Arzu ve çatışma ekseninde Dostoyevski edebiyatı
Dostoevsky's literature in the context of desire and conflict
  1. Tez No: 1018766
  2. Yazar: ÖZGE GÖKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ADUGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dostoyevski, Fiodor Mihayloviç, Edebiyat felsefesi, Ruhsal çatışma, Sanat felsefesi, Sosyal çatışma, Üçgen arzu, İç çatışma, Dostoyevski, Fiodor Mihayloviç, Philosophy of literature, Psychological conflict, Art philosophy, Social conflict, Triangular desire, Inner conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Fyodor Mihailoviç Dostoyevski'nin edebiyatını, varoluşsal yeraltı psikolojisi, arzu teorileri ve çatışma dinamikleri ekseninde felsefi bir soruşturmaya tabii tutmak amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı, Dostoyevski'nin romanlarında ortaya koyduğu insan anlayışını, farklı felsefi yaklaşımlar ışığında ele alarak bireyin iç dünyası, ötekiyle kurduğu ilişkiler ve toplumsal varoluşu arasındaki etkileşimi ele almaktır. Bu doğrultuda başta René Girard olmak üzere Jacques Lacan, Slavoj Žižek ve Mihail Bahtin'ın yaklaşımlarından kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş; ayrıca insan doğası, özgürlük, ahlak ve inanç problemlerine ilişkin farklı filozofların görüşleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada Dostoyevski'nin romanları metin çözümlemesi yöntemiyle incelenmiş, karakterler, olay örgüleri ve anlatı yapıları, oluşturulan kuramsal çerçevedeki kavramlar bazında çözümlenmiştir. İnceleme sonucunda yeraltı psikolojisinin bireyin arzularını ve çatışmalarını şekillendiren temel varoluşsal zemin olduğu; arzunun ötekine yönelimiyle birlikte bireysel, toplumsal ve ideolojik çatışmaları derinleştirdiği; buna karşın aynı süreçlerin insanın hakikat, özgürlük ve manevi dönüşüm arayışına da imkân tanıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu yönüyle çalışma, Dostoyevski'nin edebiyatının yalnızca psikolojik ya da edebi bir anlatı değil, insan varoluşunun temel sorunlarını tartışan güçlü bir felsefi düşünce alanı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the literature of Fyodor Mikhailovich Dostoevsky through a philosophical inquiry centered on existential underground psychology, theories of desire, and dynamics of conflict. It seeks to explore Dostoevsky's conception of human nature as presented in his novels by examining the interaction between the individual's inner world, relationships with others, and social existence in the light of different philosophical approaches. Accordingly, a theoretical framework has been established primarily based on the approaches of René Girard, Jacques Lacan, Slavoj Žižek, and Mikhail Bakhtin. In addition, the views of various philosophers on human nature, freedom, morality, and faith have been comparatively evaluated. Dostoevsky's novels have been analyzed through textual analysis, with characters, plots, and narrative structures examined within the conceptual framework developed in the study. The findings indicate that underground psychology constitutes the fundamental existential ground shaping the individual's desires and conflicts; that desire, through its orientation toward the Other, intensifies individual, social, and ideological conflicts; and that these same processes simultaneously create the possibility for the human pursuit of truth, freedom, and spiritual transformation. In this respect, the study demonstrates that Dostoevsky's literature should be understood not merely as a psychological or literary narrative but as a profound field of philosophical inquiry addressing the fundamental problems of human existence.