen positivity between the two groups was observed with the MP1 allergen. However, when the positivity rates for each specific allergen were compared, there was no statistically significant difference between the two groups. Conclusion: In our study, the rate of specific allergen positivity was higher in the group with high total IgE levels, although this difference was not statistically significant. Additionally, when compared with studies in the literature conducted on elderly individuals of the same age group, with and/or without a history of allergic diseases, the positivity rate for specific allergens appears to be higher in patients with bullous pemphigoid. Despite the decrease in specific IgE positivity with age, these elevated rates suggest that allergen-specific IgEs and allergic etiology may also play a role in the pathogenesis of BP. Further large-scale and advanced studies are needed to explore the relationship between BP, specific allergens, and allergic etiopathogenesis.