التحقيق والتحليل 'النكت الإعجازيّة على الفتاوى البزازيّة'(من كتاب الطهارة إلى أول كتاب الشهادات)
En-Nüketü'l-i'Caziyye Ala'l-Fetava'l-Bezzaziyyeadlı eserin tahkik ve incelemesi (Taharet kitabından Şehadat kitabının başlangıcına kadar)
- Tez No: 936515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BOZAN ALHAMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Al-Bazzazi, Qadi Khan, the Tatarkhaniya, Al-Khulasah (Summary of Fatawas), Al-Bahr (Al-Bahr Al-Ra'iq), Abu al-Layth al-Samarqandi
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, İslam hukuku mirasına ait fıkhî bir el yazmasını ele almaktadır. İncelenen eser, tahâret, namaz, oruç, nikâh ve talâk gibi çeşitli fıkhî konulardaki ince meseleleri ele alması bakımından Hanefî mezhebine önemli bir katkı sunmaktadır. Araştırmacı, söz konusu el yazmasının nadir bulunan bir referans kaynağı olması sebebiyle önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, müellifin fıkhî meseleleri açıklama yöntemini ve şer'î hükümlerin istinbâtına (hüküm çıkarımına) yönelik yaklaşımını titizlikle ortaya koymaktadır. Bununla beraber farklı görüşlerin münakaşası da yapılmıştır. Araştırmacı bu tahkik çalışmasında ince ilmî bir yöntem izlemiştir. Çalışmada, orijinal metinler karşılaştırılmış, metindeki hatalar düzeltilmiş ve anlaşılması güç fıkhî ifadeler açıklığa kavuşturulmuştur. Metnin tahkiki özenle sunulmuş, müellifin ele aldığı fıkhî bağlamlar detaylı bir şekilde incelenmiş ve metnin anlaşılmasını kolaylaştırıcı açıklamalar yapılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma derin fıkıh düşüncesini temsil eden söz konusu klasik fıkıh eserinin ehemmiyetini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, bu tür kıymetli eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının, fıkıh literatürüne sağladığı ilmî zenginlik ve pratik faydalar açısından büyük bir gereklilik olduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler : El-Bezzâzî, Kâzî Han, Et-Tetârhâniyye, El-Hulâsa (Hulâsatü'l-Fetâvâ), El-Bahr (Bahrü'r-Râik), Ebü'l-Leys es-Semerkandî.
Özet (Çeviri)
The research paper focused on the critical edition of a fiqh manuscript rooted in Islamic heritage, offering a valuable contribution to the Hanafi school of thought by addressing intricate issues across various topics such as purification, prayer, fasting, marriage, and divorce. The researcher emphasizes the significance of the manuscript as a rare scholarly reference and highlights the author's methodology in explaining legal issues, deriving rulings, and discussing differing opinions with precision and clarity. The researcher adopted a meticulous scientific approach in the editing process, which involved comparing original texts, analyzing them, correcting errors, and clarifying ambiguous points. The edited text was carefully reviewed, shedding light on the legal contexts addressed by the author while providing explanations and clarifications to enhance understanding. The study concluded by underscoring the importance of this heritage work, which reflects the depth of Islamic jurisprudential thought and reaffirms the necessity of reviving such valuable contributions due to their scholarly richness and practical benefit to the Islamic legal library.