Hizmet ederek öğrenme uygulamalarının öğretmen adaylarının dijital medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi
The effect of service learning practices on improving the digital media literacy skills of teacher candidates
- Tez No: 936606
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hizmet ederek öğrenme, öğretmen adayları, dijital medya okuryazarlığı, service learning, teacher candidates, digital media literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı hizmet ederek öğrenme uygulamalarının öğretmen adaylarının dijital medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmeye olan etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden iç içe gömülü desen benimsenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yeni Medya Okuryazarlığı Ölçeği, açık uçlu anket formu, yansıtıcı günlük formu ve proje sonuç değerlendirme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 eğitim öğretim yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD öğrencisi olan 40 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel verilerin analizinde bağımlı gruplar t-testi, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın nicel verileri analiz edildiğinde, hizmet ederek öğrenme uygulamalarının öğretmen adaylarının ön test ve son test puanları arasında, son test puanları lehine anlamlı bir fark yarattığı belirlenmiştir. Araştırmanın nitel verileri analiz edildiğinde, öğretmen adaylarının hizmet ederek öğrenme uygulamaları sayesinde dijital medya, dijital medya okuryazarlığı ile dijital medyada erişim, analiz, değerlendirme ve üretim becerilerine ilişkin olumlu gelişmeler yaşadıklarına dair görüşler bildirdikleri belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın nicel bulguları, hizmet ederek öğrenme uygulamalarının öğretmen adaylarının dijital medya okuryazarlığı becerilerini geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Nitel bulgular ise öğretmen adaylarının, hizmet ederek öğrenme uygulamaları deneyimlerinin dijital medya okuryazarlığı becerilerini olumlu yönde etkilediği görüşünde olduklarını göstermektedir. Bu bulgular, nicel verilerden elde edilen sonuçlarla örtüşmekte ve birbirini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of service learning practices on developing digital media literacy skills of teacher candidates. Method: In this study, the embedded design, which is a mixed research method where quantitative and qualitative data are used together, was adopted. The New Media Literacy Scale, open-ended survey form, reflective diary form and project result evaluation form were used as data collection tools in the study. The study group of the study consists of 40 teacher candidates who are Guidance and Psychological Counseling Department students in the 2022-2023 academic year. Dependent groups t-test was used in the analysis of the quantitative data obtained as a result of the research, and descriptive analysis was used in the analysis of the qualitative data. Findings: When the quantitative data of the study was analyzed, it was determined that service learning practices created a significant difference between the pre-test and post-test scores of teacher candidates in favor of the post-test scores. When the qualitative data of the study was analyzed, it was determined that the prospective teachers expressed their views that they experienced positive developments in digital media, digital media literacy, and access, analysis, evaluation and production skills in digital media thanks to service learning applications. Conclusions: The quantitative findings of the study reveal that service-learning applications enhance the digital media literacy skills of teacher candidates. The qualitative findings, on the other hand, show that teacher candidates believe their experiences with service-learning applications positively influenced their digital media literacy skills. These findings are consistent with and support the results obtained from the quantitative data.