Türkiye'de akademik bağlamda yapılan dini musiki tezleri üzerine bir bibliyografya çalışması
A bibliographic study on religious music theses made in the academic context in Turkey
  1. Tez No: 936621
  2. Yazar: AHMET AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Mûsıkî, Lisansüstü Çalışma, Bibliyografya. oldurulacaktır, Religious Music, Postgraduate Thesis, Bibliography. rulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE AKADEMİK BAĞLAMDA YAPILAN DİNİ MÛSİKİ TEZLERİ ÜZERİNE BİR BİBLİYOGRAFYA ÇALIŞMASI Ahmet AKÇAY Nisan 2025, 174 sayfa Amaç: Bu araştırma, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının sosyal bilimler enstitülerinde yer alan Türk Din Müziği Ana Bilim Dalları ile güzel sanatlar enstitüleri ve eğitim bilimleri ana sanat dallarında gerçekleştirilen yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik tezlerinin niteliksel özelliklerini incelemeyi hedeflemektedir. Bu inceleme sürecinde nicel veriler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak hazırlanmıştır. Çalışmada, yükseköğretim kurumlarının sosyal bilimler enstitülerinde yer alan Türk Din Müziği Ana Bilim Dalları ile güzel sanatlar enstitüleri ve eğitim bilimleri ana sanat dallarında lisansüstü tezler incelenmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın evrenini, Yükseköğretim kurumu tez veri tabanında bulunan lisansüstü tezleri, Örneklemini ise dini mûsıkî alanında yapılan tezler oluşturmaktadır. Tezlerin içeriğine yönelik analiz yapılmıştır. Bulgular: İlgili tezler yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik tezleri incelenmiştir. Tezler bibliyografya künyeleri ve içerikleri tablosal olarak verilmiştir. Çalışmada Yüksek Öğretim Kurulu'nun Ulusal Tez Merkezi'ne kayıtlı yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora tez çalışmaları arasında Dini Mûsıkî alanında yapılmış tezler araştırılmış ve 168 adet tez çalışması tespit edilmiştir. İncelenen tezlerin 135 adeti yüksek lisans, 26 adeti doktora ve 7 adeti de sanatta yeterlilik tezi olduğu tespit edilerek incelenmiş çeşitli bulgular elde edilmiştir. Sonuç: Çalışmada incelenen tezlerin konularına dair bilgiler bakıldığında biyografik çalışmalar Türk din mûsıkîsinde mûsıkîşinas şahsiyetler ve bestekârların mûsıkî hayatı ve eserleri, Türk din mûsıkîsinde cami mûsıkîsi konulu tezlerde genellikle cami mûsıkîsi formları, Tekke mûsıkîsinde makam ve usul incelemesi ve bilinen mûsıkîşinas şahsiyetlerin tekke mûsıkîsi formlarına icra ve işleyiş katkısının ele alındığı, Türk din mûsıkîsinde dini mûsıkî edvarlar, mecmua ve risaleler ile ilgili çalışmaların olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS A BIBLIOGRAPHIC STUDY ON RELIGIOUS MUSIC THESES MADE IN THE ACADEMIC CONTEXT IN TURKEY Ahmet AKÇAY April 2025, 174 pages Objective: This research aims to examine the qualitative characteristics of master's, doctorate and art proficiency theses prepared in Turkish Religious Music Departments of social sciences institutes of higher education institutions in Türkiye, fine arts institutes and educational sciences departments. It is aimed to obtain quantitative data in this examination process. Method: This study was prepared using the screening model, one of the qualitative research methods. In the study, postgraduate theses in the Turkish Religious Music Departments of the social sciences institutes of higher education institutions and in the fine arts institutes and educational sciences departments were examined and interpreted. The universe of the study consists of postgraduate theses in the thesis database of the higher education institution, and the sample consists of theses in the field of religious music. The content of the theses was analyzed. Findings: The relevant theses were examined as master's, doctoral and art proficiency theses. The bibliography identifiers and contents of the theses were given in a table. In the study, the theses in the field of Religious Music among the master's, art proficiency and doctoral theses registered in the National Thesis Center of the Council of Higher Education were investigated and 168 theses were identified. It was determined that 135 of the examined theses were master's theses, 26 were doctoral theses and 7 were art proficiency theses and various findings were obtained. Conclusion: When the information on the subjects of the theses examined in the study is examined, it is concluded that biographical studies are about the musical lives and works of musicians and composers in Turkish religious music, theses on mosque music in Turkish religious music generally focus on mosque music forms, maqam and usul studies in Tekke music and the performance and functioning contribution of known musicians to tekke music forms are discussed, and there are studies on religious musical edvars, magazines and treatises in Turkish religious music.