Sürdürülebilirlik raporları kapsamında kurumsal sosyal sorumluluğun finansal performans üzerine etkisi: Ürdün Borsası ASEGI ve ASE20 endeksinde bir araştırma
The effect of corporate social responsibility on financial performance within the scope of sustainability reports: A research on Jordanian Stock Exchange ASEGI and ASE20 index
  1. Tez No: 936651
  2. Yazar: ABDEL RAHMAN HASAN THEEB ABED ALJAWAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Oran Analiz, Sürdürülebilirlik, Ürdün Borsası, Corporate Social Responsibility, Jordan Stock Exchange, Ratio Analysis, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ürdün Borsası'nın 2022 yılında sürdürülebilirlik raporu yayınlaması, Ürdün'de sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan şirketler için büyük bir gelişmedir. Tezin temel amacı, sürdürülebilirlik raporları kapsamındaki kurumsal sosyal sorumluluk açıklamalarının finansal performans üzerinde etkisi olup olmadığını tespit etmektir. Ürdün'de ASEGİ ve ASE20 endeksinde yer alan 20 şirketin sürdürülebilirlik raporları ile faaliyet raporlarına yer verilen bu çalışmada, kurumların ilgili yıllarına ait finansal oranları (faaliyet oranları, kârlılık oranları, mali yapı oranları ve likidite oranları) bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Araştırmada bağımsız değişken olarak belirlenen kelimeler; 'çalışan, müşteri, çevre, toplum, paydaşlar, sürdürülebilirlik, risk yönetimi ve yenilik'tir. Kurumların finansal performansı oran analizi yöntemiyle ölçülmüştür. Kurumların 2022 yılı için yayınladığı sürdürülebilirlik raporları ile faaliyet raporları kapsamında yukarıda bahsedilen kurumsal sosyal sorumluluk bilgilendirme kavramları, içerik analizi ile tespit edilmiştir. İçerik analizi sonuçlarını ve finansal oran sonuçlarını SPSS programı kullanarak istatistiksel olarak değerlendirmek için çoklu doğrusal regresyon modeli ile temel bileşenler yöntemi birlikte kullanılmıştır. Şirketlerin finansal performansının belirlenmesinde kullanılan finansal oranın belirlenmesi için performans raporlarının yüzdesi bağımlı değişken olarak alınmalıdır. Bunun için sürdürülebilirlik raporlarında kurumsal sosyal sorumluluk ifadesi bağımsız değişken olarak belirlenmiştir. Tez çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre KSS açıklamaları ile şirketlerin kârlılık oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ve birbirlerini olumlu yönde etkilemekte olduğu görülmüştür. Sosyal sorumluluk açıklamalarının likidite oranları üzerindeki etkisi anlamlıdır ve birbirini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Açıklamaların faaliyet oranları üzerindeki etkisi anlamlıdır ve birbirini olumlu yönde etkilemektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre şirketlere yönelik sürdürülebilirlik raporları ve faaliyet raporlarında yer alan sosyal sorumluluk açıklamalarının şirketlerin finansal performansını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Jordan Stock Exchange's publication of a sustainability report in 2022 is a major development for companies aiming to promote sustainable development in Jordan. The main purpose of the thesis is to determine whether corporate social responsibility disclosures within the scope of sustainability reports have an impact on financials. In this study, which includes the sustainability reports and activity reports of 20 companies in the ASEGI and ASE20 index in Jordan, the financial ratios (activity ratios, profitability ratios, financial structure ratios and liquidity ratios) of the institutions for the relevant years were used as the dependent variable. In the research, the independent variable designated words; employee, customer, environment, society, stakeholders, sustainability, risk management and innovation. The financial performance of the institutions was measured by the ratio analysis method, and the above-mentioned corporate social responsibility information concepts were determined by content analysis within the scope of the sustainability reports and activity reports published by the institutions for 2022. We used the multiple linear regression model and the least squares method to statistically evaluate the content analysis results and financial ratio results using the SPSS program. Financial ratios used to determine the financial performance of companies were determined as the dependent variable, and the words corporate social responsibility in the sustainability reports were determined as the independent variable. According to the findings obtained as a result of the thesis study, it was seen that there was a statistically significant relationship between CSR disclosures and the profitability rates of companies and that they affected each other positively. The effect of social responsibility disclosures on liquidity ratios was significant and it was seen that they affected each other positively. The effect of disclosures on activity rates is significant and affects each other positively. According to the results of the research, it was determined that the social responsibility disclosures published by the companies in their sustainability reports and activity reports positively affected the financial performance of the companies.