Yenidoğan yoğun bakım ünitesi çalışma ortamının sağlık çalışanları açısından, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında, incelenmesi
Investigation of neonatal intensive care unit working environment from the perspective of healthcare workers within the scope of occupational health and safety
  1. Tez No: 936443
  2. Yazar: YASEMİN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kişisel Koruyucular, Ortam Koşulları, Neonatal İntensive Care Unit, Occupational Health And Safety, Personal Protective Equipment, Environmental Conditions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'de 31 Aralık 2022 itibariyle ülkenin toplam nüfusu 85,279,553 olup, Kasım 2020 yılı itibariyle toplam işgücü 31 milyon 574 bin kişi ve işsizlik oranı %10,3'tür. İşgücüne dahil her dört kişiden biri sanayi sektöründe, yaklaşık %60'ı da hizmet sektöründe istihdam edilmektedir. Risk ortamı yüksek çalışma ortamında çalışan insan sayısının fazla olması İş Sağlığı ve Güvenliği konusunu daha da ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda ki yasal düzenlemeler 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu haline gelmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sektör ve çalışan sayısı ayırt edilmeksizin bütün işyerlerini ve devlet memurları, özel işletme çalışanları ve serbest çalışanlar dâhil bütün çalışanları kapsar. Sağlık Bakanlığı da 64 ilde bulunan 81 Toplum Sağlığı Merkezi aracılığıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri düzenlemekte ve 81 ilin tamamında en az bir merkez kurmayı planlamaktadır. Yenidoğan yoğun bakım üniteleri, büyük ölçekli hastanelerde uygulanan tedavi, bakım ve hizmetlerin uluslararası standartlara uygunluk, sağlıkta kalite standartlarını yakalamak, çalışan ve hasta sağlığının korunması için belirlenmiş fiziki şartlar ile hizmet, donanım ve personel asgari standartları çerçevesinde 1.,2.,3. Ve 4. düzey olarak seviyelendirilmektedir. Bu tez çalışmasında Yenidoğan yoğun bakım üniteleri iş sağlığı ve güvenliği açısından donanım, fiziki uygunluk, personel yeterliliği ve kişisel koruyucu donanımlar açısından incelemiştir.
Özet (Çeviri)
As of December 31, 2022, the total population of Turkey is 85,279,553, and as of November 2020, the total workforce is 31 million 574 thousand people and the unemployment rate is 10.3%. One in every four people in the workforce is employed in the industrial sector, while approximately 60% is employed in the service sector. The high number of people working in a high-risk work environment brings the issue of Occupational Health and Safety to the forefront. The legal regulations on this issue became the Occupational Health and Safety Law in 2012. The Occupational Health and Safety Law covers all workplaces, regardless of sector and number of employees, and all employees, including civil servants, private business employees and freelancers. The Ministry of Health also organizes occupational health and safety services through 81 Community Health Centers in 64 provinces and plans to establish at least one center in all 81 provinces. Neonatal intensive care units are graded as 1st, 2nd, 3rd and 4th levels within the framework of physical conditions, service, equipment and personnel minimum standards determined for the treatment, care and services applied in large-scale hospitals to comply with international standards, to achieve quality standards in health and to protect the health of employees and patients. In this thesis, Neonatal intensive care units were examined in terms of occupational health and safety in terms of equipment, physical suitability, personnel adequacy and personal protective equipment.