Sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inancı ve fiziksel aktivitelerden keyif alma arasındaki ilişki: Kadınlar Lokali katılımcıları üzerine bir araştırma
The relationship between health beliefs regarding recreational sports activities and enjoyment of physical activities: A study on Women's Community center participants
  1. Tez No: 936664
  2. Yazar: SULTAN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YAŞARTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, kadınlar lokali, keyif alma, sağlık inancı, sportif rekreasyon, enjoyment, health belief, physical activity, sports recreation, women's community center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadınlar lokali katılımcıları üzerinde sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inancı ve fiziksel aktivitelerden keyif alma arasındaki ilişkinin incelenmesi ve değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmektir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu, Ankara İli Şafaktepe Kadınlar Lokali katılımcısı olan 2000 kadın üyeden kolayda örneklem yöntemine göre seçilen 516 kadın üyeden oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Sportif Rekreasyonel Aktivitelere ilişkin Sağlık inancı Ölçeği (SRAİSİÖ)”ve“Fiziksel Aktivitelerden Keyif Alma Ölçeği (FAKÖ)”kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezleri kapsamında verilerin analizinde örneklem t-Testi, Whitney U testi, tek yönlü ANOVA, Kruskal Wallis H testi ve Spearman korelasyon analizi analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında, yaş değişkeni ile SRAİSİÖ arasındaki korelasyon sonucuna göre anlamlı ilişki tespit edilirken yaş değişkeni ile FAKÖ arasındaki korelasyon sonucuna göre anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca medeni durum değişkeni Mann Whitney U testi sonuçlarına göre SRAİSİÖ ve FAKÖ toplam puan ortalamalarında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Spor niteliğinde değerlendirilecek rekreasyonel etkinliklere katılma değişkeni Mann Whitney U testi sonuçlarına göre SRAİSİÖ ve FAKÖ toplam puan ortalamalarında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Sportif Rekreasyonel Aktivitelere İlişkin Sağlık İnanç Ölçeği alt boyut puan ortalamaları ile Fiziksel Aktivitelerden Keyif Alma Ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönde düşük ve orta düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak kadınlar lokali katılımcılarının fiziksel aktivitelerden keyif alma düzeyi arttıkça sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inanç düzeyinin arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between health beliefs regarding recreational sports activities and enjoyment of physical activities among women's community center participants, as well as to test the relationship between these variables. In the study, the relational survey model, one of the general survey models, was utilized. The research group consisted of 516 female members selected through a convenience sampling method from a total of 2,000 female members participating in the Şafaktepe Women's Community Center in Ankara. In the study, the“Personal Information Form,”the“Health-Belief Scale on Sportive Recreational Activities (HBSSRA)”and the“Physical Activity Enjoyment Scale (PACES) ”were used as data collection instruments. Within the scope of the study's hypotheses, Spearman correlation analysis was conducted to examine the relationships between variables, while the independent samples t-test and one-way ANOVA were employed to determine differences between groups. Within the scope of the study's hypotheses, data analysis was conducted using the independent samples t-test, Mann-Whitney U test, one-way ANOVA, Kruskal-Wallis H test, and Spearman correlation analysis. In the findings of the study, a significant relationship was identified between the age variable and HBSSRA, whereas no significant relationship was found between the age variable and PACES. Additionally, according to the results of the Mann-Whitney U test, no significant difference was found in the total mean scores of HBSSRA and PACES based on marital status. According to the results of the Mann-Whitney U test, a significant difference was found in the total mean scores of HBSSRA and PACES based on the variable of participation in recreational activities considered as sports. A low to moderate positive significant relationship was identified between the sub-dimension mean scores of the Health-Belief Scale on Sportive Recreational Activities and the total scores of the Physical Activity Enjoyment Scale. In conclusion, it can be stated that as the level of enjoyment of physical activities increases among women's community center participants, their level of health beliefs regarding recreational sports activities also increases.