Transcorporeality in contemporary women's writing: Marina wWarner's The Leto Bundle, Sarah Hall's The Carhullan Army, and Angela Slatter's All The Murmuring Bones
Çağdaş kadın yazınında geçişken bedensellik: Marina Warner'ın The Leto Bundle, Sarah Hall'un The Carhullan Army ve Angela Slatter'ın All the Murmuring Bones adlı romanları
- Tez No: 936444
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ZEREN ATAYURT FENGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: The Leto Bundle, travma geçirmiş beden, The Carhullan Army, direnen beden, All the Murmuring Bones, ucube' Beden, geçişken Bedensellik, insan ötesi feminizm, The Leto Bundle, traumatised body, The Carhullan Army, resisting body, All the Murmuring Bones, monstrous body, transcorporeality, posthuman feminism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu tezin amacı çağdaş İngiliz kadın edebiyatından örnekler kapsamında geçişken bedenselliği, sosyopolitik ve ekolojik bağlamlarda kadın bedeni, travması ve iradesini anlamak için dönüştürücü bir çerçeve olarak incelemektir. Bu doğrultuda, Marina Warner'ın The Leto Bundle (2001), Sarah Hall'un The Carhullan Army (2007) ve Angela Slatter'ın All the Murmuring Bones (2021) adlı romanlarında betimlenen kadın bedeninin ataerkil ve insan merkezli anlatılara nasıl meydan okuduğu tartışılmaktadır. Bu eserler ışığında, tezde kadın bedeninin sistemli baskı karşısında dayanıklılığı ve dönüşümü yeniden tasavvur etmedeki rolü irdelenmektedir. Çalışmada özellikle travma geçirmiş, dirençli ve 'ucube' kadın bedeni tasvirlerinin ilişkisellik ve kolektif katılımcılık paydasında nasıl birleştiği vurgulanarak, bu ilişkiselliğin insan ve insan dışı varlıklar arasındaki çok katmanlı karşılıklılığı ele alınmaktadır. Bu çalışmada, bedenler ve çevreler arasındaki geçirgen sınırları araştırmak için geçişken bedensellik kuramsal bir bakış açısı olarak öne çıkmakta olup, geçişken bedensellik insan sonrası feminist teori ve materyal beden teorileri içinde konumlandırılmaktadır. Tezin ilk bölümünde, geçişken bedenselliğin insan bedenini çevresinden ayıran insan merkezci ve ataerkil çerçevelere nasıl meydan okuduğunu ele alınarak teorik temel atılmaktadır. Bu kavramın, bedenlerin insan ve insan dışı ağlar arasındaki dinamik, ilişkisel doğasını vurgulayarak bedenlenmeyi nasıl yeniden kavramsallaştırdığını araştırmaktadır. İkinci bölümde, Marina Warner'ın The Leto Bundle (2001) adlı romanı incelenmekte ve Leto'nun travma geçirmiş bedeninin nasıl hem tarihsel ve mitolojik şiddetin bir ürünü, hem de bir hayatta kalma ve başkalaşım geçirme sahası olarak işlev gördüğü tartışılmaktadır. Leto'nun zaman ve coğrafyadaki yolculuğu, travmanın materyal ve insan dışı güçlerle etkileşimler yoluyla nasıl somutlaştığını ortaya koymakla birlikte sosyopolitik baskıya karşı bir direniş biçimi olarak bedensel mücadelenin öneminin altını çizmektedir. Üçüncü bölümde, Sarah Hall'un romanının baş karakteri Sister'ın hem insan bedeni hem de doğal çevre üzerinde kontrol sağlayan otoriter bir rejimle karşı karşıya geldiği The Carhullan Army (2007) adlı romanı incelenmektedir. Bu bölümde, romanda çevresel bozulma ile kadın bedenine uygulanan baskılar arasındaki paralelliğin nasıl tasvir edildiğinin altı çizilmekte ve özgürleşme için verilen simbiyotik mücadelenin önemi tartışılmaktadır. Dördüncü bölümde, Angela Slatter'ın All the Murmuring Bones (2022) adlı romanına odaklanılarak, Mirin'in canavarlaştırılmış bedeninin, insan dışı okyanus güçleriyle olan mitolojik akrabalığı sayesinde nasıl şekillendiği incelenmektedir. Mirin'in sahip olduğu hibrit beden ve mitolojik deniz canlılarıyla olan atalarından kalma bağlantısı, insan/insan dışı sınırların istikrarsızlaşmasını yansıtmakta ve Mirin'in miras kalan ailesel ve toplumsal kısıtlamalara karşı direniş yoluyla kendi katılımcılığını geri kazanmasına olanak tanımaktadır. Bu bölümde, 'ucube' beden, tiksindiren bir form olarak algılanışının ötesinde fiziksel dünyada dönüştürücü bir unsur olarak tartışılmaktadır. Tez kapsamında incelenen bu eserlerde geçişken bedensellik yerleşik ikiliklere meydan okumak ve aktif katılımı, vücut bulmayı ve ilişkiselliği yeniden tanımlamak için önemli bir anlatı aracı olarak hizmet etmektedir. Sonuç olarak tezde, küresel zorluklarla mücadelede ilişkisel düşüncenin ve kolektif katılımın öneminin yanı sıra kadın bedenini dinamik bir katılım ve birbirine bağlılık alanı olarak yeniden tasavvur etmede edebiyatın ve özellikle çağdaş kadın yazınının rolü vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine transcorporeality as a transformative framework for understanding female embodiment, trauma, and agency in sociopolitical and ecological discussions in the context of selected novels from contemporary women's writing. By analysing The Leto Bundle (2001) by Marina Warner, The Carhullan Army (2007) by Sarah Hall, and All the Murmuring Bones (2021) by Angela Slatter, the study explores how the representation of the female body in these texts challenge dominant patriarchal and anthropocentric narratives. In the light of the literary works, this study probes into the role of the female body in providing a means to reimagine resilience and transformation in the face of systemic oppression. Specifically, the dissertation highlights how portrayals of traumatised, resistant, and monstrous female bodies, unified under the common denominators of relationality and collective agency, reveal an intricate interconnectedness between human and nonhuman entities. This study situates itself within posthuman feminist theory and material body theories, employing transcorporeality as a critical lens to investigate the porous boundaries between bodies and environments. The theoretical framework emphasizes how human and nonhuman bodies are in constant material exchange, highlighting the importance of interconnectedness in forming agency and identity. The first chapter lays the theoretical foundation by addressing how transcorporeality challenges anthropocentric and patriarchal frameworks that separate the human body from its environment. It explores how this concept reconceptualizes embodiment, emphasizing the dynamic, relational nature of bodies across human and nonhuman networks. The second chapter analyses Marina Warner's The Leto Bundle (2001), demonstrating how Leto's traumatised body functions as both a product of historical and mythological violence and a site of survival and transformation. Her journey through time and geography reveals how trauma becomes embodied through interactions with material and nonhuman forces, underscoring the significance of transcorporeal survival as a form of resistance to sociopolitical oppression. The third chapter examines Sarah Hall's The Carhullan Army (2007), where the protagonist Sister confronts an authoritarian regime that enforces control over both human bodies and the natural environment. This chapter highlights how the novel portrays a parallel between environmental degradation and the subjugation of female bodies, illustrating a symbiotic struggle for liberation. The fourth chapter focuses on Angela Slatter's All the Murmuring Bones (2022), where Mirin's monstrous embodiment is shaped by her mythological kinship with nonhuman, oceanic forces. Her body's hybridity and connection to ancestral sea creatures reflect the destabilization of human/nonhuman boundaries, allowing Mirin to reclaim her agency through resistance to inherited familial and societal constraints. This chapter argues that the monstrous body, far from being a site of abjection, becomes a source of transformative power within the material world. In the light of the works examined in this dissertation, the study reveals how transcorporeality serves as a vital narrative device for challenging established binaries and redefining agency, embodiment, and relationality. Ultimately, the dissertation underscores the role of literature, and contemporary women's writing in particular, in reimagining the female body as a dynamic site of agency and interconnectedness, advocating for relational thinking and collective action in addressing global challenges.