Algılanan sosyal destek, akademik özyeterlik, akademik yılmazlık ve okul tükenmişliği arasındaki ilişkiler: Ergenler üzerinde bir araştırma
The relationship between perceived social support, academic self-efficacy,academic resilience and school burnout: A study on adolescent
- Tez No: 936434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BUĞRA ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul tükenmişliği, akademik yılmazlık, akademik özyeterlik ve algılanan sosyal destek, school burnout, academic resilience, academic self-efficacy and perceived social support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinde algılanan sosyal destek, akademik özyeterlik ve akademik yılmazlığın okul tükenmişliği üzerindeki etkisini incelemektir. Ayrıca araştırmada lise öğrencilerinin okul tükenmişlik düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşma durumunu incelemek de amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel araştırma modeline uygun olarak kurgulanmış bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemi 2023-2024 yılında Erzurum ili merkez ilçede eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Akademik Özyeterlik Ölçeği, Akademik Yılmazlık Ölçeği ve Okul Tükenmişliği Ölçeği ölçme araçları kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda algılanan sosyal destek, akademik özyeterlik, akademik yılmazlık ve okul tükenmişliği arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca algılanan sosyal destek, akademik özyeterlik ve akademik yılmazlığın okul tükenmişliğinin üç alt boyutu olan tükenme, inancını kaybetme ve öz-yetkinlik boyutlarını anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda akademik özyeterlik, akademik yılmazlık ve algılanan sosyal desteğin, okul tükenmişliğini azaltmada etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilerin okul tükenmişlik düzeylerinin araştırma kapsamında ele alınan demografik değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Özellikle genel başarı algısı ve aile katılım düzeyi yüksek olan öğrencilerin daha az okul tükenmişliği yaşadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effects of perceived social support, academic self-efficacy and academic resilience on school burnout in high school students. In addition, the study aimed to examine the differentiation of high school students' school burnout levels according to demographic variables. Method: This research is designed in accordance with the relational research model, one of the quantitative research approaches. The sample of the research consists of students studying in the central district of Erzurum province in 2023-2024. Personal Information Form, Perceived Social Support Scale, Academic Self-Efficacy Scale, Academic Resilience Scale and School Burnout Scale measurement tools were used in the research. Findings: As a result of the research, it was seen that there was a significant relationship between perceived social support, academic self-efficacy, academic resilience and school burnout. In addition, it was found that perceived social support, academic self-efficacy and academic resilience significantly predicted the three sub-dimensions of school burnout: exhaustion, loss of faith and self-efficacy. Conclusions: As a result of the research, it was revealed that academic self-efficacy, academic resilience and perceived social support had an effect on reducing school burnout. Additionally, it was determined that students' school burnout levels differed according to the demographic variables considered within the scope of the research. It has been determined that especially students with a high level of general success perception and family involvement experience less school burnout.