Slavoj Zizek'in düşünce dünyası ve din
Slavoj Zizek's world of thought and religion
- Tez No: 936712
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Slavoj Zizek, Tanrı, Din, Ateizm, Yahudilik, Hristiyanlık, İslam, Slavoj Zizek, God, Religion, Atheism, Judaism, Christianity, Islam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Slavoj Zizek'in din ve dinler hakkındaki görüşlerini ele almaktadır. Buna bağlı olarak çalışmamızın amacı, felsefi açıdan Zizek'in din ve dinler hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Slavoj Zizek'in görüşleri, din-dinler, felsefi ve siyasi başlıkları ile incelenerek din- dinler hakkındaki görüşleri ile ilgili bulgular ortaya koyulmuştur. Buna bağlı olarak çalışmamızda yöntem olarak nitel araştırma yöntemi, araştırma deseni olarak da doküman analizi kullanılmıştır. Çalışmada Zizek'in eserleri, makaleler, söyleşiler ele alınarak; din kavramının nötr ve anlamsal bir tanımı olmayacağını ve Tanrı'nın kusurlu ve aciz olduğu ve kusurunun farkında olarak insanları kusurunu kapatmak için yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Yahudiliğin şiddet dolu geçmişlerinde ve köktendinci tavırlarına, Hristiyanlığın diğer dinlerden farklı olarak ateist bir temelinin olduğuna ve İslam'ın bu iki dinden farklı olarak siyasi bir din olgusu oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with Slavoj Zizek's views on religion and religions. Accordingly, the aim of our study is to reveal Zizek's views on religion and religions from a philosophical perspective. Slavoj Zizek's views are analyzed under the headings of religion-religions, philosophical and political, and findings about his views on religion-religions are revealed. Accordingly, qualitative research method was used as the method and document analysis was used as the research design in our study. In the study, Zizek's works, articles and interviews were analyzed and it was concluded that the concept of religion cannot have a neutral and semantic definition and that God is imperfect and incapable, and that he is aware of his imperfection and creates people to cover his imperfection. In addition, it was concluded that Judaism has a violent past and fundamentalist attitudes, Christianity has an atheistic basis unlike other religions, and Islam, unlike these two religions, creates a political religion.