Beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine yönelik yeterlik algıları: Karma yöntem
Physical education and sports teachers' and classroom teachers' perceptions of competence towards physical education and play course: Mixed method
  1. Tez No: 936506
  2. Yazar: MEVLÜT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ADATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, oyun, yeterlik, öğretmen, Physical education, game, competence, teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersi ile ilgili yeterlik algılarını inceleyerek, bu algılar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma karma yöntem araştırmalarından sıralı araştırıcı desen kullanılarak modellenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda fenomenoloji (olgubilim) deseninden faydalanılmış, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile 5 beden eğitimi ve spor öğretmeni, 5 sınıf öğretmeni ve hem sınıf öğretmenliği hem de beden eğitimi ve spor öğretmenliği alanlarında eğitim almış 5 çift branşlı öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda ise Kara (2007) tarafından geliştirilen Beden Eğitimi Dersi Öğretmen Yeterlik Ölçeği kullanılarak 162 sınıf öğretmeni ve 160 beden eğitimi ve spor öğretmeni olmak üzere toplamda 322 katılımcıya ulaşılmıştır. Veri analizinde, nitel veriler için MAXQDA 2020 yazılımı, nicel veriler için ise SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Nitel verilere ait bulgularda, öğretmenlerin beden eğitimi dersine ilişkin düşünceleri, karşılaştıkları zorluklar ve ders içi uygulama süreçlerine dair temalar ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, branş öğretmenlerinin özellikle alan bilgisi ve deneyim açısından daha güçlü bir yeterlik algısına sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca nicel bulgular, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterlik puanlarının istatistiksel olarak sınıf öğretmenlerinden daha yüksek olduğunu ortaya koymuş, bu bulgu nitel verilerle paralellik göstermiştir. Elde edilen verilere göre, beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunlarının, alan bilgisi ve uygulamalı deneyimlerinin etkisiyle daha yüksek yeterlik algılarına sahip oldukları, bunun yanında düzenli spor yapan öğretmenlerin beden eğitimi dersine yönelik yeterlik algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, beden eğitimi ve oyun dersinin etkinliği hem yapısal hem pedagojik açıdan yapılacak iyileştirmelerle artırılabilir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla hizmet içi eğitim seminerlerinin düzenlenmesi önerilmektedir. Bu dersin özel alan bilgisi gerektirdiği dikkate alındığında, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin dersin verildiği okullarda görev alması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of physical education and sport teachers and primary school teachers about their competence in Physical Education and Games course and to identify the similarities and differences between these perceptions. For this purpose, the research was modelled using sequential researcher design from mixed method research. In the qualitative dimension of the research, phenomenology design was utilised and interviews were conducted with 5 physical education and sports teachers, 5 primary school teachers and 5 dual-branch teachers who were educated in the fields of both primary school teaching and physical education and sports teaching with a semi-structured interview form. In the quantitative dimension of the study, a total of 322 participants, 162 primary school teachers and 160 physical education and sports teachers, were reached by using the Physical Education Course Teacher Efficacy Scale developed by Kara (2007). In data analysis, MAXQDA 2020 software was used for qualitative data and SPSS 25.0 package programme was used for quantitative data. In the findings of the qualitative data, themes related to the teachers' thoughts about the physical education course, the difficulties they encountered and the in-class implementation processes emerged. These findings show that branch teachers have a higher perception of competence, especially in terms of field knowledge and experience. Additionally, quantitative findings revealed that the competence scores of physical education and sport teachers were statistically higher than those of primary school teachers, and this finding was in parallel with the qualitative data. According to the data obtained, it was determined that physical education and sports teaching graduates had higher perceptions of efficacy with the effect of their field knowledge and practical experience, and that teachers who regularly do sports have higher perceptions of competence towards physical education course. In conclusion, the effectiveness of the physical education and games course can be increased through both structural and pedagogical improvements. In addition, it is recommended that in-service training seminars be organized to support teachers' professional development. Considering that this course requires special field knowledge, it is emphasized that physical education and sports teachers should be employed in schools where the course is taught.